Ελεύθερος Τύπος
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η αλλαγή του εκλογικού νόμου και η εμμονή ΣΥΡΙΖΑ στην απλή αναλογική της ακυβερνησίας

Τόσα χρήματα θα πάρουν τα κόμματα από την κρατική επιχορήγηση για το 2019

ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΧΟΝΔΡΟΠΟΥΛΟΣ

Η προαναγγελθείσα από την κυβέρνηση αλλαγή του εκλογικού νόμου φέρνει το «μπαλάκι» στο γήπεδο του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος καλείται να εγκαταλείψει την εμμονή στην απλή αναλογική της ακυβερνησίας και να συμφωνήσει σε έναν νέο σύστημα που θα συνδυάζει την αναλογικότητα με την κυβερνησιμότητα.
Η συμφωνία του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης θεωρείται απαραίτητη για να υπάρξει πλειοψηφία 200 βουλευτών, ώστε οι αμέσως επόμενες εκλογές να γίνουν με το νέο εκλογικό σύστημα και να αποφευχθούν οι διπλές εκλογές που ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης κατέστησε σαφές ότι θα προκύψουν αν η εκλογική αναμέτρηση του 2023 γίνει με την απλή αναλογική που έχει ψηφίσει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Η πολιτική πίεση προς τον κ. Τσίπρα θα είναι να αποδείξει ότι θεωρεί πως ο ΣΥΡΙΖΑ είναι κόμμα εξουσίας συμβάλλοντας σε έναν εκλογικό νόμο που θα διασφαλίζει την κυβερνησιμότητα. Ο ίδιος ο πρωθυπουργός προσδιόρισε με σαφήνεια πως ένα κόμμα που λαμβάνει 40% θα πρέπει να μπορεί να κερδίζει μία καθαρή πλειοψηφία. Το ύψος του μπόνους προς το πρώτο κόμμα, αλλά και η κλιμάκωσή του συνιστούν ζητήματα όπου στην κυβέρνηση εκτιμούν ότι θα υπάρξει σύγκλιση, εφόσον επιδειχθεί πολιτική βούληση από την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ. Κάτι, ωστόσο, που δεν εκτιμούν ότι θα συμβεί, καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ εξακολουθεί να κινείται σε λογική στήριξης της απλής αναλογικής.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έχει δεχθεί εισηγήσεις για αλλαγή του άρθρου 54 του Συντάγματος σε κατεύθυνση μείωσης της απαιτούμενης πλειοψηφίας δύο-τρίτων προκειμένου να μπορεί να ισχύει ο νέος εκλογικός νόμος από τις αμέσως επόμενες εκλογές. Το άθροισμα της κοινοβουλευτικής δύναμης Ν.Δ. και ΚΙΝ.ΑΛ. είναι αρκετό για να υπάρξει μία τέτοια αλλαγή, η αποσύνδεση ωστόσο -από τον ίδιο τον κ. Μητσοτάκη, στη ΔΕΘ- του ζητήματος του εκλογικού νόμου από τη συνταγματική αναθεώρηση αποδυναμώνει ένα τέτοιο ενδεχόμενο.
Δεν λείπουν, πάντως, οι εκτιμήσεις ότι η προοπτική διπλών εκλογών μπορεί να συνεχίσει να τροφοδοτεί -ανεξαρτήτως της βούλησης της ίδιας της κυβέρνησης- σενάρια πρόωρων εκλογών, τα οποία άλλωστε έχουν ήδη κάνει την εμφάνισή τους. Το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός διέψευσε στη ΔΕΘ ότι έχει οποιαδήποτε τέτοια σκέψη δεν σημαίνει ότι σίγουρα θα εξαλειφθούν, καθώς σε αρκετές περιπτώσεις αναπτύσσουν δική τους δυναμική και ανατροφοδοτούν την εκλογολογία.

Πριν από τον εκλογικό νόμο θα έρθει, μέσα στον Οκτώβριο, η ρύθμιση για την ψήφο των Ελλήνων που ζουν στο εξωτερικό, με την κυβέρνηση να επιδιώκει τη μεγαλύτερη δυνατή συναίνεση. Ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης προτίθεται, μάλιστα, να καλέσει και τους πολιτικούς αρχηγούς για να τους ενημερώσει για την πρωτοβουλία αυτή, συζητώντας μαζί τους κατ’ ιδίαν και τις όποιες επιφυλάξεις μπορεί να έχουν.

Με συναινετικό πνεύμα προσέρχεται η κυβέρνηση και στη συνταγματική αναθεώρηση, επιδιώκοντας να υπάρξουν κάποιες σημαντικές τομές, έστω και μέσα στο στενό πλαίσιο που δημιουργήθηκε μετά την απόρριψη από τον ΣΥΡΙΖΑ της πρότασης του κ. Μητσοτάκη, ως αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, για αμοιβαία αποδοχή όλων των υπό αναθεώρηση άρθρων που είχε προτείνει το κάθε κόμμα, ώστε η αναθεώρηση του Συντάγματος να αποκτήσει πράγματι ευρύτατο χαρακτήρα.

Το κυβερνών κόμμα θα επιδιώξει συναινέσεις και σε άρθρα που μπορεί η κυβερνητική πλειοψηφία να αναθεωρήσει με 151 ψήφους, όπως για τον τρόπο εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας, ώστε να αποσυνδεθεί από τις πρόωρες εκλογές. Η Ν.Δ. θα επιμείνει στη δυνατότητα εκλογής και με 151 ψήφους, αλλά δεν είναι στις προθέσεις της να κάνει χρήση αυτής της δυνατότητας, καθώς επιδίωξή της είναι να δημιουργήσει προϋποθέσεις για να υπάρξει ευρύτερη πλειοψηφία.

 

Από την έντυπη έκδοση 

Προτεινόμενα για εσάς

Aφωνοι σύμμαχοι

Kon

Ο Πολάκης δεν άφησε τίποτα όρθιο και χάλασε την… φιέστα του Τσίπρα

Μιχάλης Μάρδας

Πέτσας για σχέδιο ΣΥΡΙΖΑ: Αποτυχημένο σίκουελ με τους ίδιους πρωταγωνιστές

Tinad

Ο Αλέξης Τσίπρας παρουσίασε το νέο σχέδιο ΣΥΡΙΖΑ για την Οικονομία – Τι περιλαμβάνει

Tinad

Ευτυχώς, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα μας ξανασώσει

Kon

Στείρα αντιπολίτευση με «όχι» σε όλα – Αντίθετος ακόμα και στη μείωση του ΦΠΑ ο ΣΥΡΙΖΑ

Ανδρέας Ντίνης

Υπόθεση Novartis: Ομολογία σκευωρίας η αποχώρηση ΣΥΡΙΖΑ

Ανδρέας Ντίνης

Δημοσκόπηση MRB: Διπλάσια διαφορά για ΝΔ και Μητσοτάκη – Όχι σε άνοιγμα των δημοτικών σχολείων και των πρόωρων εκλογών

Μιχάλης Μάρδας

ΝΔ για προανακριτική: Αμήχανη σιωπή από Τσίπρα για τις καταγγελίες πέντε εισαγγελέων

Μιχάλης Μάρδας