Ελεύθερος Τύπος
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Συμμαχία Τσίπρα-Τσακαλώτου για αύξηση του ΕΦΚ και… σωτηρία του περιβάλλοντος

Συμμαχία Τσίπρα-Τσακαλώτου για αύξηση του ΕΦΚ και σωτηρία του περιβάλλοντος

ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ

«Το ακριβό πετρέλαιο θέρμανσης μπορεί να βοηθήσει στην προστασία του περιβάλλοντος και να βάλει “φρένο” στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής», είπε χθες ο τέως υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, προκαλώντας τουλάχιστον έκπληξη στο πανελλήνιο, σε γνωρίζοντες και μη.

Κληθείς να κάνει το δικό του σχόλιο για τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης και για το αν έχει ως συνέπεια την εκτόξευση της τιμής του πετρελαίου, ο κ. Τσακαλώτος τόνισε μεταξύ άλλων ότι το ακριβό πετρέλαιο θέρμανσης βοηθά στη μείωση της χρήσης του, συμβάλλοντας έτσι στην αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής, ενώ υποστήριξε ότι είναι σημαντικός για την πάταξη του λαθρεμπορίου. Επανέλαβε δε το προεκλογικό επιχείρημα ότι επί ΣΥΡΙΖΑ την πλήρωσε η μεσαία τάξη, αλλά ήταν επιβεβλημένη επιλογή, καθώς «όταν το κόμμα ανέλαβε την εξουσία αντιμετώπισε μια ανθρωπιστική κρίση και η προτεραιότητα ήταν να βοηθηθούν εκείνοι που δεν είχαν να φάνε».

Ακόμα και με αυτόν τον τρόπο, στον ΣΥΡΙΖΑ συνεχίζεται -είτε υπό τον έλεγχο του κ. Τσίπρα είτε όχι- η διαδικασία της αποτίμησης και της αυτοκριτικής των 4,5 χρόνων στη διακυβέρνηση της χώρας, στην οποία χθες μπήκε και ο ίδιος ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης: «Εμείς, βεβαίως, βρεθήκαμε με την απειρία μας, την πίστη μας όμως στις δυνάμεις μας και την εντιμότητά μας, να διαχειριστούμε την πιο δύσκολη στιγμή της σύγχρονης Ιστορίας της χώρας. Κάναμε και λάθη, είχαμε και παραλείψεις. Ομως, στο τέλος της ημέρας, νομίζω ότι σταθήκαμε με εντιμότητα απέναντι σε αυτή την ευθύνη», είπε χθες ο κ. Τσίπρας από την Αχαΐα, τον πρώτο σταθμό της περιοδείας του στο πλαίσιο της προσπάθειας του ΣΥΡΙΖΑ να κινήσει το ενδιαφέρον των ψηφοφόρων και των υποστηρικτών του και να τους πείσει να γίνουν μέλη του κόμματος.

Είχε προηγηθεί ο Νίκος Βούτσης, που δήλωσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν ανέτοιμος να κυβερνήσει και χωρισμένος στη μέση για το αν έπρεπε να ρίξει την κυβέρνηση Σαμαρά- Βενιζέλου με την ευκαιρία της προεδρικής εκλογής του 2015.

Ο Στέλιος Κούλογλου, που επιβεβαίωσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ βιάστηκε να ρίξει την κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου και δεν έπρεπε να το κάνει «για να κάνει ο Σαμαράς τη βρόμικη δουλειά».

Ο Γιάννης Δραγασάκης, που δήλωσε ότι ο Νίκος Βούτσης είχε δίκιο στην ουσία όσων είπε, αλλά χθες επιτέθηκε κατά του Γιάννη Βαρουφάκη, για τον οποίο είπε «ότι ήταν σημαντικό λάθος ότι ανατέθηκε η υλοποίηση του σχεδίου του ΣΥΡΙΖΑ στην πιο κρίσιμη φάση του στον Γιάνη Βαρουφάκη», αφήνοντας σαφή αιχμή κατά του κ. Τσίπρα, του οποίου ο πρόεδρος του ΜέΡΑ25, όπως ο ίδιος έχει πει σε συνέντευξή του στο παρελθόν, ήταν προσωπική επιλογή.

