Ελεύθερος Τύπος
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Φοβούνται «φάλτσα» και αποκαλύψεις για Παπαγγελόπουλο στον ΣΥΡΙΖΑ

Οι «53» επιβεβαίωσαν το ρήγμα στον ΣΥΡΙΖΑ ενόψει συνεδρίου

ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ

Την πλήρη στήριξη του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου και την ενεργό συμμετοχή στη δημόσια συζήτηση υπέρ των θέσεων του κόμματος φέρεται να ζήτησε ο Αλέξης Τσίπρας από τα μέλη της Πολιτικής Γραμματείας την περασμένη Πέμπτη.

Ο ίδιος, προκαλώντας έκπληξη στα μέλη της επιτροπής, φέρεται να είπε ότι η σύσταση προανακριτικής επιτροπής για τον κ. Παπαγγελόπουλο αποτελεί επίθεση κατά του ΣΥΡΙΖΑ και έτσι πρέπει να αντιμετωπιστεί απ’ όλους χωρίς καμία εξαίρεση.

Με την τοποθέτηση αυτή, αφενός ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επιβεβαιώνει ότι αναλαμβάνει την πλήρη ευθύνη της στήριξης του πρώην αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης, ανεξαρτήτως του τι θα προκύψει από τη συνέχιση της έρευνας, ενώ επιχειρεί να δεσμεύσει το σύνολο των μελών του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης στη γραμμή της ταύτισης με τον πρώην αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης.

Ενδεικτικά, στέλεχος της Πολιτικής Γραμματείας που πρόσκειται στον κ. Τσίπρα έλεγε ότι «μετά την Πολιτική Γραμματεία μπήκε τέλος στη γραμμή των αποστάσεων από τον Παπαγγελόπουλο που τηρούσαν κάποια στελέχη».

Αρχικά, ο ΣΥΡΙΖΑ εκτιμούσε ότι η Ν.Δ. θα παραπέμψει μεν τον κ. Παπαγγελόπουλο σε προανακριτική, αλλά με τρόπο ώστε να γυρίσει άμεσα η υπόθεση στη Δικαιοσύνη. Το είχε κάνει και ο ΣΥΡΙΖΑ ως κυβέρνηση αυτό το κόλπο τον περασμένο Φεβρουάριο και τα στελέχη του κ. Τσίπρα γνώριζαν τον ελιγμό.

Η εκτίμηση αυτή «βάραινε» τα στελέχη του στενού επιτελείου του κ. Τσίπρα, με το σκεπτικό ότι η διερεύνηση των ενεργειών Παπαγγελόπουλου σε βάθος στο πλαίσιο των εργασιών της προανακριτικής επιτροπής θα προκαλούσε ρήγμα «καραμανλικών»-«μητσοτακικών» στη Νέα Δημοκρατία, υπό την έννοια ότι οι «καραμανλικοί» θα έσπευδαν να υπερασπιστούν τον πρώην στενό συνεργάτη του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή. Οι περισσότεροι, εκτός του επιτελείου του προέδρου, δεν συμμερίζονταν την εκτίμηση.

