Ελεύθερος Τύπος
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πέτσας για τις πρώτες 100 ημέρες της κυβέρνησης και για τα θετικά μέτρα 1,2 δισ. που έρχονται

Πέτσας: Μερική αποχώρηση των ΜΑΤ από Λέσβο και Χίο

Newsroom eleftherostypos.gr

Τον απολογισμό του κυβερνητικού έργου από την 8η Ιουλίου μέχρι και σήμερα,  έκανε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, o οποίος αναφέρθηκε στα σχέδια της κυβέρνησης για τις επόμενες 100 ημέρες, τα οποία επικεντρώνονται στην αναθέρμανση της οικονομίας και την κοινωνική στήριξη.

Αναλυτικά:

Απολογισμός των πρώτων 100 ημερών

Όπως γνωρίζετε, αύριο Τετάρτη συμπληρώνονται 100 ημέρες από την ορκωμοσία της νέας Κυβέρνησης. Στο διάστημα αυτό οι πολίτες αντιλαμβάνονται ότι ήδη έγιναν πολλά. Αντιλαμβάνονται ότι η Κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη νοιάζεται για αυτούς. Νοιάζεται για τους πιο αδύναμους, μειώνοντας φόρους και αυξάνοντας το διαθέσιμο εισόδημά τους.

Νοιάζεται για ευάλωτες κατηγορίες πολιτών, από τους εγκαυματίες και τους πυρόπληκτους στο Μάτι, μέχρι τους πάσχοντες από χρόνιες ασθένειες με διανομή των φαρμάκων τους στις κλινικές αρχικά και σε λίγο στο φαρμακείο της γειτονιάς τους. Νοιάζεται για όλους τους Έλληνες, υλοποιώντας όσα δεσμεύτηκε προεκλογικά. Μέσα σε εκατό μέρες η χώρα άλλαξε ταχύτητα. Άλλαξε η εικόνα της. Και τα αποτελέσματα άρχισαν να γίνονται ορατά. Απαριθμώ συνοπτικά ορισμένα από αυτά:

1. Οι προσδοκίες για την πορεία της οικονομίας βελτιώθηκαν θεαματικά. Ενδεικτικά, ο δείκτης οικονομικού κλίματος έκλεισε στις 107,2 μονάδες τον Σεπτέμβριο, η υψηλότερη επίδοση από τον Μάρτιο του 2008.

2. Η Ελλάδα δανείστηκε έντοκα γραμμάτια με αρνητικό επιτόκιο – για πρώτη φορά στην ιστορία της – την περασμένη Τετάρτη.

3. Η Ελλάδα δανείστηκε με επιτόκιο μόλις 1,5%, για δεκαετές ομόλογο, ενώ το επιτόκιο ήταν 3,9% λίγους μήνες πριν.

4. Ο ΕΝΦΙΑ ήδη από φέτος μειώθηκε κατά 22% μεσοσταθμικά.

5. Βελτιώθηκε η ρύθμιση των 120 δόσεων με αποτέλεσμα 1.155.000 οφειλέτες να ρυθμίσουν 11,5 δισ. ευρώ οφειλών σε Εφορία και ασφαλιστικά ταμεία.

6. Χορηγήθηκαν 66.000 αυξημένες συντάξεις χηρείας που είχαν μειωθεί δραματικά από την προηγούμενη Κυβέρνηση.

7. Επιστράφηκαν οφειλές του ΕΦΚΑ 100 εκατομμυρίων ευρώ περίπου στους ελεύθερους επαγγελματίες.

8. Αυξάνουμε κατά 10 εκατ. ευρώ περίπου και καταβάλλουμε προκαταβολικά το επίδομα θέρμανσης για τη μείωση της ενεργειακής φτώχειας.

9. Ξεμπλοκάραμε τα μεγάλα επενδυτικά σχέδια, όπως στο Ελληνικό, στο λιμάνι του Πειραιά και στη Χαλκιδική.

10. Παίρνουμε πρωτοβουλίες για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, όπως η απολιγνιτοποίηση του ενεργειακού μίγματος της χώρας μέχρι το 2028 και η κατάργηση των πλαστικών μιας χρήσης μέχρι το 2021.

11. Απενεργοποιήθηκε η «ωρολογιακή βόμβα» της Δ.Ε.Η..

