Ελεύθερος Τύπος
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ο ΣΥΡΙΖΑ στην… απομόνωση: Χωρίς ερείσματα και συμμάχους σε Βουλή και κοινωνία

ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ

Σε καταλύτη εξελίξεων στο πολιτικό σκηνικό αναδεικνύεται η υπόθεση Novartis καθώς θα απασχολήσει τη Βουλή και την κοινή γνώμη το διάστημα κατά το οποίο η κυβέρνηση έχει επιλέξει να ανοίξει μεγάλα θέματα όπως η ψήφος των Ελλήνων του εξωτερικού, το σχέδιο νόμου για νέες φοροελαφρύνσεις, το προσχέδιο του προϋπολογισμού, τον νέο εκλογικό νόμο, τον νέο συνδικαλιστικό νόμο, ενώ θα βρίσκεται σε εξέλιξη και η συνταγματική αναθεώρηση που είναι να ολοκληρωθεί ως το τέλος του χρόνου.
Είναι σαφές ότι η Νέα Δημοκρατία έχει αποφασίσει -στο πλαίσιο ενός εμπροσθοβαρούς σχεδιασμού που στηρίζεται στην εκτίμηση ότι η αξιωματική αντιπολίτευση αφενός δεν έχει βρει ακόμα τον βηματισμό της και αφετέρου το κλίμα για τον ΣΥΡΙΖΑ στην κοινωνία δεν είναι ευνοϊκό- να κυριαρχήσει στη διαμόρφωση της πολιτικής, οικονομικής και κοινωνικής ατζέντας.

Είναι ενδεικτικό ότι στη δημοσκόπηση της Pulse για τον ΣΚΑΪ περίπου ο ένας στους δύο πολίτες (47%) απάντησε ότι η προηγούμενη κυβέρνηση είχε πρόθεση να στοχοποιήσει τους πολιτικούς της αντιπάλους με τους χειρισμούς της στην υπόθεση Novartis, που σημαίνει ότι η γραμμή του ΣΥΡΙΖΑ περί αντιπερισπασμού και ρεβανσισμού δεν περνά έξω από τα όρια των ψηφοφόρων του, τουλάχιστον ως τώρα.

Η συνέχεια δεν είναι ξεκάθαρη, αλλά όλες οι πληροφορίες συντείνουν στο συμπέρασμα ότι η πλειοψηφία, μέσα από τη διαδικασία για τη σύσταση προανακριτικής, προλειαίνει το έδαφος στο οποίο θα προχωρήσουν τα άλλα, μεγάλα θέματα, εντός Βουλής και θα αναζητηθούν ευρύτερες συναινέσεις. Σε ό,τι αφορά την πρόταση της πλειοψηφίας για σύσταση προανακριτικής επιτροπής που θα ερευνήσει ενδεχόμενες ποινικές ευθύνες του κ. Παπαγγελόπουλου, το Κίνημα Αλλαγής έχει πει ότι θα υπερψηφίσει, το ΚΚΕ ότι θα υπερψηφίσει αλλά είναι πιθανό κατόπιν να αποχωρήσει, όπως έκανε τον περασμένο Φεβρουάριο στην προανακριτική για τους δέκα πολιτικούς που είχε ζητήσει ο ΣΥΡΙΖΑ, η Ελληνική Λύση θα πει επίσης «ναι», φωνάζοντας και υπέρ της παραπομπής Τσίπρα, ενώ το ΜέΡα 25 του Γιάννη Βαρουφάκη δεν έχει ακόμα αποκαλύψει τις προθέσεις του.

Στο κλίμα που θα διαμορφωθεί θα συζητηθούν το προσχέδιο του προϋπολογισμού, η ψήφος των Ελλήνων του εξωτερικού, ο νέος συνδικαλιστικός νόμος, ο νέος εκλογικός νόμος, θα βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη και η διαδικασία της συνταγματικής αναθεώρησης, ενώ αναμένεται και η πρόταση Μητσοτάκη για τον νέο Πρόεδρο Δημοκρατίας στην εκλογή του Φεβρουαρίου.

Στη Ν.Δ. διαφυλάσσουν ως κόρη οφθαλμού την εικόνα θεσμικής κανονικότητας. Θέλουν να δείξουν ότι πηγαίνουν βήμα το βήμα σεβόμενοι τη διάκριση των εξουσιών και τον ρόλο της Βουλής και της Δικαιοσύνης για να προκαλέσουν και το κοντράστ στην άμεση σύγκριση με τους προκατόχους τους.

