Ελεύθερος Τύπος
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κατρούγκαλος για απόφαση ΣτΕ: Συνταγματική η ουσία του νόμου

Newsroom eleftherostypos.gr

Αντισυνταγματικές κρίθηκαν ορισμένες από τις περιφερειακές διατάξεις του νόμου, δήλωσε ο Γιώργος Κατρούγκαλος, μετά την απόφαση του ΣτΕ.

Η Ολομέλεια του ΣτΕ έκρινε αντισυνταγματικούς βασικούς πυλώνες του λεγόμενου νόμου Κατρούγκαλου και οι αποφάσεις του επηρεάζουν τον ΕΦΚΑ, τον τρόπο υπολογισμού εισφορών για αυτοαπασχολούμενους και ελεύθερους επαγγελματίες και τις συντάξεις. «Η ουσία της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης, που ήταν ένα ενιαίο ταμείο με όμοιους κανόνες, κρίθηκε όχι απλά συνταγματική από το ΣτΕ, αλλά και σύμφωνη με τις αρχές της ισότητας και της αναλογικότητας», δήλωσε ο κ. Κατρούγκαλος, σχολιάζοντας στον ΑΝΤ1 την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Κατρούγκαλος: Στις επικουρικές μη συνταγματικές οι περικοπές

«Η επιλογή μας ήταν να μην κάνουμε περικοπές, αλλά ένα νέο ασφαλιστικό σύστημα από την αρχή. Το δικαστήριο έκρινε με βάση αυτό. Τα βάρη του νέου συστήματος θα έπρεπε να το επωμιστούν και οι νέοι συνταξιούχοι και οι παλιοί. Για αυτό δεν μπορούν να διεκδικηθούν αναδρομικά», δήλωσε ο κ. Κατρούγκαλος για την απόφαση του ΣτΕ.

«Οι περικοπές που κρίθηκαν μη συνταγματικές είναι στις επικουρικές. Σε αυτό το σύστημα δεν επεμβήκαμε με τον τρόπο που επεμβήκαμε στις κύριες συντάξεις. Εκεί κρατήσαμε το παλιό σύστημα και κάναμε τις αναγκαίες αναπροσαρμογές για να ξαναρχίσουν να δίνονται συντάξεις», συμπλήρωσε ο πρώην υπουργός Εργασίας. «Το δικαστήριο λέει ότι αντίθετα με τον ΕΦΚΑ που υπήρξε αναλογιστική μελέτη, στην επικουρική ασφάλιση είχαμε μόνο αναλογιστικές προβολές. Εκεί βρίσκει μια τυπική έλλειψη», σημείωσε.

«Για αυτούς που έχουν πολλά χρόνια εργασίας και υψηλές αποδοχές, το σύστημα καταλήγει να δίνει δυσανάλογες συντάξεις. Εκεί ήταν μια από τις επιλογές που είχαμε κάνει όχι για να βλάψουμε αυτούς που είχαν πολλά χρήματα αλλά για να εξασφαλίσουμε ότι αυτοί που είτε λόγω ανεργίας δεν είχαν πλήρη εργασιακό βίο ή ήταν χαμηλόμισθοι, να έχουμε ποσοστό αναπλήρωσης που να πλησιάζει το 90% αυτού που έβγαζαν εργαζόμενοι. Οταν έχεις 1.000 ευρώ μισθό δεν μπορείς να έχεις 50% ποσοστό αναπλήρωσης», δήλωσε ακόμη ο κ. Κατρούγκαλος.

Προτεινόμενα για εσάς

ΣτΕ: Συνταγματικά τα υποχρεωτικά τα self test σε εκπαιδευτικούς και μαθητές

Ελεύθερος Τύπος NewsRoom

Το ΣτΕ έκρινε ότι είναι παράνομη η σφαγή ζώων στην Ελλάδα σε θρησκευτικές τελετές

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Αυτό είναι το σχέδιο πληρωμών για αναδρομικά συντάξεων [πίνακας]

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Συντάξεις δημοσίου: Τα 3 + 1 πακέτα αναδρομικών με επιστροφές έως 12.768 ευρώ [πίνακες]

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Ξεμπλοκάρουν 60.000 συντάξεις μέχρι τον Δεκέμβριο – Τα ανακαλύφθηκε σε ξεχασμένα αρχεία στον ΕΦΚΑ

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Συντάξεις Νοεμβρίου: Ξεκίνησε η πληρωμή – Ποιες είναι οι ημερομηνίες για όλα τα ταμεία – Ποιοι θα δουν αυξήσεις

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

ΕΦΚΑ: Τρεις συντάξεις ανά υπάλληλο την ημέρα – Σε λειτουργία ο «Πύργος Ελέγχου»

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Νέο πακέτο αναδρομικών για 400.000 συντάξεις του Δημοσίου [αναλυτικοί πίνακες]

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Πότε θα πληρωθούν οι συντάξεις Νοεμβρίου – Ποιοι θα δουν αυξήσεις [πίνακες]

Ελεύθερος Τύπος Newsroom