ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κατρούγκαλος για απόφαση ΣτΕ: Συνταγματική η ουσία του νόμου

Newsroom eleftherostypos.gr

Αντισυνταγματικές κρίθηκαν ορισμένες από τις περιφερειακές διατάξεις του νόμου, δήλωσε ο Γιώργος Κατρούγκαλος, μετά την απόφαση του ΣτΕ.

Η Ολομέλεια του ΣτΕ έκρινε αντισυνταγματικούς βασικούς πυλώνες του λεγόμενου νόμου Κατρούγκαλου και οι αποφάσεις του επηρεάζουν τον ΕΦΚΑ, τον τρόπο υπολογισμού εισφορών για αυτοαπασχολούμενους και ελεύθερους επαγγελματίες και τις συντάξεις. «Η ουσία της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης, που ήταν ένα ενιαίο ταμείο με όμοιους κανόνες, κρίθηκε όχι απλά συνταγματική από το ΣτΕ, αλλά και σύμφωνη με τις αρχές της ισότητας και της αναλογικότητας», δήλωσε ο κ. Κατρούγκαλος, σχολιάζοντας στον ΑΝΤ1 την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Κατρούγκαλος: Στις επικουρικές μη συνταγματικές οι περικοπές

«Η επιλογή μας ήταν να μην κάνουμε περικοπές, αλλά ένα νέο ασφαλιστικό σύστημα από την αρχή. Το δικαστήριο έκρινε με βάση αυτό. Τα βάρη του νέου συστήματος θα έπρεπε να το επωμιστούν και οι νέοι συνταξιούχοι και οι παλιοί. Για αυτό δεν μπορούν να διεκδικηθούν αναδρομικά», δήλωσε ο κ. Κατρούγκαλος για την απόφαση του ΣτΕ.

«Οι περικοπές που κρίθηκαν μη συνταγματικές είναι στις επικουρικές. Σε αυτό το σύστημα δεν επεμβήκαμε με τον τρόπο που επεμβήκαμε στις κύριες συντάξεις. Εκεί κρατήσαμε το παλιό σύστημα και κάναμε τις αναγκαίες αναπροσαρμογές για να ξαναρχίσουν να δίνονται συντάξεις», συμπλήρωσε ο πρώην υπουργός Εργασίας. «Το δικαστήριο λέει ότι αντίθετα με τον ΕΦΚΑ που υπήρξε αναλογιστική μελέτη, στην επικουρική ασφάλιση είχαμε μόνο αναλογιστικές προβολές. Εκεί βρίσκει μια τυπική έλλειψη», σημείωσε.

«Για αυτούς που έχουν πολλά χρόνια εργασίας και υψηλές αποδοχές, το σύστημα καταλήγει να δίνει δυσανάλογες συντάξεις. Εκεί ήταν μια από τις επιλογές που είχαμε κάνει όχι για να βλάψουμε αυτούς που είχαν πολλά χρήματα αλλά για να εξασφαλίσουμε ότι αυτοί που είτε λόγω ανεργίας δεν είχαν πλήρη εργασιακό βίο ή ήταν χαμηλόμισθοι, να έχουμε ποσοστό αναπλήρωσης που να πλησιάζει το 90% αυτού που έβγαζαν εργαζόμενοι. Οταν έχεις 1.000 ευρώ μισθό δεν μπορείς να έχεις 50% ποσοστό αναπλήρωσης», δήλωσε ακόμη ο κ. Κατρούγκαλος.

Προτεινόμενα για εσάς

Συντάξεις: Αναδρομικά με ποσά έως 11.254 ευρώ στο Δημόσιο – Ο πίνακας των πληρωμών ανά Ταμείο

Ανδρέας Ντίνης

Αναδρομικά: Αποκαταστάθηκε το τεχνικό πρόβλημα σε τραπεζικές συναλλαγές

Ανδρέας Ντίνης

Τι λέει το υπουργείο για τα «λάθη» στα αναδρομικά – Οι ημερομηνίες των επόμενων πληρωμών [πίνακες]

Μιχάλης Μάρδας

Έφτασε η ώρα για τα αναδρομικά: Οι επίσημοι πίνακες με τις πληρωμές για τους συνταξιούχους [πίνακες και ημερομηνίες]

Μιχάλης Μάρδας

Μόνιμες αυξήσεις σε παλιές συντάξεις με τον νέο νόμο από τον Δεκέμβριο [πίνακες και παραδείγματα]

Μιχάλης Μάρδας

Αυξήσεις έως και 274 ευρώ το μήνα στις κύριες συντάξεις με τα νέα ποσοστά της 40ετίας [πίνακες & παραδείγματα]

Μιχάλης Μάρδας

Οι τελικοί πίνακες με τις νέες συντάξεις – Ποιοι θα πάρουν αύξηση [πίνακες & παραδείγματα]

Μιχάλης Μάρδας

Αναδρομικά:Τα ποσά που επιστρέφονται στις συντάξεις θανάτου [αναλυτικοί πίνακες με ποσά για όλα τα ταμεία]

Μιχάλης Μάρδας

Αποκάλυψη «Ε.Τ.» για τα αναδρομικά: Οι επίσημοι πίνακες με τις πληρωμές για 1.145.551 συνταξιούχους [πίνακες]

Μιχάλης Μάρδας