Ελεύθερος Τύπος
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Έως τέλος του έτους το νομοσχέδιο για την ψήφο αποδήμων

Δημοσκόπηση Opinion Poll: Το 74% λέει «ναι» στον εμβολιασμό - Ισχυρός πρωθυπουργός ο Μητσοτάκης, ευρύ προβάδισμα της ΝΔ

ΠΑΝΟΣ ΜΠΑΪΛΗΣ

Eως το τέλος του έτος αναμένεται να ψηφιστεί το νομοσχέδιο για την ψήφο των αποδήμων.

Μετά τις δεσμεύσεις που ανέλαβε το υπουργείο Εσωτερικών έναντι της αντιπολίτευσης, το νομοσχέδιο θα δοθεί το επόμενο διάστημα στα κόμματα για την τελική απόφαση και στη συνέχεια οι απόδημοι θα μπορούν να δηλώσουν συμμετοχή στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους του εξωτερικού.

Το βέβαιο είναι ότι στις επόμενες εκλογές θα έχουν δικαίωμα ψήφου όσοι απουσιάζουν από τη χώρα 33 χρόνια ανεξάρτητα από το αν στο διάστημα αυτό έχουν δραστηριότητες η όχι στην Ελλάδα. Κι αυτό γιατί τα χρόνια πριν από την αποδημία υπάρχουν δραστηριότητες που πληρούν τις προϋποθέσεις του νόμου. Εκτός αυτών, θα ψηφίσουν και εκείνοι που λείπουν 35 χρόνια και μπορούν να αποδείξουν ότι έζησαν και στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με τους σχεδιασμούς του υπουργείου, μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου οι απόδημοι θα μπορούν να μπαίνουν στην ηλεκτρονική πλατφόρμα που θα δημιουργηθεί στην οποία θα συμπληρώνουν τα στοιχεία τους και τον τόπο όπου θέλουν να ψηφίσουν. Σε ό,τι αφορά τα στοιχεία για την παραμονή τους στην Ελλάδα, αυτά θα πρέπει να κατατεθούν ώστε να μην προκύψουν προβλήματα. Οσοι είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους στην Ελλάδα και θέλουν να ψηφίσουν σε αυτήν μπορούν να το κάνουν χωρίς να εμπλακούν σε άλλες διαδικασίες.

Η προχθεσινή συμφωνία των κομμάτων στο θέμα της ψήφου των αποδήμων έφερε ικανοποίηση στο υπουργείο Εσωτερικών, το οποίο βλέπει ότι υπάρχει δυνατότητα για την εξασφάλιση της απόλυτης πλειοψηφίας.

«Η κυβέρνησή μας ήθελε να μπορούν να ψηφίζουν όλοι οι Ελληνες του εξωτερικού από τον τόπο στον οποίο κατοικούν χωρίς καμία απολύτως εξαίρεση και να ψηφίζουν με επιστολική ψήφο, γιατί αυτός είναι ένας πολύ εύκολος τρόπος, αξιόπιστος και βοηθάει πάρα πολύ στη συμμετοχή. Αυτό που πρέπει να ξέρουν όλοι είναι ότι υπάρχει συνταγματική πρόβλεψη αυτός ο νόμος να μπορεί να ισχύσει μόνο αν τον ψηφίσουν 200. Είχαμε το εξής δίλημμα: ή να φέρουμε αυτό που εμείς θεωρούσαμε σωστό, να το ψηφίσουμε μόνοι μας με λιγότερες από 200 ψήφους, άρα δεν θα εφαρμοζόταν ποτέ, ή -πράγμα το οποίο κάναμε- να προχωρήσουμε σε συμβιβασμούς και να κάνουμε πολύ μεγάλη προσπάθεια να δημιουργήσουμε συναίνεση και συγκλίσεις, και σήμερα το πρωί, αντί να τσακωνόμαστε με τα άλλα πολιτικά κόμματα για το ποιος φταίει που δεν έγινε τίποτα, να είμαστε όλοι μαζί και να λέμε στους Ελληνες ότι κάναμε ένα πρώτο μεγάλο και θετικό βήμα για να ψηφίζουν από το εξωτερικό, να τους καλούμε να αγκαλιάσουν αυτή την προσπάθεια και αυτή την πρωτοβουλία, η οποία αποκαθιστά σε πολύ μεγάλο βαθμό μια αδικία δεκαετιών που έκανε η ελληνική πολιτεία απέναντι στους συμπατριώτες μας του εξωτερικού», τόνισε ο υπουργός Εσωτερικών κ. Τάκης Θεοδωρικάκος.

