Ελεύθερος Τύπος
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Καραμανλής: Επικίνδυνα γερασμένος ο στόλος των αυτοκινήτων

Καραμανλής: Δεν θα γίνει καμία ιδιωτικοποίηση στο νερό

Newsroom eleftherostypos.gr

Περίπου 15,4 έτη είναι ο μέσος όρος ηλικίας των αυτοκινήτων που κυκλοφορούν στους ελληνικούς δρόμους, την ώρα που στην ΕΕ ο μέσος όρος είναι 9,9 έτη.

Είναι ένας στόλος επικίνδυνα γερασμένος, αναμφισβήτητα, τόνισε ο υπουργός Υποδομών και μεταφορών, Κώστας Αχ. Καραμανλής, εγκαινιάζοντας την έκθεση «Αυτοκίνηση Anytime 2019» στο παλιό Αεροδρόμιο. «Η χώρα χρειάζεται αυτοκίνητα που να ρυπαίνουν λιγότερο και να προσφέρουν μεγαλύτερη ασφάλεια. Αυτή την κατάσταση έχουμε να αντιμετωπίσουμε. Και την αντιμετωπίζουμε άμεσα», υπογράμμισε ο αρμόδιος υπουργός, σύμφωνα με το ΑΠΕ.

Το σχέδιο για «καθαρά» αυτοκίνητα

Ο κ. Καραμανλής επεσήμανε ότι η κυβέρνηση επεξεργάζεται ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για «καθαρά» αυτοκίνητα. Στο σχέδιο αυτό, οι προτεραιότητες είναι οι εξής, ανέφερε ο υπουργός:

Να δώσουμε κίνητρα για την αντικατάσταση πολλών από τα αυτοκίνητα που κυκλοφορούν σήμερα, με αντιρρυπαντικής τεχνολογίας, όπως επιτάσσει και η ευρωπαϊκή νομοθεσία.

Να διευκολύνουμε την εισαγωγή ποιοτικών μεταχειρισμένων αυτοκινήτων, αντιρρυπαντικής τεχνολογίας Euro5 και Euro6.

Να κινητροδοτήσουμε, σε συνεννόηση και με το Υπουργείο Οικονομικών, την αγορά νέων αυτοκινήτων.

Παράλληλα με τα κίνητρα, θα υπάρξουν και αντικίνητρα, φορολογικά και δασμολογικά, στην εισαγωγή μεταχειρισμένων αυτοκινήτων παλαιάς τεχνολογίες, που δεν πληρούν τις σύγχρονες προδιαγραφές, πρόσθεσε. Ο κ. Καραμανλής σημείωσε ότι καταγράφεται σημαντική αύξηση της αγοράς που ξεπερνά το 20%. Αυτό συμβαίνει ενώ τα τελευταία 10 χρόνια της οικονομικής κρίσης, η αγορά του αυτοκινήτου έπεσε έως και 80%, συμπλήρωσε, σύμφωνα με το ΑΠΕ.

Προτεινόμενα για εσάς

Καραμανλής: 120 καινούργια λεωφορεία μέχρι τον Φεβρουάριο στη Θεσσαλονίκη

Evanthia Karra

Καραμανλής: Εθνικός μας στόχος να γίνει η Ελλάδα κόμβος της ευρύτερης περιοχής

Evanthia Karra

Καραμανλής στον «Ε.Τ.»: Η ψήφος των αποδήμων είναι ζήτημα δημοκρατίας

Evanthia Karra

Κώστας Αχ. Καραμανλής: Οι Θεσσαλονικείς θέλουν και μετρό και αρχαία

Δημήτρης Κατσάκος