Ελεύθερος Τύπος
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης: Με σταθερά και προσεκτικά βήματα τα μέτρα για το 2020

Μητσοτάκης: Με σταθερά και προσεκτικά βήματα τα μέτρα για το 2020

Τάσος Δασόπουλος - Ιωάννα Φεντούρη

Μέτρα σε δύο δόσεις θα φέρει ο Προϋπολογισμός του 2020, με την πρώτη δόση να ανακοινώνεται μέσα στο Σαββατοκύριακο από τη ΔΕΘ και τη δεύτερη να υιοθετείται προς το τέλος του μήνα στον Προϋπολογισμό του επόμενου χρόνου μετά τη διαβούλευση με τους θεσμούς.

Προς το παρόν το οικονομικό επιτελείο προχωρά με προσεκτικά βήματα στην οριστικοποίηση των μέτρων για το 2020.

Σε πρώτη φάση, τα μέτρα που αφορούν τη μείωση των φορολογικών συντελεστών για τις επιχειρήσεις αλλά και το πακέτο στήριξης της οικοδομής έχουν συζητηθεί με τους εκπροσώπους των θεσμών και υπάρχει ήδη συμφωνία για την υλοποίησή τους τον επόμενο χρόνο. Μάλιστα για μέτρα όπως η μείωση του φορολογικού συντελεστή για τις επιχειρήσεις από το 28% στο 24% για τα έσοδα του 2019 και του συντελεστή για τα μερίσματα από το 10% στο 5% οι θεσμοί έφτασαν στο σημείο να ασκήσουν κριτική γιατί δεν ψηφίστηκαν μαζί με τη μείωση του ΕΝΦΙΑ και τη βελτίωση της ρύθμισης των 120 δόσεων.

Το πακέτο για τον επόμενο χρόνο συμπληρώνεται με τη διατήρηση του αφορολογήτου στα σημερινά επίπεδα για το οποίο έχει δεσμευτεί ο ίδιος ο πρωθυπουργός αλλά και στελέχη του ΥΠΟΙΚ σε δηλώσεις τους. Ωστόσο, το μέτρο της μη περικοπής του αφορολογήτου θεωρείται μεν κλεισμένο από την ελληνική πλευρά, είναι όμως θέμα προς διαπραγμάτευση για τους θεσμούς σε συνάρτηση και με τον δημοσιονομικό χώρο του επόμενου χρόνου.

Το δημοσιονομικό περιθώριο θα κρίνει και όποιο άλλο μέτρο ελάφρυνσης θέλει να προωθήσει η κυβέρνηση για το 2020, αφού θα πρέπει να συζητηθεί και να συμφωνηθεί με τους θεσμούς.

Αρμόδιοι κυβερνητικοί κύκλοι τόνιζαν ότι εξαγγελίες μέτρων με πρωτοβουλία της κυβέρνησης έχουν αποκλειστεί. Τούτο με δεδομένο ότι εξαγγελίες και μέτρα όπως αυτά του περασμένου Μαΐου από τον ΣΥΡΙΖΑ θα κλόνιζαν την αξιοπιστία που θέλει να χτίσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης απέναντι στους εταίρους και δανειστές με απώτερο στόχο τη συζήτηση για τους δημοσιονομικούς στόχους.

Επαφές

Σε αυτό το κλίμα έγιναν χθες στο Μέγαρο Μαξίμου οι συναντήσεις του πρωθυπουργού με τους κοινωνικούς εταίρους (ΓΣΕΕ, ΕΣΕΕ, ΓΣΕΒΕΕ, ΣΕΤΕ, ΣΕΒ, ΣΒΕ). Ο κ. Μητσοτάκης ζήτησε από τους εκπροσώπους εργοδοτών και εργαζομένων συγκεκριμένες προτάσεις για την ανάπτυξη, στο πνεύμα και της φετινής ΔΕΘ που θα έχει βασικό σύνθημα «Ανάπτυξη για όλους», αλλά και τις θέσεις τους για πεπραγμένα των δύο πρώτων μηνών αλλά και τον νέο αναπτυξιακό νόμο που θα τεθεί σύντομα σε διαβούλευση. Ωστόσο κράτησε μάλλον κλειστά τα χαρτιά του σε ό,τι αφορά στα μέτρα ελάφρυνσης που θέλει να εφαρμόσει από το 2020 και μετά. Αρκέστηκε να διαβεβαιώσει τους συνομιλητές του ότι «η Πολιτεία θα στηρίξει την επιχειρηματικότητα με κάθε κίνητρο για να αναπτυχθεί», επισημαίνοντας πως «απαιτεί, όμως, και από αυτήν να ανταποκριθεί στον κοινωνικό της ρόλο».

