Ελεύθερος Τύπος
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Άτυπη ΚΟ της ΝΔ με θέα τη θάλασσα: Τι θα πει ο Μητσοτάκης στους βουλευτές

Σήμερα η ΚΟ της ΝΔ σε ξενοδοχείο στο Καβούρι – Τι θα συζητηθεί

ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΧΟΝΔΡΟΠΟΥΛΟΣ

Η εσωκομματική συζήτηση πρωθυπουργού, υπουργών και βουλευτών της ΝΔ αυτή τη φορά θα γίνει σε ξενοδοχείο με θέα τη θάλασσα.

Οι θετικές εξελίξεις στο πεδίο της οικονομίας, όπου η υλοποίηση της δέσμευσης του Κυριάκου Μητσοτάκη για φοροελαφρύνσεις συνεχίζεται με το νέο φορολογικό νομοσχέδιο, αλλά και το εθνικής σημασίας ζήτημα του μεταναστευτικού στη σκιά και των αντιδράσεων που προκαλεί σε τοπικές κοινωνίες- αναμένεται να βρεθούν στο επίκεντρο της εσωκομματικής συζήτησης κατά την αυριανή, άτυπη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Ν.Δ., η οποία θα έχει διαφορετικό χαρακτήρα από εκείνον των συνεδριάσεων που διεξάγονται στην αίθουσα Γερουσίας.

Για τη διεξαγωγή της επελέγη παραθαλάσσιο ξενοδοχείο στα νότια προάστια, όπου ο πρωθυπουργός, οι υπουργοί και οι βουλευτές της Ν.Δ. θα συμμετέχουν σε μία συζήτηση που θα διεξαχθεί σε πιο χαλαρό κλίμα, αλλά με άνεση χρόνου και στη διάρκειά της αναμένεται να τεθούν πολλά μείζονα θέματα που σχετίζονται όχι μόνο με την επικαιρότητα και με τις επόμενες πρωτοβουλίες της κυβέρνησης, αλλά και με τη μέχρι σήμερα πορεία του κυβερνητικού έργου, καθώς και με το ρόλο της ίδιας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας.

Η πρωτοβουλία του πρωθυπουργού για τη διεξαγωγή μίας τέτοιας συζήτησης είχε ουσιαστικά προαναγγελθεί από τον ίδιο κατά την πρόσφατη επίσημη συνεδρίαση της Κ.Ο., όπου το φορτωμένο πρόγραμμα δεν επέτρεπε μεγάλης διάρκειας συζήτηση, δεδομένου ότι ακολουθούσε προγραμματισμένη συνάντησή του με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ. Ετσι, ο πρωθυπουργός δεσμεύθηκε για μία συνεδρίαση στη διάρκεια της οποίας θα έχουν την δυνατότητα να μιλήσουν όλοι οι βουλευτές και να γίνει εκτεταμένη ανταλλαγή απόψεων για κάθε ζήτημα που απασχολεί την Κ.Ο.

Στην ουσία αναμένεται να διεξαχθεί μία εφ’ όλης της ύλης συζήτηση και πρόθεση του κ. Μητσοτάκη είναι πρωτίστως να ακούσει τα μέλη της Κ.Ο., τα οποία θεωρείται βέβαιο ότι θα θέσουν πολλά ερωτήματα και προς υπουργούς. Ο ίδιος ο πρωθυπουργός θα κάνει κατά πάσα πιθανότητα μία συνολική τοποθέτηση στο τέλος της συζήτησης και αναμένεται σε κάθε περίπτωση να ζητήσει εκ νέου από τους βουλευτές να κάνουν τους πολίτες στις περιφέρειές τους κοινωνούς του κυβερνητικού έργου, αλλά και την κυβέρνηση κοινωνό του προβληματισμού και των αιτημάτων των πολιτών.