«Σε έναν άνθρωπο ο οποίος υποβίβαζε διαρκώς την πολιτική σε τεχνικές και κακοσχεδιασμένες τακτικές και αντί να χτίζει συμμαχίες και γέφυρες, όπως απαιτούσε η πολιτική μας, άνοιγε μέτωπα με όλους, συχνά αχρείαστα ή σε δευτερεύοντα θέματα, ακόμη και στις πιο κρίσιμες και ευαίσθητες στιγμές χωρίς κανένα σχέδιο, ούτε Α ούτε Β ούτε Χ», συνέχισε ο κ. Δραγασάκης και -μεταξύ άλλων- κατέληξε: «Αντί να αναδείξουμε το έργο μας, την αναπτυξιακή στρατηγική και την προοπτική που θεμελίωνε η πολιτική μας, δόθηκε μεγάλος πολιτικός χώρος σε πολύ σημαντικά και υπαρκτά σκάνδαλα, βάζοντας σε δεύτερη μοίρα τους δεσμούς με την κοινωνία, που παρέμεναν ατροφικοί, αλλά και το ίδιο το έργο της κυβέρνησης, που έμενε εν πολλοίς άγνωστο. Αυτά και άλλα συνέβαλαν να δημιουργηθεί η εντύπωση ότι εμείς ασχολούμαστε με το παρελθόν ή έστω με το παρόν, ενώ ο κ. Μητσοτάκης μιλάει για το μέλλον».

Για το παρελθόν όμως μίλησε και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο οποίος παραδέχθηκε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ όταν ανέλαβε την εξουσία δεν είχε την απαραίτητη εμπειρία, αποδέχθηκε πως πολλά πράγματα θα μπορούσαν να είχαν γίνει καλύτερα, ωστόσο σύμφωνα με τον ίδιο ο βασικός λόγος της εκλογικής ήττας του ΣΥΡΙΖΑ στις βουλευτικές εκλογές της 7ης Ιουλίου οφείλεται στο γεγονός ότι το κόμμα του κυβέρνησε τα 3 από τα 4 χρόνια μέσα στο τρίτο Μνημόνιο και οι πολίτες είχαν δικαιολογημένα παράπονα.

Σε αυτό το κλίμα, που ακόμα δεν είναι σαφές αν το «αυτομαστίγωμα» έχει ξεκινήσει για να τελειώσει με επικοινωνιακούς όρους και η ηγεσία να αποφύγει μία συζήτηση ουσίας ή αν τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ στέλνουν μήνυμα στον κ. Τσίπρα ότι η πολιτική τού «όχι σε όλα» και της βιασύνης για την ανακατάληψη της εξουσίας είναι λάθος και γίνεται για δεύτερη φορά, ο κ. Τσίπρας προσπαθεί να αυξήσει τα μέλη του κόμματος και να «στρίψει» προς τη σοσιαλδημοκρατία, καθώς ούτε χθες σε μία ομιλία περίπου 2.000 λέξεων έκανε αναφορά στην Αριστερά: «Πιστεύουμε, όμως, ότι αυτό το οποίο αξίζει στη δημοκρατική παράταξη του τόπου, στους δημοκρατικούς πολίτες, στην προοδευτική παράταξη, δεν είναι να ηττάται τιμητικά, αλλά να κερδίζει», είπε κατά την ομιλία του προς πολίτες στην Ακράτα, υποστηρίζοντας ότι «μόλις μέσα σε 100 μέρες από τη νέα διακυβέρνηση έχουν αρχίσει να διαψεύδονται οι μεγάλες προσδοκίες που δημιούργησαν οι πολιτικοί μας αντίπαλοι πριν από τις εκλογές».

«Η επόμενη μέρα, πιστέψτε με, θα έρθει πιο γρήγορα απ’ όσο κάποιοι φαντάζονται. Μπορεί η νέα κυβέρνηση να μην έχει μπροστά της -γιατί κι εμείς φροντίσαμε γι’ αυτό, εμείς λειτουργήσαμε θεσμικότερα από κάθε άλλη διακυβέρνηση, φροντίσαμε και για τη συνταγματική αλλαγή ώστε να μην υπάρχει το εμπόδιο της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας, ανοιχτός λοιπόν θεσμικά ο δρόμος, αλλά με βάση αυτές τις πολιτικές επιλογές που κάνουν, δεν θα είναι πολιτικά ανοιχτός ο δρόμος», εκτίμησε ο κ. Τσίπρας.

Από την έντυπη έκδοση

Προτεινόμενα για εσάς

Μέτοικος στη Νεφελοκοκκυγία…

Kon

Πορτογαλικό μοντέλο ακυβερνησίας

Kon

Οχι άλλη «αλλαγή» από Τσίπρα και Παπανδρέου

Kon

Φώφη Γεννηματά-Αλέξης Τσίπρας: Η απώλειά της αφήνει πιο φτωχή την πολιτική ζωή της χώρας

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Ο Παπανδρέου κάνει άνω-κάτω ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ: Το μπάχαλο στην κεντροαριστερή πολυκατοικία και τα κέρδη για τη ΝΔ

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Εκλειψη «ηλίου» για τον ΣΥΡΙΖΑ

Kon

Ελπίδα για σοβαρότερη αντιπολίτευση

Kon

Οταν το 12 υπερτερεί του 88…

Kon

Τσίπρας: Squid Game η οχύρωση της χώρας στον ιό – Η Δεξιά βλέπει τους νέους ως στρατηγικό εχθρό

Ελεύθερος Τύπος Newsroom