Ελεύθερος Τύπος
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τέλος στην ανακωχή Τσίπρα-Τσακαλώτου – Η ΕΡΤ άνοιξε τον ασκό του Αιόλου

Συμμαχία Τσίπρα-Τσακαλώτου για αύξηση του ΕΦΚ και σωτηρία του περιβάλλοντος

ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ

Σκληρός εσωκομματικός πόλεμος μαίνεται στον ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος όσο πλησιάζει η ώρα του συνεδρίου είναι αδύνατον να κρατηθεί μακριά από τα ραντάρ της δημοσιότητας και της κοινής γνώμης.

Η ηγεσία της αξιωματικής αντιπολίτευσης επιχειρεί να πείσει ότι στον ΣΥΡΙΖΑ υπάρχει ενότητα και ομοψυχία έναντι του «εχθρού», δηλαδή της Ν.Δ., όλοι δουλεύουν για τον στρατηγικό στόχο της επανόδου στην εξουσία και τα πράγματα λειτουργούν «ρολόι», με τον πρόεδρο να συνεχίζει τις διεθνείς επαφές του υπέρ της ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας, την Κουμουδούρου να βγάζει οργίλες ανακοινώσεις για τις κυβερνητικές κινήσεις κ.λπ. Στην πραγματικότητα ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ένας βαθιά κατακερματισμένος μηχανισμός και η μάχη για την τελική επικράτηση του κ. Τσίπρα σε όλα τα επίπεδα για τη μετατροπή του ΣΥΡΙΖΑ σε ένα αρχηγικό κόμμα είναι σε πλήρη εξέλιξη.

Το στοιχείο που αλλάζει τα δεδομένα είναι το «σπάσιμο» της άτυπης συμφωνίας Τσίπρα – Τσακαλώτου για εκεχειρία ως το συνέδριο και η στήριξη του πρώην υπουργού Οικονομικών και επικεφαλής των 53+ στο γραμματέα του κόμματος Πάνο Σκουρλέτη, που συνεχίζει να δέχεται τις συντονισμένες επιθέσεις του συστήματος Τσίπρα.

Η προσπάθεια που είχε γίνει στη διπλή συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας για πραγματοποίηση των αλλαγών που θέλει να προωθήσει ο κ. Τσίπρας σε καλό κλίμα, απέτυχε. Μετά από μία μικρή περίοδο που φάνηκε ότι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είχε εγκαταλείψει την πρότασή του για απευθείας εκλογή προέδρου από τη βάση κάνοντας ένα βήμα προς τη συναίνεση, το σύστημα Τσίπρα επανάφερε στο προσκήνιο το θέμα – στο οποίο αντιτίθενται οι 53+ – και πλέον τα χαρτιά παίζονται πάνω από το τραπέζι.

Μετά από μία μακρά περίοδο σιωπής, ο κ. Τσακαλώτος διαμήνυσε τη στήριξή του στον Πάνο Σκουρλέτη, δήλωσε πως ανησυχεί για την «πασοκοποίηση» του ΣΥΡΙΖΑ και σε έντονα αυτοκριτικούς τόνους παραδέχθηκε ότι η πολιτική που άσκησε ο ΣΥΡΙΖΑ στην ΕΡΤ, ένα από τα «τοτέμ» της ηγεσίας και των φανατικών υποστηρικτών της, ήταν λάθος. Ενα θέμα μικρής προτεραιότητας για την ελληνική κοινή γνώμη, αλλά μεγάλης σημασίας και κυρίως υψηλού συμβολισμού για το σύστημα Τσίπρα, η συριζαϊκή ΕΡΤ, βρέθηκε στο στόχαστρο του κ. Τσακαλώτου – σε εκδήλωση του tvxs με παρόντες τον Στέλιο Κούλογλου, που εμμέσως συμφώνησε με τον πρώην υπουργό Οικονομικών και την Εφη Αχτσιόγλου, η οποία δε διαφώνησε – και αυτό ήταν αρκετό για να βγουν τα μαχαίρια από τα θηκάρια. Καθότι η τοποθέτηση Τσακαλώτου για τη συριζαϊκή ΕΡΤ ήταν ευθεία βολή εναντίον του Νίκου Παππά, του Παύλου Πολάκη, του ιδίου του Τσίπρα αλλά και των δορυφόρων ΜΜΕ του συστήματος.

Πρώτοι αντέδρασαν η Κατερίνα Ακριβοπούλου και ο Σωτήρης Καψώχας. Κατόπιν, ο Παύλος Πολάκης τους στήριξε έναντι της κριτικής που δέχθηκαν από τον κ. Τσακαλώτο, υποσχόμενος «καλύτερες μέρες». «Κόφτε το για την ΕΡΤ!!! Κάποιοι σφίγγουμε τα δόντια για να μη μιλήσουμε δημόσια! Θα μιλήσουμε εκεί που πρέπει και θα πράξουμε αυτά που πρέπει!! ΤΕΛΟΣ. Δε θέλω σχόλια που αναπαράγουν την επιθυμητή από κάποιους κλαψουροσυζήτηση εσωστρέφειας. Ο εχθρός είναι απέναντι και καραδοκεί και ο λαός περιμένει και απαιτεί να αναμετρηθούμε με αυτόν!!! ΥΓ.: Κατερίνα και Σωτήρη, ευχαριστούμε για αυτά που προσφέρατε και βέβαια πληρώσατε… Η επόμενη φορά θα είναι ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΗ ΣΤΑ ΠΑΝΤΑ…», έγραψε ο κ. Πολάκης.

