Ελεύθερος Τύπος
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Επί Πολάκη σταμάτησε το νοσοκομείο του Ρίου να αντιμετωπίζει καρδιοχειρουργικά

Ο Τομέας Δικαιωμάτων του ΣΥΡΙΖΑ «αδειάζει» Πολάκη: Χυδαίες οι δηλώσεις του

ΜΑΡΙΑ-ΝΙΚΗ ΓΕΩΡΓΑΝΤΑ

Την άνιση κατανομή των καρδιοχειρουργικών περιστατικών στο ΕΣΥ ανά την Ελλάδα ανέδειξε ο θάνατος της 52χρονης γυναίκας το απόγευμα του Σαββάτου. Ολη η Νότια Ελλάδα είναι ακάλυπτη για έκτακτα περιστατικά, καθώς οι δύο κλινικές που μπορούν να την εξυπηρετήσουν -η μία στην Πάτρα και η άλλη στην Κρήτη- δεν εφημερεύουν!

Ειδικά στην περίπτωση της Θωρακοχειρουργικής Κλινικής του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ρίου έχουν σταματήσει να χειρουργούνται και τακτικά περιστατικά καρδιάς και αντιμετωπίζονται μόνο προβλήματα θώρακος. Είναι χαρακτηριστικό ότι, σύμφωνα με πληροφορίες, κανένα περιστατικό καρδιάς δεν χειρουργήθηκε το 2018. Παρά τη γνώριμη αυτή κατάσταση στο υπουργείο Υγείας, ο τέως αναπληρωτής υπουργός Παύλος Πολάκης πέταξε το γάντι στην τωρινή ηγεσία για το θάνατο της 52χρονης, ενώ η διακοπή αντιμετώπισης καρδιοχειρουργικών περιστατικών στο Νοσοκομείο του Ρίου έγινε τον Απρίλιο του 2017, επί υπουργίας του.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η επίμαχη κλινική στο Νοσοκομείου του Ρίου στελεχώνεται από έναν καθηγητή γιατρό, έναν επιμελητή και δύο επικουρικούς. Η μετακίνηση γιατρού εξειδικευμένου στην καρδιά τον Απρίλιο του 2017 έχει ως αποτέλεσμα όλα τα καρδιοχειρουργικά περιστατικά της Πελοποννήσου να διακομίζονται στα Ιωάννινα. Αυτή τη στιγμή στην κλινική του Ρίου αντιμετωπίζονται μόνο τα προβλήματα θώρακος.

Ανάλογη είναι η κατάσταση στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείου Ηρακλείου Κρήτης, όπου επίσης υπάρχει καρδιοχειρουργική κλινική, ωστόσο δεν εφημερεύει και αντιμετωπίζει μόνο προγραμματισμένα χειρουργεία. Οποιος ασθενής χρειάζεται επείγουσα εισαγωγή και αντιμετώπιση διακομίζεται στην Αθήνα.

Δύσκολα και στην Αττική

Ακόμη και σε περιοχές με επάρκεια κλινικών, όμως, το σύστημα παραμένει «μπλοκαρισμένο».

Στην Αττική τα επείγοντα περιστατικά τα δέχονται μόνο ο «Ευαγγελισμός» και το «Ιπποκράτειο», παρόλο που υπάρχουν πέντε κλινικές για καρδιοχειρουργικά περιστατικά. Εκτός από τον «Ευαγγελισμό» και το «Ιπποκράτειο», που εφημερεύουν για αυτά τα περιστατικά εναλλάξ κάθε ημέρα, τα Σαββατοκύριακα εφημερεύει το «Ωνάσειο», ενώ κλινικές υπάρχουν και στο Στρατιωτικό «401» και στο «Αττικό» τα οποία όμως δέχονται μόνο προγραμματισμένα περιστατικά.

Σε εμφανώς καλύτερη κατάσταση είναι η Βόρεια Ελλάδα, καθώς στη Θεσσαλονίκη καρδιοχειρουργικές κλινικές λειτουργούν στο «ΑΧΕΠΑ», στο «Παπανικολάου» και στο «Παπαγεωργίου». Αντίστοιχη κλινική υπάρχει και στο Νοσοκομείο της Αλεξανδρούπολης, όπως και στο πανεπιστημιακό των Ιωαννίνων. Στην Κεντρική Ελλάδα, εκτός της Αττικής, καρδιοχειρουργική κλινική υπάρχει και στη Λάρισα.

