Ελεύθερος Τύπος
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ομπρέλα Τσίπρα στον «Ρασπούτιν» – Βάζουν πειθαρχεία στον ΣΥΡΙΖΑ για Novartis

Βρήκαν πεδίο… για σπέκουλα στις διαρροές – Παιχνίδι εντυπώσεων από τον ΣΥΡΙΖΑ

Γιάννης Καμπουράκης

Σήμερα θα ληφθούν οι τελικές αποφάσεις στην Κουμουνδούρου για τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ στην αυριανή ψηφοφορία στη Βουλή για τη σύσταση προανακριτικής επιτροπής για τον κ. Παπαγγελόπουλο.

Δεδομένη θεωρείται η καταψήφιση της πρότασης της πλειοψηφίας, δεν είναι ακόμα γνωστό όμως αν αυτή συνοδευτεί με απόφαση αποχής από τις εργασίες της επιτροπής, όπως και το αν θα μιλήσει ή όχι ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξης Τσίπρας. Το πιθανότερο σενάριο πάντως είναι ο κ. Τσίπρας να μιλήσει για να πάρει την πολιτική υπεράσπιση του κ. Παπαγγελόπουλου «στην πλάτη του» και να στείλει μήνυμα στο εσωτερικό του κόμματός του ότι δεν θα επιτρέψει παρατράγουδα στην ψηφοφορία.

Στο επιτελείο του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ ελπίζουν σε ρωγμές στην κοινοβουλευτική ομάδα της Ν.Δ., θεωρώντας ότι «καραμανλικοί» βουλευτές ενδεχομένως επιλέξουν το «παρών», ενώ συντηρούν και το σενάριο περί δυσαρεστημένων «σαμαρικών» βουλευτών της Ν.Δ., επειδή στη πρόταση της πλειοψηφίας δεν συμπεριελήφθη και το όνομα του Αλέξη Τσίπρα.

Μετά και τις χθεσινές αποκαλύψεις εναντίον του κ. Παπαγγελόπουλου – σε άλλη υπόθεση πέραν της Novartis – το ερώτημα είναι αν θα εμφανιστεί η κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ συμπαγής, ιδίως μετά και την απόφαση των τεσσάρων βουλευτών της αξιωματικής αντιπολίτευσης να μην ακολουθήσουν τη γραμμή Τσίπρα στην ψηφοφορία για τις συμβάσεις που αφορούν στην εξόρυξη των υδρογονανθράκων. Οι πληροφορίες επιμένουν ότι υπάρχουν βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που φέρονται να έχουν δεύτερες σκέψεις για την ψήφο τους. Οχι επειδή ενστερνίζονται το σενάριο περί παραδικαστικού κυκλώματος που κατευθυνόταν από το Μαξίμου, όπως ευρέως γράφεται και συζητείται, αλλά επειδή – όπως λένε στις κατ’ ιδίαν συζητήσεις τους – δε γνωρίζουν την παρασκηνιακή δράση του κ. Παπαγγελόπουλου και φοβούνται νέες αποκαλύψεις εναντίον του. Υπάρχουν δε πληροφορίες ότι σήμερα θα αποφασιστεί να τεθεί και άτυπη κομματική πειθαρχία από τον κ. Τσίπρα προς τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, οι οποίες πάντως μέχρι χθες ούτε επιβεβαιώνονταν, ούτε διαψεύδονταν.

Υπενθυμίζεται ότι η ψηφοφορία για το αν θα παραπεμφθεί ή όχι ο κ. Παπαγγελόπουλος θα γίνει αύριο τα μεσάνυκτα και θα είναι μυστική, όπως ορίζει ο κανονισμός της Βουλής.

Από τον ΣΥΡΙΖΑ επιμένουν ότι θα καταψηφίσουν επειδή, όπως λένε κομματικές πηγές, δεν μπορούν να νομιμοποιήσουν μία πρόταση που θεωρούν «φιάσκο», τη στιγμή που θα συζητηθεί στη Βουλή η άσκηση ποινικής δίωξης εναντίον του Ανδρέα Λοβέρδου μέσα στο πλαίσιο της έρευνας Novartis, αλλά και ενώ για δύο στελέχη της Ν.Δ. η απόφαση της Δικαιοσύνης είναι ακόμα ανοικτή. Προκαλεί εντύπωση ωστόσο ότι στο σκεπτικό της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν συμπεριλαμβάνονται οι αποφάσεις της Δικαιοσύνης να τεθούν στο αρχείο επτά από τις δέκα υποθέσεις πολιτικών αντιπάλων του ΣΥΡΙΖΑ που ως κυβέρνηση αποφάσισε να παραπέμψει σε προανακριτική, ενώ δεν σχολιάζονται καν οι βαρύτατες καταγγελίες Αγγελή και Ράικου κατά του κ. Παπαγγελόπουλου.

