Ελεύθερος Τύπος
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σακελλαρίδης: Για την κατάσταση των καταυλισμών στα νησιά φταίει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ

Newsroom eleftherostypos.gr

Κριτική στην κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ για τον τρόπο διαχείρισης του προσφυγικού ασκεί σε συνέντευξη του ο επικεφαλής του ελληνικού τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας Γαβριήλ Σακελλαρίδης στην «Εφημερίδα των Συντακτών», τέσσερα χρόνια μετά από την αποχώρησή του από την κεντρική πολιτική σκηνή, ενώ σχολιάζει και τις κινήσεις τής σημερινής κυβέρνησης στον τρόπο αντιμετώπισης του προσφυγικού-μεταναστευτικού ζητήματος και την κατάργηση των δευτεροβάθμιων επιτροπών εξέτασης των αιτημάτων ασύλου.

«Υπήρχαν μεγάλες εκφάνσεις της πολιτικής της προηγούμενης κυβέρνησης στο θέμα των δικαιωμάτων, τις οποίες εμείς ως Διεθνής Αμνηστία τις επιδοκιμάσαμε. Από την άλλη πλευρά η μεγάλη τρύπα στο ζήτημα των δικαιωμάτων ήταν το προσφυγικό. Εμείς και τότε δεν μασήσαμε τα λόγια μας. Για παράδειγμα για την κατάσταση των καταυλισμών στα νησιά έχει μεγάλες ευθύνες η προηγουμένη κυβέρνηση, όπως και η ευρωπαϊκή ένωση με την αντιμεταναστευτική πολιτική», λέει ο κ. Σακελλαρίδης και προσθέτει: «Θυμίζω για παράδειγμα τον Έβρο με τις συνεχείς καταγγελίες για βίαιες επαναπροωθήσεις στην Τουρκία που έθεσαν σε κίνδυνο τη ζωή εκατοντάδων ανθρώπων. Καταγράψαμε και άλλα προβλήματα, όπως την έλλειψη μιας ολοκληρωμένης πολιτικής στέγασης».

Για την κατάργηση των δευτεροβάθμιων επιτροπών εξέτασης των αιτημάτων ασύλου λέει: «Εικάζω ότι στην κυβέρνηση πίστευαν πως καταργώντας τις δευτεροβάθμιες επιτροπές ασύλου, θα μπορούσαν να επιταχύνουν τις διαδικασίες. Αυτό κατά τη γνώμη μου προδίδει μια μη επαρκή γνώση του ζητήματος, για να το πω ευγενικά».

Τέλος για την γενικότερη αντιμετώπιση του προσφυγικού-μεταναστευτικού ζητήματος και με αιχμή τις πρόσφατες επιχειρήσεις της αστυνομίας για εκκένωση κτιρίων που βρίσκονταν υπό κατάληψη στην περιοχή των Εξαρχείων το πρώην στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ λέει: «Ως Διεθνή Αμνηστία θεωρούμε ότι είναι απαράδεκτος ο τρόπος με τον οποίο εξελίχθηκαν αυτές οι επιχειρήσεις, απέναντι σε πληθυσμούς ιδιαιτέρως ευάλωτους, όπως είναι ανήλικα παιδιά, μητέρες και ανθρώπους που έχουν φύγει από τη ζούγκλα του πολέμου».

Προτεινόμενα για εσάς

ΣΥΡΙΖΑ για Πέραμα – Νέα Ερυθραία: Ανασφάλεια, αστυνομία Άγριας Δύσης και ανεξέλεγκτη οπλοκατοχή

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Εκλογές ΚΙΝΑΛ – Ανδρέας Λοβέρδος: Δεν χαρίζουμε το ΠΑΣΟΚ στο ΣΥΡΙΖΑ

Ελεύθερος Τύπος NewsRoom

Ο Παπανδρέου κάνει άνω-κάτω ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ: Το μπάχαλο στην κεντροαριστερή πολυκατοικία και τα κέρδη για τη ΝΔ

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Οι υποσχέσεις και η πραγματικότητα

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Οικονόμου για ομιλία Τσίπρα: Προσπαθεί να καλύψει το κενό πολιτικής με λάσπη και ύβρεις

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Τσίπρας: Στόχος η καθαρή νίκη του ΣΥΡΙΖΑ στις επόμενες εκλογές

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Η «μάχη» στο Κίνημα Αλλαγής ανάβει φωτιές στον ΣΥΡΙΖΑ

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Ελπίδα για σοβαρότερη αντιπολίτευση

Kon

Οταν το 12 υπερτερεί του 88…

Kon