Ελεύθερος Τύπος
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τέλος στις παλινωδίες Τσίπρα βάζει η επιστολή Τασούλα

Επιστολή Τασούλα προς την ΕΕ για την αντιμετώπιση της πανδημίας

ΓΙΑΝΝΗΣ ΑΠΕΡΓΗΣ

Καταλυτικές απαντήσεις έλαβε από τον Πρόεδρο της Βουλής Κωνσταντίνο Τασούλα, στην επιστολή που του έστειλε, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, σε μια προσπάθεια να επιμείνει στη νομική και πολιτική εκτροπή να μην αντικατασταθούν οι Παύλος Πολάκης και Δημήτρης Τζανακόπουλος από την Προανακριτική Επιτροπή και να παραμείνουν έτσι στο απυρόβλητο.

Με μια απάντηση γραμμή γραμμή ο Πρόεδρος της Βουλής Κωνσταντίνος Τασούλας έριξε «πόρτα» στους ισχυρισμούς του Αλέξη Τσίπρα ενώ παράλληλα τον κάλεσε να αντιληφθεί τον θεσμικό του ρόλο και αντί να αμφισβητεί τη νομιμότητα της κοινοβουλευτικής επιτροπής να συμβάλει στην κοινοβουλευτική ευπρέπεια και τάξη.
Ο κ. Τασούλας απάντησε στον έωλο ισχυρισμό του κ. Τσίπρα ότι δεν μπορεί η Επιτροπή να εξαιρέσει μέλη που ορίσθηκαν από την Ολομέλεια εξηγώντας του ότι η απόφαση του Οκτωβρίου της Ολομέλειας ήταν για τη συγκρότηση της Προανακριτικής, οι κύριοι Πολάκης και Τζανακόπουλος ορίσθηκαν από την Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ και όχι από την Ολομέλεια. Η δε ευθύνη του Προέδρου της Βουλής είναι η διασφάλιση της σύνθεσης της Επιτροπής ώστε να αντανακλά την εκπροσώπηση σε αυτή όλων των Κοινοβουλευτικών Ομάδων κατ’ αναλογία της δύναμής τους και όχι ο έλεγχός των αποφάσεών της.

Δεύτερον, ο κ. Τασούλας υπενθυμίζει στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ ότι βάσει του Συντάγματος και του ΚτΒ η Προανακριτική έχει όλες τις αρμοδιότητες του εισαγγελέως Πρωτοδικών όταν αυτός ενεργεί προκαταρκτική εξέταση και τα μέλη της αποκτούν την ιδιότητα του εισαγγελέως – προανακριτικού υπαλλήλου- , άρα απολαύουν του συνταγματικού προνομίου της λειτουργικής και της ανεξαρτησίας της.

Η Επιτροπή τονίζει ότι αποτελείται μεν από βουλευτές, αυτοί όμως δεν λειτουργούν ως πολιτικό σώμα αλλά ως δικαστικό, δηλαδή λειτουργεί ανεξάρτητα. Είναι ένας πολυπρόσωπος εισαγγελέας που διενεργεί προκαταρκτική εξέταση. Η Επιτροπή οφείλει να μεριμνά για τη νομιμότητα των ενεργειών της και στο πλαίσιο αυτό αποφάσισε την εξαίρεση δύο μελών της. Επομένως, δεν είναι κατανοητό κατά τι παραβιάσθηκε η απόφαση της Ολομέλειας της Βουλής από την απόφαση της Επιτροπής με την εξαίρεση δύο μελών της!

O Πρόεδρος της Βουλής, λίγο αργότερα, απέστειλε επιστολή στον Αλέξη Τσίπρα, σε συνέχεια αυτής που είχε λάβει από τον πρόεδρο της Προανακριτής Γιάννη Μπούγα και του ανακοίνωνε την απόφαση της πλειοψηφίας για εξαίρεση των κυρίων Πολάκη – Τζανακόπουλου, με την οποία του ζητάει να προχωρήσει στην αντικατάστασή τους.
Ο ΣΥΡΙΖΑ βάσει του ΚτΒ έχει χρονικό περιθώριο τριών ημερών, που σημαίνει ότι τίθεται εν αμφίβολο η προγραμματισμένη συνεδρίαση της Προανακριτικής για την Τρίτη, οπότε σε αυτή την περίπτωση θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη.

Σε περίπτωση πάντως, που ο Τσίπρας επιμείνει να μην αντικαταστήσει τους δύο εκλεκτούς του, δεν υπάρχει αδιέξοδο καθώς θεωρείται οικιοθελής αποχώρηση, με ό,τι αυτό σημαίνει, και η Επιτροπή θα συνεχίσει και αντί να έχει 25 μέλη θα λειτουργήσει με 23. Ακόμα και εν συνόλω να αποφασίσει να αποχωρήσουν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, πάλι δεν τίθεται πρόβλημα, όπως δεν έχει άλλωστε τεθεί από το γεγονός ότι το ΜέΡΑ25 δεν μετέχει στην Επιτροπή.

Από την έντυπη έκδοση

Προτεινόμενα για εσάς

Διά γυμνού οφθαλμού, χωρίς χρήση VAR

Kon

Οικονόμου για Τσίπρα: «Μιλούσε για πολλή ώρα αλλά δεν κατάφερε να βρει κάτι να πει»

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Άρχισε τα ίδια ο Τσίπρας: «Θα δούμε» είπε, αν πουν όχι οι Γάλλοι στην επαναδιαπραγμάτευση – Τι είπε για πανδημία, δημοσκοπήσεις και ακρίβεια

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Το «παράδοξο» του ΓΑΠ, οι «αλλαγές» και ο φόβος της διάσπασης

Kon

Ευδαίμων αμνησία (ΙΙ)…

Kon

Τσίπρας για Μπακογιάννη: Είναι μαχήτρια, θα βγει νικήτρια

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Τσίπρας: Απέτυχε η κυβέρνηση στην προστασία των πολιτών από τον κορονοϊό

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Βουλή – LIVE: Μετωπική Μητσοτάκη Τσίπρα για την πανδημία και τις δημοσκοπήσεις

Λάμπρος Κατσαρός

Συνέχεια στη… λάθος πλευρά ο Τσίπρας

Ελεύθερος Τύπος Newsroom