Ελεύθερος Τύπος
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Μέχρι τέλους» και χωρίς διάθεση ρεβανσισμού η διερεύνηση της «σκευωρίας Novartis» από την κυβέρνηση

Το σχέδιο Μητσοτάκη για ελάφρυνση από φόρους και μείωση πλεονάσματος

ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΧΟΝΔΡΟΠΟΥΛΟΣ

Μέχρι τέλους θα φθάσει η διερεύνηση της «σκευωρίας Novartis» διαμηνύει η κυβέρνηση: ωστόσο όχι μόνο δεν είναι διατεθειμένη να «επενδύσει» πολιτικά σε αυτήν την υπόθεση -όπως έκαναν από αντίστροφη κατεύθυνση οι προκάτοχοί της- αλλά είναι και αποφασισμένη να μη δώσει στην ηγεσία του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης οποιοδήποτε πρόσχημα για καταγγελίες περί «ρεβανσισμού» και «τιμωρητικής διάθεσης απέναντι στους πολιτικούς της αντιπάλους».
Η απόφαση του Κυριάκου Μητσοτάκη να διαχωρίσει την περίπτωση του κ. Τσίπρα από εκείνη του κ. Παπαγγελόπουλου, για τον οποίο η Ν.Δ. διακρίνει «σαφείς ενδείξεις για αθέμιτες παρεμβάσεις στη Δικαιοσύνη», έδωσε ξεκάθαρα το στίγμα της διαφορετικής νοοτροπίας που χαρακτηρίζει τη σημερινή κυβέρνηση σε σχέση με την προηγούμενη που επιδίωκε να τροφοδοτεί διαρκώς την τοξικότητα στο πολιτικό κλίμα. Ταυτόχρονα κατέστησε σαφές ότι είναι αποφασισμένος να μη δώσει αφορμές που θα μπορούσαν να επιδράσουν αρνητικά στην πορεία επιστροφής της χώρας στην κανονικότητα.

Στο Μέγαρο Μαξίμου γνωρίζουν πως εάν η σημερινή κυβέρνηση έδινε οποιαδήποτε αφορμή να θεωρηθεί ότι έχει διάθεση να ακολουθήσει μία πρακτική που θυμίζει «τραυματικές εμπειρίες που βίωσε κατά τη διάρκεια της προηγούμενης διακυβέρνησης», ο αντίκτυπος δεν θα ήταν θετικός στην προσπάθεια ανάκαμψης της χώρας που έχει ξεκινήσει και παράγει, μάλιστα, απτά αποτελέσματα που αναγνωρίζονται ήδη και από τους πολίτες στις δημοσκοπήσεις.

Η πρακτική των «μαζικών πολιτικών διώξεων και της στοχοποίησης πρώην πρωθυπουργών μόνο και μόνο για επικοινωνιακά σόου και μικροκομματικά οφέλη» χαρακτηρίζεται από κυβερνητικούς παράγοντες «τοξική» και απόδειξη «ανευθυνότητας» εκ μέρους της προηγούμενης κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας.
Στο κυβερνών κόμμα απορρίπτουν, πάντως, και τις αιτιάσεις ότι ο περιορισμός της έρευνας στον κ. Παπαγγελόπουλο συνιστά υπαναχώρηση στα περί «σκευωρίας». Αντιθέτως, θεωρούν πως η συγκρότηση της επιτροπής «γίνεται επειδή αυτό που κατήγγειλε πολιτικά η Ν.Δ., περί σκευωρίας, προκύπτει και από επώνυμες μαρτυρίες οι οποίες φυσικά θα αξιολογηθούν στη διάρκεια των εργασιών της Επιτροπής».

Η πρόταση για τη συγκρότηση της ειδικής Επιτροπής Προκαταρκτικής Εξέτασης θα κατατεθεί από τους βουλευτές της Ν.Δ. μέσα στην ερχόμενη εβδομάδα και η συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής θα πραγματοποιηθεί μετά τις 29 Σεπτεμβρίου που αναμένεται να επιστρέψει από τις ΗΠΑ ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.