Στο επιτελείο του κ. Τσίπρα γνωρίζουν ότι η αυτοκριτική Τσακαλώτου είναι σοβαρή υπόθεση και θα έχει συνέχεια. Πρώτον διότι για τον τρόπο που ο ΣΥΡΙΖΑ -και ειδικότερα το δίδυμο Τσίπρα, Παππά- διοικούσε την ΕΡΤ υπάρχουν πολλοί εντός του ΣΥΡΙΖΑ που έχουν διαφωνήσει και έχουν ασκήσει κριτική στο παρελθόν, όπως π.χ. ο Νίκος Φίλης.
Δεύτερον, επειδή ο κ. Τσακαλώτος ήρθε να ανοίξει μια συζήτηση περί αυτοκριτικής που ο κ. Τσίπρας δεν επιθυμεί να ξεκινήσει, αλλά και επειδή έρχεται να αμφισβητήσει επιλογές της ηγεσίας, όπως έκανε και ο Σάκης Παπαδόπουλος δηλώνοντας ότι λυπάται για την ταλαιπωρία που υπέστησαν οι δέκα πολιτικοί που «στήθηκαν» στην Προανακριτική και οι υποθέσεις των οποίων τελικά τέθηκαν στο αρχείο, όπως έκανε και ο Δημήτρης Βίτσας, που είπε ότι ο ίδιος δεν θα έλεγε ποτέ ότι η υπόθεση Novartis ήταν το μεγαλύτερο σκάνδαλο από συστάσεως του ελληνικού κράτους.

Τα στόματα -ή κάποια στόματα- στον ΣΥΡΙΖΑ αρχίζουν και ανοίγουν επειδή βλέπουν ότι αν δεν αντιδράσουν θα πάνε «σφαγμένοι» στο συνέδριο, όπου το σύστημα Τσίπρα ετοιμάζει ένα κόμμα που θα λειτουργεί με την «ενός ανδρός αρχή», με μια πανίσχυρη πλειοψηφία και μια διακοσμητική μειοψηφία που θα περάσει όσες αλλαγές επιθυμεί ο αρχηγός για να ενισχύσει το προφίλ και το ρόλο του και να διοικεί με την επίφαση συλλογικής λειτουργίας. Αλλωστε, τα δείγματα τα έχουν ήδη δει από την περίοδο που ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν στην κυβέρνηση και ο κ. Τσίπρας πρωθυπουργός.

Οι τοποθετήσεις του πρώην υπουργού Οικονομικών προκαλούν εσωκομματικούς τριγμούς και αναταράξεις καθώς από τη μία πλευρά αρκετοί είναι αυτοί που κρατιούνται να μην του απαντήσουν ρίχνοντας κι άλλο λάδι στην εσωκομματική φωτιά που καίει και από την άλλοι αρκετοί είναι αυτοί που θέλουν να πουν τα ίδια και χειρότερα κατά του κ. Τσίπρα και των «σωματοφυλάκων» του.

Από την έντυπη έκδοση

Προτεινόμενα για εσάς

Θεοχαρόπουλος στον «Ε.Τ.»: Ανησυχώ για τον μετασχηματισμό του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία

Ανδρέας Ντίνης

Απάντηση Πέτσα στον ΣΥΡΙΖΑ για την τουριστική καμπάνια: Fake news ότι κοστίζει 32 εκατ. ευρώ

Tinad

Το brand «Τσίπρας» ξεφτίζει ενώ ετοιμάζουν ανασχηματισμό στον ΣΥΡΙΖΑ

Ανδρέας Ντίνης

Αυτοί είναι οι νέοι διευθυντές στην ΕΡΤ – Tα νέα πρόσωπα στη διοίκηση

Ανδρέας Ντίνης

ΝΔ: Ο Τσίπρας επιβεβαίωσε ότι μένει ίδιος και απαράλλακτος

Μιχάλης Μάρδας

Το νερό το είχε ιδιωτικοποιήσει ο Τσίπρας

Kon

Νικολάου: Χάος επί ΣΥΡΙΖΑ στις φυλακές – 3.000 ποντίκια ξεχύθηκαν πάνω σε υπαλλήλους

Ανδρέας Ντίνης

Ο Τσίπρας αντιμέτωπος με τον εαυτό του

Kon

Σφοδρή επίθεση Πέτσα σε ΣΥΡΙΖΑ: Θέλει τη χώρα σε μόνιμη καραντίνα

Μιχάλης Μάρδας