Ελεύθερος Τύπος
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης στη ΔΕΘ: Επενδυτικό σοκ, μείωση φόρων, νέες θέσεις εργασίας

ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΚΟΝΤΑΡΑΚΗ

Ακριβώς δύο μήνες συμπληρώνονται σήμερα από τις εκλογές της 7ης Ιουλίου. Με τον αέρα της αυτοδυναμίας, αλλά κυρίως με το έργο που έχει ήδη επιδείξει η κυβέρνηση, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα μιλήσει για πρώτη φορά ως πρωθυπουργός από το βήμα της 84ης ΔΕΘ.

Θα παρουσιάσει το σχέδιο για ισχυρή και βιώσιμη «Ανάπτυξη για Ολους», που βασίζεται στο τρίπτυχο που είχε υποσχεθεί στους πολίτες: μείωση φορολογίας, δημιουργία νέων και καλά αμειβόμενων θέσεων εργασίας και ασφάλεια για όλους τους πολίτες. Στις αποσκευές του ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει τον θετικό αντίκτυπο από τις διεθνείς επαφές του, την αναγνώριση της μεταρρυθμιστικής ικανότητας της κυβέρνησής του από Ευρωπαίους και Αμερικανούς αξιωματούχους, τα νομοθετήματα που ήδη ψηφίστηκαν, μέτρα όπως η μείωση του ΕΝΦΙΑ που ήρθε ένα χρόνο νωρίτερα, η βελτίωση των 120 δόσεων, αλλά και αυτά που έρχονται, όπως ο αναπτυξιακός νόμος.

«Εμείς έχουμε το πλεονέκτημα ότι δεν χρειάζεται να κάνουμε κωλοτούμπα», αναφέρει ο πρωθυπουργός και υπογραμμίζει πως όσα είχε υποσχεθεί προεκλογικά γίνονται τώρα πράξη. Με αιχμή του δόρατος τις εμβληματικές επενδύσεις του Ελληνικού, της COSCO στον Πειραιά και της Ελληνικός Χρυσός στη Χαλκιδική, θα αναπτύξει το σχέδιο της κυβέρνησης για το «επενδυτικό σοκ» που χρειάζεται και μπορεί να έχει η χώρα. Ταυτόχρονα, η υγιής επιχειρηματικότητα, που θα φέρει συν τοις άλλοις και νέες θέσεις εργασίας, θα τονωθεί με αυτά που προβλέπονται στο νομοσχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης, το οποίο θα τεθεί σε διαβούλευση τις επόμενες ημέρες. Οπως έχει τονίσει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, στόχος είναι η απλούστευση των διαδικασιών και η δυνατότητα να υπάρχει εξωτερικός έλεγχος μέσω outsourcing έτσι ώστε να ξεπερνιέται ο γραφειοκρατικός σκόπελος των δημόσιων υπηρεσιών. «Στόχος μας είναι η ισχυρή και βιώσιμη ανάπτυξη που θα αυξάνει τον παραγόμενο πλούτο και τη δίκαιη κατανομή του», σημειώνει ο κ. Πέτσας.

Οσον αφορά τα πρωτογενή πλεονάσματα, υπενθυμίζεται αυτό που είχε πολύ συγκεκριμένα και ξεκάθαρα πει ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη ΔΕΘ του 2018: «Θέλω μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων και τη θέλω αφού κερδίσω αξιοπιστία και αρχίζω να υλοποιώ το μεταρρυθμιστικό μου σχέδιο. Τι σημαίνει αυτό; Οτι το 2019 θα τηρήσουμε το στόχο του 3,5% και θα σχεδιάσουμε τον προϋπολογισμό του 2020 με τήρηση του στόχου του 3,5% του ΑΕΠ, ώστε μέσα στο 2020 να έχουμε κερδίσει την αξιοπιστία με το μεταρρυθμιστικό σχέδιο που υλοποιούμε, και από το 2021 και μετά να μειωθεί ο στόχος του πρωτογενούς πλεονάσματος σε πιο ρεαλιστικά επίπεδα, κοντά στο 2%». Τα ίδια δηλαδή που λέει και τώρα.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έφθασε στη Θεσσαλονίκη χθες το απόγευμα και είχε μια πρώτη συνάντηση με στελέχη της Fraport για την πρόοδο των έργων στο αεροδρόμιο, ενώ μετά συναντήθηκε με την Εθνική Ομάδα Τυφλών κατά τη διάρκεια της προπόνησής τους. Ακολούθησε συνάντηση με τον δήμαρχο Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνο Ζέρβα καθώς και με εκπροσώπους του Τύπου.

Σήμερα Σάββατο θα επισκεφθεί τα περίπτερα της ΔΕΘ, ενώ στο πρόγραμμα προβλέπεται, πριν από την κεντρική ομιλία στο Βελλίδειο, και επίσκεψή του στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης. Αύριο Κυριακή στη 1 θα ξεκινήσει η συνέντευξη Τύπου.

Από την έντυπη έκδοση

Προτεινόμενα για εσάς

Μητσοτάκης στη Σύνοδο του ΟΗΕ: Η Ελλάδα επέλεξε τον διάλογο, η Τουρκία την αδιαλλαξία

Tinad

Πλάκα που έχουν…

Kon

Ορκίστηκε στρατιώτης ο γιος του Κυριάκου Μητσοτάκη: «Πολύ υπερήφανος πατέρας», το μήνυμα του πρωθυπουργού

Tinad

Επικοινωνία Μητσοτάκη – Στόλτενμπεργκ: Στο επίκεντρο η αποκλιμάκωση στην περιοχή της Μεσογείου

Tinad

Κορωνοϊός – Μητσοτάκης: Το δίλημμα είναι αυτοπροστασία ή καραντίνα – Μπορούμε να αποφύγουμε το lockdown

Evanthia Karra

Αγανακτισμένοι… ψηφοφόροι και στελέχη με τον Τσίπρα

Kon

Ο Ερντογάν βρήκε τοίχο

Kon

Washington Post: Ελκυστική πολιτική προσωπικότητα ο Μητσοτάκης – Πώς η διεθνής διπλωματία οδήγησε στο διάλογο

Μιχάλης Μάρδας

Κορωνοϊός: Τελευταία προειδοποίηση Μητσοτάκη: Τι θα πει στο απογευματινό του μήνυμα στον ελληνικό λαό

Μιχάλης Μάρδας