Προς το παρόν, θετικά έχουν εκφραστεί το ΚΙΝ.ΑΛ., το ΚΚΕ, η Ελληνική Λύση, ενώ υπό προϋποθέσεις θα ψηφίσει το νομοσχέδιο και ο ΣΥΡΙΖΑ. Το κόμμα του Γιάνη Βαρουφάκη εκφράζει αντιρρήσεις σε τεχνικές λεπτομέρειες που αφορούν τον ενεργό ΑΦΜ και τις εκλογικές περιφέρειες.

O κ. Θεοδωρικάκος εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι υπάρχει βάση συμφωνίας από όλα τα κόμματα με εξαίρεση το κόμμα του Βαρουφάκη. Για την επιστολική ψήφο είπε πως δεν ήταν δυνατόν να βρεθεί η πλειοψηφία των 200 εδρών, καθώς συμφωνούσαν μόνο η Ν.Δ., το ΚΙΝ.ΑΛ. και η Ελληνική Λύση. Αρα οι ψηφοφόροι που θέλουν να ασκήσουν το δικαίωμα της ψήφου πρέπει να έχουν αυτοπρόσωπη παρουσία στα εκλογικά τμήματα. Κάναμε αυτό το συμβιβασμό, σημείωσε ο κ. Θεοδωρικάκος.

Οσον αφορά το χρόνο που θα γίνονται οι εκλογές στο εξωτερικό, διευκρίνισε ότι αυτό σχετίζεται με το πού και σε ποια ασκούν το δικαίωμά τους ώστε να διευκολύνονται. Κατά την εκτίμησή του, πάντως, οι απόδημοι θα ψηφίζουν πριν την Κυριακή των εκλογών στην Ελλάδα. Χαρακτήρισε «τίμιο συμβιβασμό» τη συμφωνία για τα 35 χρόνια απουσίας από την Ελλάδα και το συνδυασμό με την παρουσία τους δύο χρόνια στη χώρα μέσα σε αυτή την 35ετία.

Πέραν των τεχνικών θεμάτων, αυτό που απασχολεί όλα τα κόμματα είναι για τον αριθμό των αποδήμων που θα ψηφίσουν, καθώς μέχρι τώρα οι όποιες εκτιμήσεις είναι αυθαίρετες. Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Εσωτερικών, αυτοί που θα ψηφίσουν είναι περισσότεροι από 350.000. Το βέβαιο είναι πως το επόμενο διάστημα τόσο η κυβέρνηση όσο και τα κόμματα της αντιπολίτευσης θα ενημερώσουν τους Ελληνες που ζουν στο εξωτερικό για τις τελευταίες εξελίξεις.

Στην όλη εξέλιξη σημαντικό ρόλο έπαιξε το ΚΚΕ -κάτι που παραδέχονται και στελέχη του-, το οποίο κατέθεσε μια πρόταση που έδινε το δικαίωμα σε κυβέρνηση και αντιπολίτευση να επεξεργαστούν και άλλα σενάρια. Η αντίθεση του Περισσού να μην αποδεχθεί την επιστολική ψήφο ήταν καθοριστική και αποτέλεσε νέα βάση για συναίνεση τόσο για την κυβέρνηση όσο για την αντιπολίτευση.

Από την έντυπη έκδοση

Προτεινόμενα για εσάς

Υποκρισία ΣΥΡΙΖΑ με την ψήφο των αποδήμων

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Θεοδωρικάκος: Ενώνουμε τον παγκόσμιο ελληνισμό γιατί αυτό δίνει δύναμη στην πατρίδα μας

Ποιος φοβάται την ψήφο των αποδήμων

Kon

Ψήφος αποδήμων: Κατατέθηκε το νομοσχέδιο για την άρση περιορισμών – Δείτε τι αναφέρει

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Ψήφος αποδήμων: Η κυβέρνηση είπε ναι στην Τζάκρη αλλά ο ΣΥΡΙΖΑ μιλά για πυροτέχνημα

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Το ΚΙΝΑΛ λέει «ναι» στην πρόταση Βορίδη: Κανένας περιορισμός στο δικαίωμα ψήφου των αποδήμων

Θεοδωρικάκος για ψήφο αποδήμων: Ιδού η Ρόδος, ιδού και το πήδημα για τον ΣΥΡΙΖΑ

Πίσω ολοταχώς στο θέμα της ψήφου των αποδήμων από ΣΥΡΙΖΑ – Τα σημεία επαφής με την κυβέρνηση

Δημήτρης Ντόγκας

Ψήφος απόδημων: Το παρασκήνιο των ζυμώσεων, η «απομόνωση» του ΣΥΡΙΖΑ και η συμφωνία

Ελεύθερος Τύπος NewsRoom