Ελεύθερος Τύπος
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σε εξέλιξη το υπουργικό συμβούλιο: Τι εντολές έδωσε ο Μητσοτάκης για ψήφο αποδήμων και ΔΕΗ

Newsroom eleftherostypos.gr

Δύο θέματα έχουν συζητηθεί μέχρι στιγμής στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου που είναι σε εξέλιξη στο Μέγαρο Μαξίμου.

Το πρώτο αφορά το νομοσχέδιο για την ψήφο των Ελλήνων εκτός Επικράτειας. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, είπε επ’ αυτού: «Πρόκειται για μια πολύ μεγάλη επιτυχία για ένα πρόβλημα δεκαετιών». Επίσης, ο πρωθυπουργός κάλεσε τους υπουργούς «ισχυρά και επιθετικά», όπως είπε, «να στηρίξουμε αυτή την επιτυχία του πολιτικού συστήματος» και πρόσθεσε: «Να εξηγηθεί στην κοινή γνώμη ότι έπρεπε να βρεθεί στήριξη από 200 βουλευτές και να τονιστεί πως η κοινή γνώμη δεν είναι αντίθετη στις συνθέσεις για να βρεθεί κοινός τόπος σε τόσο σημαντικά ζητήματα»

Το δεύτερο θέμα, το οποίο έχει συζητηθεί, αφορά τη ΔΕΗ και ο πρωθυπουργός είπε τα εξής: «Η μεγάλη πρόκληση είναι να αποδείξουμε ότι μπορούμε να εξυγιάνουμε και να εκσυγχρονίσουμε μια μεγάλη επιχείρηση που απαξίωσε η προηγούμενη κυβέρνηση».

Στο υπουργικό συμβούλιο, δύο είναι τα μείζονα θέματα. Αρχικά, το υπό κατάρτιση νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών για την ψήφο των αποδήμων, με τον υπουργό Τάκη Θεοδωρικάκο να ετοιμάζεται να ενημερώσει εκτενώς τους υπουργούς. Από εκεί και πέρα, στην ατζέντα του σημερινού υπουργικού συμβουλίου μπήκε και το νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, στο οποίο περιλαμβάνεται η ιδιωτικοποίηση της ΔΕΠΑ, παρεμβάσεις για τις επενδύσεις σε Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και για την απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας, αλλά και η μεγαλύτερη ευελιξία στη ΔΕΗ για διαδικασίες προμηθειών και πρόσληψης προσωπικού. Για το νομοσχέδιο θα υπάρξει το μεσημέρι και ενημέρωση από τον αρμόδιο υπουργό Κωστή Χατζηδάκη και τον υφυπουργό Γεράσιμο Θωμά επί του θέματος.

Τα μέτρα για τη ΔΕΗ περιλαμβάνουν την εξαίρεση της επιχείρησης από γραφειοκρατικές διαδικασίες του Δημοσίου που εμποδίζουν την δραστηριοποίησή τους στον ανταγωνισμό, σε θέματα προμηθειών και προσλήψεων. Όπως διευκρινίζουν αρμόδιες πηγές η εξαίρεση δεν θα αφορά μονοπωλιακές δραστηριότητες (π.χ. προμήθειες στα δίκτυα διανομής), όπου η δραστηριότητα της επιχείρησης είναι ρυθμιζόμενη, αλλά μόνο τους τομείς όπου ο έλεγχος του Δημοσίου φέρνει την επιχείρηση σε μειονεκτική θέση έναντι των ανταγωνιστών της.

Για τη ΔΕΠΑ προβλέπεται η κατάργηση της νομοθετικής ρύθμισης της προηγούμενης κυβέρνησης και θα προχωρήσει ο διαχωρισμός της εταιρίας σε τρεις δραστηριότητες που είναι: τα δίκτυα διανομής φυσικού αερίου, οι εμπορικές δραστηριότητες (τομείς από τους οποίους προβλέπεται πλήρης αποχώρηση του Δημοσίου) και τα διεθνή πρότζεκτ των αγωγών τα οποία με τα μέχρι στιγμής δεδομένα θα παραμείνουν υπό τον έλεγχο του Δημοσίου.

Η ΔΕΠΑ ανήκει κατά 65% στο Δημόσιο (ΤΑΙΠΕΔ) και 35% στα Ελληνικά Πετρέλαια, τα οποία έχουν δηλώσει ενδιαφέρον για την αγορά φυσικού αερίου αλλά μέσω ενός σχήματος στο οποίο θα έχουν τον έλεγχο και την πλειοψηφία.

Σε σχέση τέλος με τις ανανεώσιμες πηγές, οι ρυθμίσεις που προωθούνται περιλαμβάνουν μέτρα για την απλούστευση της αδειοδότησης και λειτουργίας τους. Πρόκειται για το πρώτο από τα τρία πακέτα απλούστευσης των διαδικασιών που προωθεί το ΥΠΕΝ. Σε πρώτη φάση θα επιτραπεί σε μεγάλες μονάδες να εντάσσονται στην αγορά χωρίς υποχρεωτική συμμετοχή στους διαγωνισμούς της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας.