Τελικά, ο κ. Τσίπρας και οι επιτελείς του -όπως και άλλες πολλές για τον κ. Μητσοτάκη και τον τρόπο που λειτουργεί– έπεσαν έξω. Ποιώντας την ανάγκη φιλοτιμία, ο επικοινωνιακός μηχανισμός της Κουμουνδούρου άφηνε να διαρρεύσει το βράδυ της περασμένης Πέμπτης ότι στη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας, πριν ληφθεί η ομόφωνη (όπως μεταφέρεται) απόφαση περί «αποχής» ή «λευκού» του ΣΥΡΙΖΑ στην ψηφοφορία για την προανακριτική επιτροπή, ο κ. Τσίπρας είχε δήθεν προβλέψει ότι η πρόθεση της Ν.Δ. είναι η υπόθεση Παπαγγελόπουλου να μην επιστρέψει στη Δικαιοσύνη, αλλά να διερευνηθεί σε βάθος από την προανακριτική επιτροπή και αυτή να καταλήξει σε πόρισμα για την παραπομπή ή μη του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου στο Ειδικό Δικαστήριο. Λέγεται μάλιστα ότι μετά τη δεύτερη κατάθεση Ράικου, η επικρατούσα άποψη στον ΣΥΡΙΖΑ είναι ότι η παραπομπή Παπαγγελόπουλου είναι το πλέον πιθανό σενάριο. Στον ΣΥΡΙΖΑ λένε επίσης πως περιμένουν τα μέλη της Ν.Δ. και του Κινήματος Αλλαγής να ασκήσουν μεγάλη πίεση τόσο στον πρώην αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης όσο και γενικότερα μέσα από τη διαδικασία, ώστε να υπάρξουν στοιχεία που θα εμπλέξουν και τον κ. Τσίπρα στην υπόθεση και θα αναγκάσουν τον κ. Μητσοτάκη να παραπέμψει τελικά και τον κ. Τσίπρα, παρά τη δήλωσή του ότι «τους πολιτικούς του αντιπάλους δεν τους στέλνει στο δικαστήριο». Ο λόγος που το λένε αυτό είναι μάλλον επειδή με τη δήλωσή του αυτή ο κ. Μητσοτάκης τούς «αφόπλισε» πολιτικά, αφαιρώντας από τη φαρέτρα του ΣΥΡΙΖΑ το επιχείρημα περί ρεβανσισμού, παρά το ότι ο ΣΥΡΙΖΑ το λέει ακόμα. Σχολιάζοντας δε τη δήλωση Παπαγγελόπουλου ότι ο κ. Μητσοτάκης αθέτησε τη δέσμευσή του αυτή με την παραπομπή του ιδίου, στον ΣΥΡΙΖΑ όσοι ξέρουν τον κ. Παπαγγελλόπουλο κάνουν λόγο για απλή επιβεβαίωση της μεγαλομανίας του, όσοι δεν τον ξέρουν αναρωτιούνται ποιον υποχρεούνται να στηρίξουν τους επόμενους μήνες…

Στον ΣΥΡΙΖΑ θεωρούν βέβαιο ότι πέραν της Ν.Δ. -για την οποία λένε πλέον ότι δεν θα έχει διαρροές- υπέρ της σύστασης της προανακριτικής θα ψηφίσουν το Κίνημα Αλλαγής και η Ελληνική Λύση. Για το ΚΚΕ πιστεύουν ότι θα υπερψηφίσει αλλά δεν θα συμμετέχει στις εργασίες της επιτροπής όπως έκανε και τον Φεβρουάριο με την προανακριτική που σύστησε η προηγούμενη κυβέρνηση, ενώ για τον Γιάνη Βαρουφάκη θεωρούν ότι δεν θα ψηφίσει υπέρ. Υπενθυμίζεται πάντως ότι η ψηφοφορία θα είναι μυστική και χρειάζονται τουλάχιστον 151 ψήφοι για τη σύσταση προανακριτικής επιτροπής.

Η αξιωματική αντιπολίτευση θα επιμείνει στη γραμμή περί αντιπερισπασμού, ρεβανσισμού, επιχείρησης τρομοκράτησης των εισαγγελέων που συνεχίζουν την έρευνα και έχουν ζητήσει την ποινική δίωξη του Ανδρέα Λοβέρδου, αλλά και συγκάλυψης του πραγματικού σκανδάλου Novartis, ταυτιζόμενη πλήρως με τον κ. Παπαγγελόπουλο και την υπερασπιστική του γραμμή.

Αυτό που φοβούνται και δεν το λένε δημοσίως στον ΣΥΡΙΖΑ είναι μήπως μέσα από τις εργασίες της προανακριτικής προκύψουν στοιχεία που δεν γνωρίζουν για τους χειρισμούς Παπαγγελόπουλου ως υπουργού στην υπόθεση Novartis ή άλλες υποθέσεις, που θα καταστήσουν μπούμερανγκ την απόφασή τους να τον στηρίξουν μέχρι τέλους, όπως απαιτεί ο κ. Τσίπρας. Μέχρι στιγμής κινούνται στη γραμμή ότι οι πιέσεις προς τους εισαγγελείς από έναν υπουργό δεν αποτελούν αδίκημα, θέση που έχουν εκφράσει δημοσίως η γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Ολγα Γεροβασίλη, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Σάκης Παπαδόπουλος, ενώ το ίδιο έχει υποστηρίξει και ο ίδιος ο κ. Παπαγγελόπουλος στη Βουλή τον περασμένο Φεβρουάριο, λίγο πριν δηλώσει εκείνο το περίφημο ότι αν του έκαναν μήνυση για τη Novartis, ο ίδιος θα ψήφιζε υπέρ της σύστασης προανακριτικής επιτροπής.

