Ελεύθερος Τύπος
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σύνοδος κορυφής: Τι θα ζητήσει από τους εταίρους ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Μητσοτάκης για τη Σύνοδο Κορυφής: Δεν θα ενημερώσω απλά για την τουρκική προκλητικότητα αλλά θα ζητήσω έμπρακτη στήριξη από την ΕΕ

Newsroom eleftherostypos.gr

Το ζήτημα του επιμερισμού των βαρών για τη διαχείριση του μεταναστευτικού/προσφυγικού θα θέσει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στους υπόλοιπους Ευρωπαίους ηγέτες στη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες.

Μία ημέρα προτού ξεκινήσουν οι εργασίες της πρώτης συνεδρίασης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, όπου συμμετέχει και ο ίδιος ως πρωθυπουργός, ο κ. Μητσοτάκης διεμήνυσε ότι θεωρεί απαράδεκτη την προσέγγιση ορισμένων κρατών-μελών ότι το μεταναστευτικό-προσφυγικό δεν συνιστά πρόβλημα και τόνισε, μέσω συνέντευξης που παραχώρησε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ότι πρέπει να υπάρξουν συνέπειες για τις χώρες που δεν δείχνουν αλληλεγγύη και που επιλέγουν να μην επωμιστούν το βάρος που τους αναλογεί στην αντιμετώπιση του ζητήματος.

Ο Ελληνας πρωθυπουργός στάθηκε ιδιαίτερα και στα 3.000 έως 4.000 ασυνόδευτα παιδιά που φιλοξενούνται στη χώρα μας και υπογράμμισε πως δεν θα ήταν ιδιαίτερα δύσκολο για τους εταίρους να συμφωνήσουν σε ένα σχέδιο αλληλεγγύης ώστε να βοηθήσουν την Ελλάδα.

Μιλώντας για τις προτεραιότητες της ίδιας της ελληνικής κυβέρνησης, επισήμανε την επιτάχυνση της διαδικασίας ασύλου, τόνισε την ανάγκη όσοι δεν δικαιούνται άσυλο να επιστρέφουν στην Τουρκία και αποσαφήνισε ότι απαιτείται περισσότερη ευρωπαϊκή βοήθεια. Αναφέρθηκε μάλιστα, συγκεκριμένα, σε τεχνολογικές υποδομές για την ταυτοποίηση πλοιαρίων πριν καν αποπλεύσουν από τα τουρκικά παράλια και στη δυνατότητα επικοινωνίας με την ακτοφυλακή της γειτονικής χώρας ώστε οι βάρκες να ακινητοποιούνται προτού φτάσουν στα ελληνικά ύδατα.

Ο πρωθυπουργός έστειλε όμως και ξεκάθαρο μήνυμα προς τη γειτονική χώρα ότι η Ευρώπη δεν εκβιάζεται με απειλές, υπογραμμίζοντας παράλληλα πως πρέπει να είναι προετοιμασμένη για το ενδεχόμενο νέου μεταναστευτικού και προσφυγικού κύματος. Τόνισε μάλιστα ότι η Ε.Ε. έχει υπάρξει «γενναιόδωρη» με την Τουρκία, όμως σε σχέση με το περσινό καλοκαίρι οι αφίξεις στα νησιά του Αιγαίου έχουν αυξηθεί σε τέτοιο βαθμό ώστε πλέον να αντιμετωπίζουμε πολύ σοβαρό πρόβλημα.

Δεν είναι τυχαίο πως και κατά την πρόσφατη τηλεοπτική του συνέντευξη ο κ. Μητσοτάκης αναγνώρισε ότι το μεταναστευτικό συνιστά ζήτημα όπου η νέα κυβέρνηση αναγκάστηκε να προσαρμόσει την πολιτική που είχε εξαγγείλει πριν τις εκλογές, διότι βρέθηκε απευθείας αντιμέτωπη με πολύ αυξημένες ροές και έπρεπε να κάνει πράξη γρηγορότερα όλα αυτά για τα οποία υπολόγιζε πως θα διέθετε περισσότερο χρόνο για να τα υλοποιήσει.

Η πολιτική που έχει αποφασιστεί θα εφαρμοστεί πάντως απαρέγκλιτα, έχοντας στο επίκεντρο την απλοποίηση των διαδικασιών χορήγησης ασύλου, τον αυστηρότερο έλεγχο των συνόρων και την οργανωμένη αποσυμφόρηση των νησιών.

Κυβερνητικοί παράγοντες επισημαίνουν ότι η ελληνική κυβέρνηση βρίσκεται σε διαρκή συνεργασία με τις Βρυξέλλες, το Βερολίνο και το Παρίσι για το προσφυγικό, και στο πλαίσιό της τίθενται τα προβλήματα και διεκδικείται μια νέα πολιτική τόσο για τη συνολική αντιμετώπιση των ροών όσο και για το άσυλο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός θα έχει στη Σύνοδο επαφές με τους ομολόγους του από τις χώρες του Νότου, Ιταλία και Ισπανία, που επίσης αντιμετωπίζουν έντονο πρόβλημα, ενώ αναμένεται να συναντηθεί και με τον Ιρλανδό πρωθυπουργό.

Στη συνέντευξή του στο Γαλλικό Πρακτορείο ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στις εξελίξεις στη Συρία, χαρακτηρίζοντας απαράδεκτη την τουρκική εισβολή. «Αποσταθεροποιεί τη χώρα και προσφέρει ευκαιρία στους ηττημένους τζιχαντιστές να ανασυγκροτηθούν και είναι ένας ακόμα παράγοντας αστάθειας που θα μπορούσε να προκαλέσει νέα πίεση από προσφυγικές-μεταναστευτικές ροές», τόνισε χαρακτηριστικά.

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου 

Προτεινόμενα για εσάς

Κυριάκος Μητσοτάκης για Ντόρα Μπακογιάννη: Έχει δώσει πολλές μάχες – Θα βγει νικήτρια

Ελεύθερος Τύπος NewsRoom

Μητσοτάκης για δημογραφικό: Συρρικνωνόμαστε – Αυτές είναι οι πέντε κυβερνητικές προτεραιότητες

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Μητσοτάκης στη Βουλή: Δεν ισχύουν τα ψέμματα του ΣΥΡΙΖΑ – Δίνουμε μάχη να εμβολιαστούν οι συμπολίτες μας

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Βουλή – LIVE: Μετωπική Μητσοτάκη Τσίπρα για την πανδημία και τις δημοσκοπήσεις

Λάμπρος Κατσαρός

Η χώρα διευρύνει τις συμμαχίες της και δυναμώνει

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Επιστολή Μπλίνκεν σε Μητσοτάκη: Θα διαφυλάξουμε την κυριαρχία των χωρών μας έναντι απειλών

Ελεύθερος Τύπος NewsRoom

Μητσοτάκης για ελληνοαμερικανική αμυντική συμφωνία: Ηχηρή ψήφος εμπιστοσύνης προς τη χώρα μας η πενταετής συμφωνία

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Μητσοτάκης για κόστος θέρμανσης: Σύστημα ρυθμίσεων για να μην είναι μεγάλη η επιβάρυνση

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Φώφη Γεννηματά: Στον Ευαγγελισμό ο Κυριάκος Μητσοτάκης – Ραγδαίες εξελίξεις στο ΚΙΝΑΛ

Λάμπρος Κατσαρός