Επενδύσεις

Ο ΣΕΒ διά των εκπροσώπων του (αντιπρόεδροι του Συνδέσμου, κ.κ. Σπ. Θεοδωρόπουλος και Ε. Μυτιληναίος) υπέβαλε προτάσεις που αφορούν: στην άμεση κινητοποίηση παραγωγικών επενδύσεων, με αιχμή την επιτάχυνση της αδειοδότησης των επενδύσεων, στην αναβάθμιση των υποδομών και των δικτύων, στο φορολογικό πλαίσιο, με έμφαση στη μείωση των επιβαρύνσεων στην παραγωγή και εργασία κ.λπ.
Κατά τη διάρκεια της συζήτησης επισήμαναν ότι η επενδυτική αναγέννηση, με ιδιαίτερη έμφαση στη βιομηχανία, είναι η βασικότερη προϋπόθεση προκειμένου η ελληνική οικονομία όχι απλά να ανακάμψει, αλλά να συγκλίνει με την υπόλοιπη Ευρώπη. Ο στόχος που έχει θέσει ο ΣΕΒ, σχετικά, είναι η αύξηση της συμμετοχής της μεταποίησης στο 12% στο ΑΕΠ σε τρία χρόνια (από 9,5% σήμερα) και στο 15% μεσοπρόθεσμα.

Από πλευράς ΕΣΕΕ, ο πρόεδρος και ο γενικός γραμματέας της, κ.κ. Γ. Καρανίκας και Ν. Μπόνης, εστίασαν στις πάγιες επιδιώξεις του ελληνικού εμπορίου, π.χ. εξορθολογισμός του φορολογικού συστήματος, ενίσχυση της ρευστότητας στην αγορά και βελτίωση της πρόσβασης των ΜμΕ στη χρηματοδότηση, απλοποίηση των διαδικασιών έναρξης μιας επιχείρησης κ.ά.

Τέλος, ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ, Γ. Καββαθάς, παρουσίασε τις θέσεις της Συνομοσπονδίας κάνοντας ειδική αναφορά σε θέματα όπως η δημιουργία ακατάσχετου λογαριασμού, η έναρξη λειτουργίας της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας, η συνέχιση της μείωσης της φορολογίας κ.λπ.

Από την έντυπη έκδοση

Προτεινόμενα για εσάς

Διήμερη επίσημη επίσκεψη Μητσοτάκη στη Σαουδική Αραβία

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Για ψαράκι στο Μοσχάτο Μητσοτάκης-Μαρέβα [εικόνα]

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Στο Γαλάτσι ο Μητσοτάκης: Μέρα γιορτής για τη Νέα Δημοκρατία οι εσωκομματικές εκλογές

Ελεύθερος Τύπος NewsRoom

Κυριάκος Μητσοτάκης: Συνδιαμορφωτής της ευρωπαϊκής ατζέντας, εγγυητής της ελληνικής σταθερότητας ο πρωθυπουργός

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Μητσοτάκης: Να πούμε όχι σε όλους τους νέους διχασμούς – Ενωμένοι πρέπει να προχωρήσουμε μπροστά

Ελεύθερος Τύπος NewsRoom

Μητσοτάκης από τη Σύνοδο Κορυφής: Η Τουρκία οφείλει να γνωρίζει τις συνέπειες των επιλογών της

Ελεύθερος Τύπος NewsRoom

Αθήνα σε Άγκυρα: Απαράδεκτες και προκλητικές οι απειλές της Τουρκίας

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Σύνοδος Κορυφής: Θέτει θέμα τουρκικής προκλητικότητας ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Σύνοδος Κορυφής: Θα θέσει θέμα τουρκικής προκλητικότητας ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Ελεύθερος Τύπος Newsroom