Σχολιάζοντας το γεγονός ότι ο κ. Τσίπρας και στην προχθεσινή του ομιλία στην Κεντρική Επιτροπή δεν αναφέρθηκε ονομαστικά στον κ. Παπαγγελόπουλο και αν αυτό αποτελεί έναν τρόπο να δείξει ότι παίρνει αποστάσεις, έμπειρο κομματικό στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ έλεγε ότι «ο Τσίπρας δεν έχει εναλλακτική από το να στηρίξει πλήρως τον Παπαγγελόπουλο». Ενδιαφέρον επίσης είναι το τι θα κάνουν κάποια από τα γνωστά και προβεβλημένα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ εάν η υπόθεση προχωρήσει. Η αναφορά δεν γίνεται για τους πιο στενούς συνεργάτες του κ. Παπαγγελόπουλου -μαζί με τον κ. Τσίπρα-, όπως, μεταξύ άλλων, οι κ.κ. Νίκος Παππάς, Παύλος Πολάκης, Χρήστος Σπίρτζης, Μιχάλης Καλογήρου, ούτε και τη κ. Βασιλική Θάνου η οποία επίσης υπήρξε και λειτουργούσε ως δίδυμο με τον κ. Παπαγγελόπουλο στον χειρισμό των υποθέσεων με οσμή σκανδάλου που χρησιμοποιήθηκαν από την προηγούμενη κυβέρνηση για να στριμωχτούν οι πολιτικοί αντίπαλοι, ανεξαρτήτως από το αν υπήρξε πραγματική εμπλοκή ή όχι. Η αναφορά γίνεται για στελέχη όπως ο Σταύρος Κοντονής, ο Νίκος Παρασκευόπουλος και άλλοι που έχουν και σήμερα ρόλο στον ΣΥΡΙΖΑ, έχουν συνεργαστεί στενά με τον κ. Παπαγγελόπουλο και φημολογείται, χωρίς να έχει ποτέ διαψευστεί, ότι είχαν σοβαρά προβλήματα συνεργασίας μαζί του.

Μειώνονται οι προσδοκίες για την εγγραφή νέων μελών

Στο εσωκομματικό πεδίο, η δεύτερη σημερινή ημέρα της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, που αποτελεί και την έναρξη της προσυνεδριακής περιόδου, συμπίπτει με τη μείωση των προσδοκιών που υπήρχαν για τον αριθμό των νέων μελών που αναμένεται να εγγραφούν στον ΣΥΡΙΖΑ για να μεγαλώσει η βάση του κόμματος, ώστε ο ΣΥΡΙΖΑ να αρχίζει να αποκτά και οργανωτικά χαρακτηριστικά κόμματος εξουσίας, πέραν της γενικότερης στάσης και συμπεριφοράς του.

Ο αρχικός αριθμός 250.000 (220.000 περίπου ψήφισαν στην αντίστοιχη διαδικασία του Κινήματος Αλλαγής όπου εξελέγη η Φώφη Γεννηματά πρόεδρος και πάνω από 400.000 ψήφισαν στην αντίστοιχη διαδικασία της Ν.Δ. όπου εξελέγη πρόεδρος ο Κυριάκος Μητσοτάκης) μετετράπη πριν από λίγες ημέρες σε 180.000-200.000 και τώρα λέγεται ότι η Κουμουνδούρου θα είναι ικανοποιημένη αν ξεπεράσει τις 150.000.

