Ελεύθερος Τύπος
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Επί τάπητος οι ελαφρύνσεις – Στο τραπέζι ΔΕΗ, συντάξεις, 4η αξιολόγηση

Στη ΔΕΘ με ρεαλιστικό πρόγραμμα ο Κυριάκος Μητσοτάκης

ΤΑΣΟΣ ΔΑΣΟΠΟΥΛΟΣ

Τις ελαφρύνσεις για νοικοκυριά και επιχειρήσεις που σχεδιάζει για το 2020 η κυβέρνηση θα κρίνουν οι συναντήσεις που θα γίνουν μέσα στο μήνα μεταξύ του οικονομικού επιτελείου και των θεσμών.

Η οικονομία επανέρχεται σε ρυθμούς ενισχυμένης εποπτείας, μετά τις αναγνωριστικές συναντήσεις του Ιουλίου με την εκλογή της νέας κυβέρνησης και τις -εξ αποστάσεως- επαφές που είχε σε χαλαρούς ρυθμούς το οικονομικό επιτελείο μέσα στον Αύγουστο.

Μετά την ολοκλήρωση των επαφών του πρωθυπουργού σε Παρίσι, Βερολίνο και (αυτήν την εβδομάδα) Χάγη, το οικονομικό επιτελείο θα πρέπει να χτίσει την περίφημη αξιοπιστία προς τους εταίρους και δανειστές, κάτι που δεν ήταν εύκολο για καμία ελληνική κυβέρνηση έως τώρα.

Η πρώτη επίσημη συνάντηση σε επίπεδο τεχνοκρατών την Πέμπτη 5 του μήνα θα είναι εξαιρετικά κρίσιμη. Ο πρόεδρος του ΣΟΕ Μιχάλης Αργυρού, ο οποίος θα εκπροσωπήσει την Ελλάδα, θα έχει πολλά να εξηγήσει στους συναδέλφους του. Για παράδειγμα, εκτός από την έως τώρα πορεία του Προϋπολογισμού, οι τεχνοκράτες του Euro Working Group μαζί με τους εκπροσώπους των θεσμών που παρακολουθούν αυτές τις συναντήσεις θα ζητήσουν να εξηγήσει το σχεδιασμό της κυβέρνησης για δύο θέματα που ανέκυψαν τον τελευταίο μήνα όπως:

1. Το ασφυκτικό χρηματοδοτικό πρόβλημα της ΔΕΗ και η λύση που προτίθεται να δώσει η νέα κυβέρνηση, που συνεχίζει να αποτελεί τον μεγαλύτερο μέτοχο της Επιχείρησης.

2.Την καθυστέρηση απονομής περίπου 220.000 συντάξεων, τις οποίες η προηγούμενη κυβέρνηση είτε είχε εξαφανίσει είτε είχε δεσμευτεί ότι θα απονείμει σύντομα.

Σημαντική θα είναι και η στάση των εταίρων απέναντι στις δημοσιονομικές εξελίξεις για το 2019, καθώς το υπερπλεόνασμα έχει ήδη διατεθεί μέσω της μείωσης του ΕΝΦΙΑ και της περαιτέρω χαλάρωσης των 120 δόσεων.

Το ερχόμενο Σαββατοκύριακο ο πρωθυπουργός από τη ΔΕΘ θα ανακοινώσει τις νέες φοροαπαλλαγές για επιχειρήσεις και νοικοκυριά για το 2020, αλλά και τις κατευθυντήριες γραμμές της οικονομικής του πολιτικής σε ορίζοντα τετραετίας.

Λίγες μέρες αργότερα, στο άτυπο Eurogroup της Φινλανδίας στις 13 του μήνα, ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας αναμένεται να θέσει ξανά -κυρίως προς τον ESM- το αίτημα για τη μερική αποπληρωμή του υπολοίπου του δανείου προς το ΔΝΤ (η Ελλάδα θέλει να αποπληρώσει πρόωρα τα 3,8 δισ. από τα 8,9 δισ. που χρωστά στο Ταμείο).

Επίσης, θα πρέπει να ενημερώσει τους συναδέλφους του και για τις προβλέψεις για το κλείσιμο του Προϋπολογισμό του 2019 αλλά και για τα σχέδια των φοροελαφρύνσεων που ετοιμάζει η κυβέρνηση για το 2020.

Το πιο ουσιαστικό κομμάτι ξεκινά από τα μέσα του μήνα: το Eurogroup θα δώσει την εντολή να ξεκινήσει η τέταρτη αξιολόγηση σε καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας. Σε αυτή την κατεύθυνση, στις 16 του μήνα τα τεχνικά κλιμάκια αναμένεται να βρεθούν στην Ελλάδα για να συνδέσουν τα πεπραγμένα και τα αποτελέσματα της προηγούμενης κυβέρνησης με αυτά της νέας κυβέρνησης. Το αργότερο μέχρι και τις 22 θα βρεθούν στην Αθήνα και οι επικεφαλής των ομάδων των δανειστών για την τέταρτη αξιολόγηση, όπου, αφού συζητηθούν όλα τα επιμέρους θέματα και οι μεταρρυθμίσεις, αναμένεται να κλείσει και το προσχέδιο του Προϋπολογισμού του 2020.