Στο πλαίσιο αυτό εκτιμάται ότι θα γίνει εκτενής συζήτηση για το μεταναστευτικό, με τους γαλάζιους βουλευτές να μεταφέρουν το κλίμα που επικρατεί στις τοπικές κοινωνίες των περιφερειών τους, καθώς βρίσκεται σε εξέλιξη η επιχείρηση αποσυμφόρησης των νησιών με μεταφορά σε αυτή τη φάση 4.000 προσφύγων στην ενδοχώρα. Η πρόσφατη ανακοίνωση για καθιέρωση ορίου 1% του πληθυσμού ανά περιφέρεια εκτιμάται πως έχει επιδράσει θετικά σε ό,τι αφορά το κλίμα και συνιστά πλέον ένα σημαντικό επιχείρημα και για τους ίδιους τους βουλευτές κατά την επαφή τους με τους πολίτες και τους φορείς. Εκτιμάται πάντως ότι αρκετοί εξ αυτών θα επιδιώξουν να ενημερώσουν για την έως σήμερα επιβάρυνση των περιφερειών τους και το αν βρίσκονται κοντά στο όριο 1%.

Σε κάθε περίπτωση πάντως θα ζητηθεί από τα μέλη της γαλάζιας Κ.Ο. να συμβάλουν στην προσπάθεια ενημέρωσης των τοπικών κοινωνιών τόσο για τις πολιτικές αυστηροποίησης που προωθεί η κυβέρνηση για την αντιμετώπιση του μεγάλου αυτού προβλήματος όσο και για το προσφυγικό προφίλ των ανθρώπων που μεταφέρονται σε δομές στη ενδοχώρα.

Τελείως διαφορετικό θα είναι το κλίμα σε σχέση με την οικονομία, καθώς και στους κόλπους της Κ.Ο. επικρατεί ικανοποίηση για το γεγονός ότι η κυβέρνηση έχει υλοποιήσει μέχρι τώρα όλες τις δεσμεύσεις της -και μάλιστα σε αρκετές περιπτώσεις νωρίτερα απ’ ό,τι έλεγε προεκλογικά- σε σχέση με την ελάφρυνση νοικοκυριών και επιχειρήσεων, την ώρα που πληθαίνουν και οι θετικές ειδήσεις σε σχέση με την προσέλκυση επενδύσεων ώστε να πάρει ξανά μπροστά η μηχανή της οικονομίας.

Από την έντυπη έκδοση

Προτεινόμενα για εσάς

Διά γυμνού οφθαλμού, χωρίς χρήση VAR

Kon

Μητσοτάκης: Πρέπει να είμαστε τολμηροί για να μειώσουμε τις εκπομπές

Ελεύθερος Τύπος NewsRoom

Συνάντηση Μητσοτάκη – Αναστασιάδη: Δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή καμία λύση δύο κρατών

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Νέα Δημοκρατία: «Κατακεραυνώνει» τον Τσίπρα – «Με τη Χρυσή Αυγή κατέβαιναν στις πλατείες των αγανακτισμένων»

Λάμπρος Κατσαρός

Τη σημασία της Τριμερούς στην Αθήνα τονίζει η Προεδρία της Αιγύπτου

Μαρίνα Μπενέκου

ΝΔ: Επαναφέρει τα ερωτήματα που αρνείται να απαντήσει ο κ. Τσίπρας η δίωξη σε Ματθαιόπουλο

Ελεύθερος Τύπος NewsRoom

Μητσοτάκης σε Σίσι: Αποσταθεροποιητικός ο ρόλος της Τουρκίας – Διάλογος με σεβασμό στο διεθνές δίκαιο

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Σύνοδος Κορυφής Μητσοτάκη, Σίσι, Αναστασιάδη στην Αθήνα – Στρατηγική συμμαχία στη Μεσόγειο

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Κυριάκος Μητσοτάκης για Ντόρα Μπακογιάννη: Έχει δώσει πολλές μάχες – Θα βγει νικήτρια

Ελεύθερος Τύπος NewsRoom