12. Επανήλθε η κυβερνησιμότητα σε Δήμους και Περιφέρειες και εγκρίθηκαν πόροι 180 εκατ. ευρώ για αντιπλημμυρικά έργα σε όλη τη χώρα.

13. Καλύφθηκαν όλα τα κενά σε εκπαιδευτικό προσωπικό στα σχολεία, με πρόσληψη 30.350 αναπληρωτών εκπαιδευτικών και ειδικού βοηθητικού και επιστημονικού προσωπικού.

14. Καταργήθηκε το άσυλο βίας και ανομίας στα Πανεπιστήμια.

15. Δρομολογήθηκε η πρόσληψη 1.500 αστυνομικών.

16. Εκκενώθηκαν κτίρια που είχαν καταληφθεί για χρόνια.

17. Δεν θρηνήσαμε ούτε ένα θύμα αυτό Καλοκαίρι, παρά τις πολύ περισσότερες πυρκαγιές σε σχέση με πέρυσι, ενώ και οι καμένες εκτάσεις ήταν πολύ λιγότερες.

18. Παρέχουμε πλήρη και δωρεάν περίθαλψη, στους εγκαυματίες που άφησε η τραγωδία στο Μάτι.

19. Μπήκε τέλος στις ουρές της ντροπής έξω από τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ, καθώς και στην ταλαιπωρία συμπολιτών μας με βαριές ασθένειες, χορηγώντας τους φάρμακα από τα φαρμακεία και τα νοσοκομεία.

20. Αυξήθηκαν τα λεωφορεία που εξυπηρετούν τους πολίτες σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, ενώ πύκνωσαν και τα δρομολόγια του Μετρό. Μόνο για τα λεωφορεία στην Αθήνα κυκλοφορούν πλέον 1070 οχήματα, από 900 περίπου πέρυσι, ενώ στη Θεσσαλονίκη 317 από 215 που παρέλαβε η νέα διοίκηση του ΟΑΣΘ.

21. Αυξάνουμε κατά 45% τα κονδύλια για τις άγονες γραμμές στα νησιά μας.

22. Ο Πρωθυπουργός επανασυστήνει την Ελλάδα στον κόσμο μέσα από τις διεθνείς επαφές του. Με 22 σημαντικές συναντήσεις από τον Κύπριο Πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη, μέχρι τους Γενικούς Γραμματείς του Ο.Η.Ε. και του ΝΑΤΟ κ.κ. Γκουτέρες και Στόλτεμπεργκ αντίστοιχα και από ηγέτες όπως ο Πρόεδρος Μακρόν και η Καγκελάριος Μέρκελ, μέχρι τους Πρωθυπουργούς της Αυστραλίας και της Ινδίας Σκότ Μόρισον και Ναρέντα Μόντι αντίστοιχα. Και αυτή είναι μόνο η αρχή.

Οι επόμενοι στοίχοι της κυβέρνησης

Τις επόμενες εβδομάδες οριστικοποιείται και έρχεται προς ψήφιση στη Βουλή ο Προϋπολογισμός για το 2020. Ένας Προϋπολογισμός που θα επιβεβαιώσει τις προοπτικές για ισχυρή ανάπτυξη αλλά και θα διαφυλάξει τη δημοσιονομική ισορροπία. Τονίζω, ότι πλέον και οι Ευρωπαίοι εταίροι μας αναγνωρίζουν ότι σύμφωνα με τα μέχρι τώρα στοιχεία δεν προκύπτει δημοσιονομικό κενό ούτε το 2019, ούτε το 2020. Στον νέο Προϋπολογισμό περιλαμβάνονται μέτρα αναθέρμανσης της Οικονομίας και κοινωνικής στήριξης που συνολικά φτάνουν τα 1,2 δισ. ευρώ, όπως:

– Μέτρα ενίσχυσης της οικογένειας και κίνητρα κατά της υπογεννητικότητας,

– Ελάφρυνση των βαρών για τα φυσικά πρόσωπα,

– Μείωση των φόρων για τις επιχειρήσεις,

– Ενίσχυση της οικοδομικής δραστηριότητας,

– Ψήφιση του Αναπτυξιακού νομοσχεδίου «Επενδύω στην Ελλάδα» για την προσέλκυση επενδύσεων, τη δημιουργία περισσότερων θέσεων εργασίας και ισχυρή, βιώσιμη, ανάπτυξη.