Στο μεταξύ, προχωρά με ικανοποιητικό ρυθμό η ρύθμιση οφειλών προς τη ΔΕΗ με το νέο σύστημα διακανονισμών που θέσπισε η νέα διοίκηση γης εταιρίας. Συγκεκριμένα σύμφωνα με πληροφορίες από την επιχείρηση, από την 1η Οκτωβρίου, ημερομηνία έναρξης εφαρμογής του νέου τρόπου διακανονισμού έως τις 25 Οκτωβρίου, περισσότεροι από 37.200 πελάτες έχουν ρυθμίσει τις ληξιπρόθεσμες οφειλές τους προς την Εταιρεία. Το συνολικό ποσό, που διακανονίστηκε υπερβαίνει τα 55.000.000 ευρώ ενώ πάνω από το 50% των διακανονισμών αφορά σε οφειλές έως 1.000 ευρώ.

Επίσης, περισσότερες από 12.000 έγιναν τηλεφωνικά με την απλοποιημένη διαδικασία στο 11770 και αφορούν στο διάστημα 8/10/2019-25/10/2019.

Πάντως, με ενδιαφέρον αναμένεται και η παρέμβαση του κ. Μητσοτάκη στη Βουλή για το νομοσχέδιο του ασύλου που προβλέπει τόσο την επιτάχυνση όσο και την αυστηροποίηση των διαδικασιών, αλλά και τη δημιουργία κλειστών προαναχωρησιακών κέντρων. Για ένα θέμα, στο οποίο η κυβέρνηση ήδη αισθάνεται πίεση και από το εσωτερικό της ΝΔ όσο και από τις τοπικές κοινωνίες, ο κ. Μητσοτάκης αναμένεται να τοποθετηθεί συνολικά, εξηγώντας τη στρατηγική της κυβέρνησής του, αν και οι μεταναστευτικές ροές συνεχίζονται με ένταση και τις τελευταίες μέρες.

Μπορεί πάντως να βρίσκεται εκτός ημερησίας διάταξης στην συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, ωστόσο είναι πολύ πιθανό να υπάρξει ενημέρωση από τους αρμόδιους υπουργούς για το ζήτημα του μεταναστευτικού καθώς το βράδυ αναμένεται να ψηφιστεί στη Βουλή το νομοσχέδιο για τις αλλαγές στο άσυλο.

Η κυβέρνηση δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα στο συγκεκριμένο ζήτημα το οποίο έχει πυροδοτήσει αντιδράσεις ακόμα και στο εσωτερικό του κυβερνώντος κόμματος. Ο πρωθυπουργός πιθανότατα το απόγευμα θα μιλήσει στη Βουλή με στόχο να κατευνάσει τα πνεύματα αλλά και να κατηγορήσει τον ΣΥΡΙΖΑ για τις ευθύνες που έχει στον χειρισμό του μεταναστευτικού την περίοδο που ήταν στην εξουσία.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την ενημέρωση που παρείχε χθες Τετάρτη ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, το Υπουργικό Συμβούλιο θα συζητήσει εκτενώς για τα εξής θέματα:

  • κατάρτιση -στο πλαίσιο της κατ’ αρχήν συμφωνίας των κομμάτων- του νομοσχεδίου που θα δίνει στους εκτός της Επικράτειας Έλληνες εκλογείς τη δυνατότητα να ψηφίζουν από τον τόπο της μόνιμης διαμονής τους.
  • Το νομοσχέδιο για ΔΕΗ – ΔΕΠΑ – Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας.
  • Οι σχεδιαζόμενες παρεμβάσεις για την αντιμετώπιση της βίας στα γήπεδα, με το σχετικό νομοσχέδιο του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.
  • Το νομοσχέδιο του Υπουργείου Εξωτερικών για την προετοιμασία της χώρας ενόψει του Brexit.
  • Η επιλογή Προέδρου του Ελεγκτικού Συνεδρίου και Αντιπροέδρων του Αρείου Πάγου.
  • Η παρουσίαση του προγράμματος «ΜΑΖΙ» για την υποστήριξη και παρακολούθηση του κυβερνητικού έργου.

Προτεινόμενα για εσάς

Διήμερη επίσημη επίσκεψη Μητσοτάκη στη Σαουδική Αραβία

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Για ψαράκι στο Μοσχάτο Μητσοτάκης-Μαρέβα [εικόνα]

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Στο Γαλάτσι ο Μητσοτάκης: Μέρα γιορτής για τη Νέα Δημοκρατία οι εσωκομματικές εκλογές

Ελεύθερος Τύπος NewsRoom

Κυριάκος Μητσοτάκης: Συνδιαμορφωτής της ευρωπαϊκής ατζέντας, εγγυητής της ελληνικής σταθερότητας ο πρωθυπουργός

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Μητσοτάκης: Να πούμε όχι σε όλους τους νέους διχασμούς – Ενωμένοι πρέπει να προχωρήσουμε μπροστά

Ελεύθερος Τύπος NewsRoom

Μητσοτάκης από τη Σύνοδο Κορυφής: Η Τουρκία οφείλει να γνωρίζει τις συνέπειες των επιλογών της

Ελεύθερος Τύπος NewsRoom

Αθήνα σε Άγκυρα: Απαράδεκτες και προκλητικές οι απειλές της Τουρκίας

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Σύνοδος Κορυφής: Θέτει θέμα τουρκικής προκλητικότητας ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Σύνοδος Κορυφής: Θα θέσει θέμα τουρκικής προκλητικότητας ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Ελεύθερος Τύπος Newsroom