ΒΑΡΥ ΦΘΙΝΟΠΩΡΟ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ

Στο ταμείο για ΕΝΦΙΑ, φόρο εισοδήματος, 120 δόσεις

Στο μεταξύ, πριν καλά καλά χαρούν για τις σημαντικές μειώσεις από 10% έως και 30% που είδαν στα φετινά εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ επιχειρήσεις και νοικοκυριά θα πρέπει να ετοιμάζονται να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη, καθώς ο Σεπτέμβριος είναι μήνας «διπλής δόσης».

Επιχειρήσεις και νοικοκυριά θα πρέπει μέχρι και τη Δευτέρα 30 του μήνα να πληρώσουν τη δεύτερη δόση (τα νοικοκυριά) ή την τρίτη (οι επιχειρήσεις) του φόρου εισοδήματος για το 2019. Τούτο, δε, μαζί με την πρώτη δόση του – μειωμένου- ΕΝΦΙΑ.

Το Δημόσιο περιμένει μέχρι και το τέλος του μήνα περίπου 1,6-1,7 δισ. ευρώ, από τα οποία περίπου 1 δισ. από φόρο εισοδήματος και περίπου 700 εκατ. ευρώ από ΕΝΦΙΑ, καθώς στην πρώτη δόση πληρώνουν και αυτοί οι οποίοι λόγω χαμηλού φόρου εξοφλούν τον ενιαίο φόρο ιδιοκτητών ακινήτων σε μία δόση.

Παράλληλα με τις τρέχουσες υποχρεώσεις, πολλοί είναι αυτοί που περιμένουν να λειτουργήσει η πλατφόρμα για τις 120 δόσεις προς την εφορία με τους νέους πιο άνετους όρους (χαμηλότερο επιτόκιο, περισσότερες δόσεις για επιχειρήσεις και νοικοκυριά, ολική άρση περιοριστικών μέτρων) που ψηφίστηκε τον Ιούλιο. Τούτο με δεδομένο ότι η προθεσμία για ένταξη στη ρύθμιση είναι μέχρι και το τέλος του μήνα και μέχρι τώρα ισχύει η ένταξη στη ρύθμιση με βάση τους λιγότερο ευνοϊκούς όρους της πρώτης ρύθμισης…

Τέλος, μεγάλες προσδοκίες έχει δημιουργήσει η βούληση του υπουργείου Οικονομικών να αναμορφώσει επί το ευμενέστερον και τη σημερινή πάγια ρύθμιση των 12 έως και 24 δόσεων. Με βάση τις διαρροές το ΥΠΟΙΚ θέλει μετά το τέλος του μήνα, που θα λήξει η προθεσμία για τις 120 δόσεις (που αφορά ως γνωστόν τα χρέη ως 31/12/2018), να λειτουργήσει μια πάγια ρύθμιση που θα ξεκινά από τις 24 δόσεις για τακτικές φορολογικές υποχρεώσεις και θα φτάνει τις 48 δόσεις για έκτακτες υποχρεώσεις

(π.χ. κληρονομιές ή πρόστιμα). Και αυτή η ρύθμιση θα κριθεί στο πλαίσιο της τέταρτης αξιολόγησης το τρίτο 10ήμερο του μήνα.

Από την έντυπη έκδοση 

Προτεινόμενα για εσάς

Έλον Μασκ: Έβγαλε 37 δισεκατομμύρια δολάρια μέσα σε μόλις μία μέρα!

Μαρίνα Μπενέκου

Αυτό είναι το σχέδιο πληρωμών για αναδρομικά συντάξεων [πίνακας]

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Συντάξεις δημοσίου: Τα 3 + 1 πακέτα αναδρομικών με επιστροφές έως 12.768 ευρώ [πίνακες]

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Ξεμπλοκάρουν 60.000 συντάξεις μέχρι τον Δεκέμβριο – Τα ανακαλύφθηκε σε ξεχασμένα αρχεία στον ΕΦΚΑ

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Συντάξεις Νοεμβρίου: Ξεκίνησε η πληρωμή – Ποιες είναι οι ημερομηνίες για όλα τα ταμεία – Ποιοι θα δουν αυξήσεις

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

ΕΦΚΑ: Τρεις συντάξεις ανά υπάλληλο την ημέρα – Σε λειτουργία ο «Πύργος Ελέγχου»

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Το σχέδιο της κυβέρνησης για την επόμενη φάση της ανάκαμψης με έμφαση στις θέσεις εργασίας

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Μπρα ντε φερ για τη… στρόφιγγα της χρηματοδότησης

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Νέο πακέτο αναδρομικών για 400.000 συντάξεις του Δημοσίου [αναλυτικοί πίνακες]

Ελεύθερος Τύπος Newsroom