Σήμερα Τρίτη εισάγεται στη Ολομέλεια της Βουλής το νομοσχέδιο του Υπουργείου Υγείας που συμπεριλαμβάνει και την αυστηροποίηση του αντικαπνιστικού νόμου.

– Σε δημόσια διαβούλευση έχει ήδη τεθεί και το νομοσχέδιο για τη διαμεσολάβηση σε αστικές και εμπορικές υποθέσεις, που θα μειώσει δραστικά το φόρτο των δικαστηρίων και θα συμβάλει στην επίσπευση απονομής της Δικαιοσύνης.

– Στο ίδιο στάδιο βρίσκεται και το νομοσχέδιο με μέτρα κατά της χειραγώγησης αθλητικών αγώνων και την αντιμετώπιση της βίας στα γήπεδα.

– Έως τις αρχές Νοεμβρίου θα ψηφιστούν επίσης οι τροποποιήσεις του Ποινικού Κώδικα και του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, προκειμένου να εξαλειφθούν οι προβληματικές διατάξεις που έσπευσε να καθιερώσει η προηγούμενη Κυβέρνηση.

– Μέχρι τα τέλη Νοεμβρίου θα έχει ψηφιστεί και το νέο φορολογικό νομοσχέδιο. Θα περιλαμβάνονται οι ελαφρύνσεις που ανακοινώσαμε, αλλά και μια συνολική παρέμβαση στο πλαίσιο της φορολογίας με σημαντική απλοποίηση των κωδίκων και με περισσότερα επενδυτικά κίνητρα για όσους θέλουν να επενδύσουν στην Ελλάδα.

– Παράλληλα ξεκινά αύριο στη μία και μισή το μεσημέρι, κατόπιν της χθεσινής επιστολής του Υπουργού Εσωτερικών κ. Τάκη Θεοδωρικάκο, διάλογος με τη συμμετοχή εκπροσώπων των κομμάτων για την κατάρτιση νομοσχεδίου κοινής αποδοχής με το οποίο θα δίνεται στους εκτός Επικρατείας Έλληνες εκλογείς, η δυνατότητα να ψηφίζουν από τον τόπο της μόνιμης διαμονής τους. Η Κυβέρνηση είναι έτοιμη να υιοθετήσει για το σκοπό αυτό κάθε γόνιμη πρόταση. Απαράβατη προϋπόθεση είναι η αναγνώριση της ισότητας της ψήφου για όλους τους Έλληνες ψηφοφόρους όπου κι αν διαμένουν. Δεν υπάρχουν πολίτες δεύτερης κατηγορίας.

Πριν ολοκληρωθεί το 2019, σειρά, επίσης, έχουν:

– Το νέο εθνικό σύστημα πολιτικής προστασίας.

– Η μεταρρύθμιση ώστε να έχουν μεγαλύτερη αυτονομία τα Πανεπιστήμια μας.

– Ο νόμος που θα απαλλάσσει την Δ.Ε.Η. από τον ασφυκτικό έλεγχο του Δημοσίου σε θέματα καθημερινής λειτουργίας και θα χωρίζει την ΔΕΠΑ σε δύο τμήματα (ΔΕΠΑ Εμπορία και ΔΕΠΑ Υποδομές) και θα προσδιορίζει την νέα μέθοδο για την ιδιωτικοποίηση της.

– Το νέο Ασφαλιστικό που θα είναι συμβατό με τις αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Και βέβαια η ολοκλήρωση της δεύτερης φάσης της συνταγματικής αναθεώρησης.

Σχέδιο «Ηρακλής»

Ένα από τα βασικά στοιχεία που παρέτειναν την Ελληνική κρίση ήταν το βουνό των «κόκκινων δανείων» και η συνακόλουθη αδυναμία των τραπεζών να χορηγήσουν ρευστότητα σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Όπως γνωρίζετε, το σχέδιο «Ηρακλής» για τη μείωση των «κόκκινων δανείων» εγκρίθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και αναμένεται να τεθεί σε εφαρμογή πριν από το τέλος του χρόνου.