Αυτό που πετυχαίνει η πλειοψηφία είναι ότι στη Βουλή δεν συγκροτείται αντικυβερνητικό μέτωπο, όπως επιδιώκει ο ΣΥΡΙΖΑ, που θέλει να εμφανίζει την κυβέρνηση απομονωμένη. Και αυτό αφορά στη σύσταση προανακριτικής, αλλά ανοίγει και τον δρόμο, όπως λένε στη Ν.Δ., για συζητήσεις ανάμεσα στα κόμματα με στόχο να βρεθεί κοινός τόπος και στη συζήτηση ειδικά για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού, τη συνταγματική αναθεώρηση, τον νέο εκλογικό νόμο και την εκλογή νέου Προέδρου Δημοκρατίας.

Οπως αποκαλύπτει με τη συνέντευξή του στον Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής ο πρώην υπουργός Εξωτερικών Γ. Κατρούγκαλος (σελ. 10), ο ΣΥΡΙΖΑ θα καταθέσει τη δική του πρόταση για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού, επιδιώκοντας είτε να συσπειρώσει τα άλλα κόμματα γύρω από την πρότασή του είτε να τα αποτρέψει από το να υποστηρίξουν την πρόταση της Ν.Δ. για επιστολική ψήφο, με την κατηγορία ότι παίζουν τον ρόλο του κυβερνητικού δορυφόρου.

Επιπλέον, ο ΣΥΡΙΖΑ θα επιδιώξει να συγκροτήσει μέτωπο με άλλα κόμματα κατά της προσπάθειας της κυβέρνησης να αλλάξει τον ισχύοντα εκλογικό νόμο και να καταργήσει την απλή αναλογική. Και αυτό δεν αφορά μόνο στο Κίνημα Αλλαγής, αλλά και το ΚΚΕ και τη ΜεΡα 25.

Το Κίνημα Αλλαγής έχει θέσει ουσιαστικά την πρότασή του μπαίνοντας στη συζήτηση ενώ σύμφωνα με πληροφορίες θα στηρίξει την πρόταση της κυβέρνησης για την επιστολική ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού. Το ΚΚΕ δεν πρόκειται να στηρίξει πρόταση για αλλαγή του εκλογικού νόμου, ενώ ο Γ. Βαρουφάκης δεν έχει δώσει στίγμα, έχει όμως πει στις προγραμματικές δηλώσεις ότι δεν πρόκειται να συμμαχήσει με τον ΣΥΡΙΖΑ για τη συγκρότηση αντικυβερνητικού μετώπου, καθώς θεωρεί ότι Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ βρίσκονται στην ίδια πλευρά. Η Ελληνική Λύση δεν έχει ανοίξει ακόμα τα χαρτιά της.

Από την έντυπη έκδοση 

Προτεινόμενα για εσάς

Aφωνοι σύμμαχοι

Kon

Ο Πολάκης δεν άφησε τίποτα όρθιο και χάλασε την… φιέστα του Τσίπρα

Μιχάλης Μάρδας

Πέτσας για σχέδιο ΣΥΡΙΖΑ: Αποτυχημένο σίκουελ με τους ίδιους πρωταγωνιστές

Tinad

Ο Αλέξης Τσίπρας παρουσίασε το νέο σχέδιο ΣΥΡΙΖΑ για την Οικονομία – Τι περιλαμβάνει

Tinad

Ευτυχώς, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα μας ξανασώσει

Kon

Στείρα αντιπολίτευση με «όχι» σε όλα – Αντίθετος ακόμα και στη μείωση του ΦΠΑ ο ΣΥΡΙΖΑ

Ανδρέας Ντίνης

Υπόθεση Novartis: Ομολογία σκευωρίας η αποχώρηση ΣΥΡΙΖΑ

Ανδρέας Ντίνης

Δημοσκόπηση MRB: Διπλάσια διαφορά για ΝΔ και Μητσοτάκη – Όχι σε άνοιγμα των δημοτικών σχολείων και των πρόωρων εκλογών

Μιχάλης Μάρδας

ΝΔ για προανακριτική: Αμήχανη σιωπή από Τσίπρα για τις καταγγελίες πέντε εισαγγελέων

Μιχάλης Μάρδας