Διαδικτυακή κόντρα Πολάκη – Κικίλια

Η περίπτωση της 52χρονης άτυχης γυναίκας που έχασε τη ζωή της στο δρόμο για το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων προκάλεσε διαδικτυακή ανταλλαγή πυρών μεταξύ του υπουργού Υγείας Βασίλη Κικίλια και του Παύλου Πολάκη. Ο τέως αναπληρωτής υπουργός Υγείας με ανάρτησή του στο facebook αναρωτήθηκε -με κεφαλαία γράμματα- «γιατί με τέτοια διάγνωση δεν χρησιμοποιήθηκε το ελικόπτερο της βάσης Ακτίου του ΕΚΑΒ για τη διακομιδή;». Ο κ. Κικίλιας του απάντησε ότι οι αεροδιακομιδές γίνονται μόνο όταν έχουν εξαντληθεί όλοι οι υπόλοιποι πιθανοί τρόποι διακομιδής, ότι αεροδιακομιδές δεν προτιμώνται μεταξύ χερσαίων περιοχών και ότι ελικόπτερο σηκώνεται από τη βάση του Ακτίου μόνο με το φως της ημέρας.

Οπως προκύπτει από πληροφορίες από το ΕΚΑΒ, ακόμη και εάν δινόταν σήμα να γίνει αεροδιακομιδή, που συνήθως δεν δίνεται σε χερσαίες μεταφορές, καθώς δεν είναι ο πιο γρήγορος τρόπος διακομιδής, χρειαζόταν: Μισή ώρα με 45 λεπτά να ετοιμαστεί το ελικόπτερο, άλλα 45 λεπτά για τη διαδρομή από το Ακτιο μέχρι την Ανδραβίδα, επιπλέον 30 λεπτά για ανεφοδιασμό στην Ανδραβίδα και άλλη μία ώρα και είκοσι λεπτά να φτάσει από την Ανδραβίδα στα Ιωάννινα. Συνολικά δηλαδή τρεις ώρες, όσες χρειαζόταν και το ασθενοφόρο για να φτάσει στα Ιωάννινα.

Το υπουργείο Υγείας εκπονεί κεντρικό σχεδιασμό για την κάλυψη των κενών σε όλη τη χώρα, δίνοντας προτεραιότητα στις ΜΕΘ (Μονάδες Εντατικής Θεραπείας), στα ΤΕΠ (Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών) και στις ειδικότητες όπου παρατηρούνται οι μεγάλες ελλείψεις. Στόχος της πολιτικής ηγεσίας είναι οι 2.500 προσλήψεις ιατρικού, νοσηλευτικού και λοιπού προσωπικού που έχει ανακοινώσει να διοχετευθούν εκεί που υπάρχει πραγματικά ανάγκη.

Από την έντυπη έκδοση

Προτεινόμενα για εσάς

Των μεν δειλών φόβος…

Kon

Πολάκης σε Ντόρα Μπακογιάννη: «Ολόψυχα περαστικά ως γιατρός και συντοπίτης»

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Παύλος Πολάκης: Άρση της βουλευτικής του ασυλίας αποφάσισε η Βουλή

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Επίθεση ΝΔ σε Πολάκη: «Το alter ego του Τσίπρα εκφράζει διχασμό, μισαλλοδοξία και ρεβανσισμό»

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Οι Μπογδανοπολάκηδες και η πλειοψηφία του ορθολογισμού

Kon

Πρεσβυωπία και γκιλοτίνα…

Kon

Ο Κούλογλου «σφάζει» Πολάκη: Είναι καλός για την προεκλογική εκστρατεία άλλων κομμάτων

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Είναι μια ωραία ατμόσφαιρα στον ΣΥΡΙΖΑ: Σφοδρή επίθεση Πολάκη στον Κούλογλου λόγω ΔΕΘ

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

«Πόλεμος» ελλείψει ιδεών…

Kon