Το θέμα των αθρόων και ανεξέλεγκτων εγγραφών που θα ακολουθήσουν, με τον κ. Τσίπρα να παίζει τον ρόλο του «κράχτη» στις συνελεύσεις, δεν είναι το μόνο που δείχνει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ήδη μπει στον δρόμο της μετάλλαξής του και μόνο η εσωκομματική αντιπολίτευση προσποιείται ότι συνδιαμορφώνει τις εξελίξεις.
Η εσωκομματική αντιπολίτευση κάνει πως δεν βλέπει ότι οι «προεδρικοί» και οι «πασοκογενείς» θεωρούν την αλλαγή της φυσιογνωμίας και τη στροφή του ΣΥΡΙΖΑ προς τη σοσιαλδημοκρατία προϋπόθεση για τη ριζική αλλαγή του και τη μετατροπή του σε ένα συστημικό κόμμα εξουσίας, όπως έχει προαναγγείλει ο κ. Τσίπρας.

Αντιμετωπίζουν τη συζήτηση περί αλλαγής ονόματος σε ΣΥΡΙΖΑ Πράσινη Συμμαχία ή ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία ως «τερτίπι», ενώ οι επιτελείς του κ. Τσίπρα μεταφέρουν στους εκπροσώπους του Τύπου ότι έχει ήδη διαμορφωθεί η πλειοψηφία εντός του κόμματος για την αλλαγή ονόματος. Προσποιούνταν επίσης ότι πίστεψαν πως είχαν επικρατήσει σε εκείνη τη διπλή συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας που ο κ. Τσίπρας -στο πλαίσιο ενός ελιγμού για να πέσουν οι τόνοι- τους έπεισε ότι αποσύρει τη δική του πρόταση για εκλογή αρχηγού όχι από το συνέδριο, όπως ισχύει σήμερα, αλλά από τη βάση. Τι ακολούθησε; Το ένα μετά το άλλο στελέχη που υποστηρίζουν τον κ. Τσίπρα θέτουν την εκλογή αρχηγού από τη βάση ως θέμα που πρέπει να τεθεί στον προσυνεδριακό διάλογο και να τεθεί προς ψηφοφορία στο συνέδριο. Τι θα γίνει; Το συνέδριο θα υπερψηφίσει την πρόταση και μετά από μία πανηγυρική και επιδερμική διαδικασία όπου θα αποθεωθεί ο κ. Τσίπρας, θα στηθούν κάλπες σε όλη τη χώρα ώστε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ να ψηφιστεί, χωρίς αντίπαλο κατά πάσα πιθανότητα, από τη βάση του ΣΥΡΙΖΑ και να αποκτήσει και πρακτικά την ισχύ να αποφασίζει ως επικεφαλής μίας μεγάλης και ισχυρής πλειοψηφίας που απλώς δέχεται την ύπαρξη της μειοψηφίας ως οντότητας που επιβεβαιώνει την εξουσία της.

Από την έντυπη έκδοση

Προτεινόμενα για εσάς

Ο κορονοϊός σκότωσε και τον πολιτικό χαβαλέ

Κώστας Σκαναβής

Φυλαχθείτε από τον Καψώχα και τον Κούλογλου

Κώστας Σκαναβής

Τσίπρας: Η ΕΕ ή θα αφήσει πίσω τη λιτότητα ή θα υπονομεύσει την ύπαρξή της

Κώστας Σκαναβής

Κορωνοϊός: Η καραντίνα επιδεινώνει την οικογενειακή βία… λένε βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και κάνουν ερώτηση

Evanthia Karra

Σε «καραντίνα» ο ΣΥΡΙΖΑ

Κώστας Σκαναβής

Οι πρωθυπουργοί δίνουν λογαριασμό στους πολίτες, όχι στα διαδικτυακά τρολ της αντιπολίτευσης

Κώστας Σκαναβής

Ιός… ανευθυνότητας στον ΣΥΡΙΖΑ

Ανδρέας Ντίνης

Τσίπρας: Απαράδεκτη κλιμάκωση των τουρκικών επιθετικών ενεργειών

Ανδρέας Ντίνης

Η ύπουλη διγλωσσία και το «μετά θα λογαριαστούμε»

Κώστας Σκαναβής