Αναταραχή

Ο κ. Τσίπρας και το επιτελείο του σκληραίνουν τη στάση τους σε όλα τα επίπεδα εναντίον της κυβέρνησης, επιχειρώντας αφενός να προκαλέσουν θέματα συνοχής στην κυβερνητική πλειοψηφία και αφετέρου να κρύψουν την αναταραχή που επικρατεί στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ.

Στην ηγεσία της αξιωματικής αντιπολίτευσης πιστεύουν ότι οι εξελίξεις στο προσφυγικό και στην οικονομία θα προκαλέσουν εσωκομματικά προβλήματα στον κ. Μητσοτάκη, την ίδια ώρα που η μάχη εξουσίας στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ έχει ξεκινήσει για τα καλά και δεν πρόκειται να λήξει ως το συνέδριο. Ο κ. Τσίπρας δεν επιθυμεί επ’ ουδενί να υπάρξουν βουλευτές που θα ξανασπάσουν την κεντρική γραμμή του «όχι σε όλα» σε κάποια από τις επόμενες κρίσιμες ψηφοφορίες στη Βουλή ως το τέλος του χρόνου (ψήφος Ελλήνων εξωτερικού, συνταγματική αναθεώρηση, νέος εκλογικός νόμος κ.λπ.) ή σε άλλα σχέδια νόμου που σκοπεύει να φέρει η κυβέρνηση προς ψήφιση.

Εντός του κόμματος εξακολουθεί να υπάρχουν καχυποψία και έντονες διαφωνίες για τα σχέδια του κ. Τσίπρα εν όψει του Συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ και γι’ αυτό πυκνώνουν οι φωνές και οι παρεμβάσεις από τη λεγόμενη εσωκομματική αντιπολίτευση και κυρίως την ομάδα των 53+.

Οπως γράψαμε αναλυτικά στον Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής, στην επίσημη ιστοσελίδα των 53 + commonality.gr δημοσιεύτηκε επιθετικό άρθρο εναντίον όσων εισηγούνται διά δημόσιων τοποθετήσεών τους στον κ. Τσίπρα να μετασχηματίσει τον ΣΥΡΙΖΑ, να εγγράψει χωρίς όρους και κριτήρια νέα μέλη, να τον στρέψει προς τη σοσιαλδημοκρατία κ.λπ.

Με τίτλο «Ξαφνικός έρωτας για έναν ΣΥΡΙΖΑ, που όμως απεχθάνονται!» οι 53 + εμφανίζουν «κομματικό σφυγμό» σε μία κρίσιμη φάση και προειδοποιούν το επιτελείο του κ. Τσίπρα για σκληρή αναμέτρηση.

Από την έντυπη έκδοση 

Προτεινόμενα για εσάς

Διά γυμνού οφθαλμού, χωρίς χρήση VAR

Kon

Οικονόμου για Τσίπρα: «Μιλούσε για πολλή ώρα αλλά δεν κατάφερε να βρει κάτι να πει»

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Άρχισε τα ίδια ο Τσίπρας: «Θα δούμε» είπε, αν πουν όχι οι Γάλλοι στην επαναδιαπραγμάτευση – Τι είπε για πανδημία, δημοσκοπήσεις και ακρίβεια

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Το «παράδοξο» του ΓΑΠ, οι «αλλαγές» και ο φόβος της διάσπασης

Kon

Novartis: Απαλλάσσεται από την κατηγορία της παθητικής δωροδοκίας ο Μανιαδάκης

Ελεύθερος Τύπος NewsRoom

Ευδαίμων αμνησία (ΙΙ)…

Kon

Τσίπρας για Μπακογιάννη: Είναι μαχήτρια, θα βγει νικήτρια

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Τσίπρας: Απέτυχε η κυβέρνηση στην προστασία των πολιτών από τον κορονοϊό

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Βουλή – LIVE: Μετωπική Μητσοτάκη Τσίπρα για την πανδημία και τις δημοσκοπήσεις

Λάμπρος Κατσαρός