Η έγκρισή του -και μάλιστα σε χρόνο ρεκόρ, λιγότερο από τρεις μήνες- αποτελεί μεγάλη επιτυχία η οποία στηρίχθηκε στη συνεργασία της Κυβέρνησης με όλους τους παράγοντες του τραπεζικού συστήματος, την Τράπεζα της Ελλάδας, τις τράπεζες και το ΤΧΣ. Η εφαρμογή του σχεδίου θα έχει πολλαπλά οφέλη για τους πολίτες, τις τράπεζες, το Δημόσιο και γενικότερα για την ελληνική οικονομία.

Ουσιαστικά, ο «Ηρακλής», θα επιτρέψει στις τράπεζες να βγουν εκτεταμένα στις αγορές το 2020, αντλώντας κεφάλαια με χαμηλό κόστος. Σημαντικά μικρότερο από το κόστος δανεισμού σε σχέση με πρόσφατες εκδόσεις τραπεζικών ομολόγων, όπως της Εθνικής και της Τράπεζας Πειραιώς. Το εν λόγω σχέδιο θα απαλλάξει, σε πρώτη φάση, τις τράπεζες από μη εξυπηρετούμενα δάνεια 30 δισ. ευρώ, δηλαδή από το 40% του αποθέματος των «κόκκινων δανείων». Θα τους επιτρέψει, δηλαδή να ανοίξουν τη στρόφιγγα για τη ροή χρηματοδότησης προς την πραγματική οικονομία. Και μάλιστα αυτό θα γίνει χωρίς οι Έλληνες φορολογούμενοι και ο κρατικός Προϋπολογισμός να επιβαρυνθούν ούτε ένα ευρώ. Αντιθέτως, θα υπάρξει όφελος από τις προμήθειες που θα εισπράξει το Δημόσιο για την παροχή των εγγυήσεων ύψους 9 δισ. ευρώ, οι οποίες θα ανέλθουν στα περίπου 200 εκατ. ευρώ ετησίως. Τονίζουμε ότι το σχέδιο της Κυβέρνησης έχει στόχο να βελτιώσει τις αποτιμήσεις των τραπεζών, προς όφελος των Ελλήνων φορολογουμένων που κλήθηκαν να στηρίξουν τις τράπεζες με συνεχόμενες ανακεφαλαιοποιήσεις στα χρόνια της κρίσης. Η Κυβέρνηση νοιάζεται για τα λεφτά των Ελλήνων φορολογουμένων.

 

Προτεινόμενα για εσάς

Πέτσας: Άμεσα οι αποζημιώσεις στους σεισμοπαθείς της Κρήτης

Ελεύθερος Τύπος NewsRoom

Πέτσας: «Ο κ. Τσίπρας προσπαθεί να “τσαλαβουτά”, όπου νομίζει ότι υπάρχει μία δυσαρέσκεια»

Ελεύθερος Τύπος NewsRoom

Πέτσας: Κατάργηση έκτακτων εισφορών, μειώσεις σε ΦΠΑ και τιμολόγια ρεύματος

Ελεύθερος Τύπος NewsRoom

Πέτσας: Επέκταση της υποχρεωτικότητας των εμβολιασμών εάν συσταθεί από τους ειδικούς

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Νέα μέτρα – Πέτσας: Το να χάσει κανείς το εισόδημά του είναι ένα ισχυρό κίνητρο να κάνει το εμβόλιο

Ελεύθερος Τύπος NewsRoom

Πέτσας: Τα νέα μέτρα θα αφορούν κυρίως τους ανεμβολίαστους – «Να χάνουμε θέσεις εργασίας για τους ανεμβολίαστους;

Ελεύθερος Τύπος NewsRoom

Φωτιές – Πέτσας: Νέα έκτακτη χρηματοδότηση πυρόπληκτων δήμων με 10 εκατ. ευρώ

Ελεύθερος Τύπος NewsRoom

Στέλιος Πέτσας: Νέα έκτακτη χρηματοδότηση των Δήμων με 50 εκατ. ευρώ

Ελεύθερος Τύπος NewsRoom

Πέτσας: «Παράθυρο» για υποχρεωτικό εμβολιασμό στην εστίαση

Ελεύθερος Τύπος NewsRoom