Τα αδικήματα που θα συμπεριληφθούν στο εξατομικευμένο κατηγορητήριο αναμένεται να έχουν καθοριστική σημασία για τις αποφάσεις της προκαταρκτικής επιτροπής για τα επόμενα βήματα, με ανοιχτά και τα δύο ενδεχόμενα: Η εξέταση να φθάσει μέχρι τέλους στο πλαίσιο της επιτροπής ή να επιστρέψει στη Δικαιοσύνη, είτε αμέσως είτε αφού διεξαχθεί έρευνα και αποφασίσει μετά η Βουλή εάν είναι αρμοδιότητα δική της ή αν πρέπει να γυρίσει στη Δικαιοσύνη.

Οι απόψεις στο εσωτερικό του κυβερνώντος κόμματος είναι σαφές ότι διίστανται ως προς αυτό, ενώ εκείνο που διαμηνύεται από κυβερνητικά στελέχη είναι πως η επιτροπή θα ερευνήσει για τα αναφερόμενα αδικήματα και θα προχωρήσει στη νομική αξιολόγηση των στοιχείων «και δεν θα πρέπει να βιάζεται κανείς να προεξοφλήσει τις αποφάσεις της», όπως λένε χαρακτηριστικά. Διαμηνύεται, μάλιστα, ότι σε κάθε περίπτωση η διερεύνηση θα φθάσει μέχρι τέλους και ότι εάν κατά το στάδιο της έρευνας από τη Βουλή ή από τη Δικαιοσύνη προκύψουν στοιχεία και για άλλα αδικήματα ή επιπλέον πρόσωπα, το ενδεχόμενο διεύρυνσης είναι ανοιχτό.

Αυτό ισχύει και για τον ίδιο τον κ. Τσίπρα για τον οποίο στο κυβερνών κόμμα επισημαίνουν, με τα σημερινά δεδομένα, ότι «έχει αναμφισβήτητα πολιτικές ευθύνες, αλλά οι πολιτικές ευθύνες κρίνονται στις εκλογές». Είναι, ωστόσο, ξεκάθαρο πως κάτι τέτοιο θα μπορούσε να συμβεί μόνο εάν υπάρξουν «αδιάσειστα στοιχεία ότι συντελέστηκε αδίκημα».

Από την έντυπη έκδοση 

Προτεινόμενα για εσάς

Ταμείο Ανάκαμψης: Χαμόγελα στην Ελλάδα για την πρόταση που δίνει 33 δισ. – Ολo το σχέδιο και οι αντιδράσεις

Μιχάλης Μάρδας

Αποθέωση στην Ελλάδα και από το Ινστιτούτο Brookings: Γιατί χαρακτηρίστηκε «ηρωική» η ηγεσία Μητσοτάκη και τι είπε ο Ελληνας πρωθυπουργός

Μιχάλης Μάρδας

Ικανοποίηση Μητσοτάκη για «την τολμηρή πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής» – 32 δισ. στην Ελλάδα από το Ταμείο Ανάκαμψης

Μιχάλης Μάρδας

Μητσοτάκης: 15 Ιουνίου ανοίγουμε τις πτήσεις από χώρες με παρόμοια επιδημιολογικά δεδομένα

Tinad

Μητσοτάκης: Προτεραιότητά μας οι πιο ευάλωτοι συμπολίτες μας

Tinad

Μητσοτάκης στο ΑΧΕΠΑ: Αύξηση των κλινών ΜΕΘ από δημόσιους πόρους και χορηγίες

Μιχάλης Μάρδας

Μητσοτάκης στην Bild: Έχουμε υπερασπιστεί τα σύνορά μας – Θα το ξανακάνουμε

Ανδρέας Ντίνης

Μητσοτάκης: Μέχρι τις 15 Ιουνίου θα ανοίξουν τα χερσαία σύνορα για τον οδικό τουρισμό

Ανδρέας Ντίνης

Το δώρο έκπληξη που ξάφνιασε τον Κυριάκο Μητσοτάκη στη Θεσσαλονίκη

Evanthia Karra