Ελεύθερος Τύπος
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Προσπάθεια Τσίπρα να ρίξει τους τόνους στον ΣΥΡΙΖΑ στη σημερινή συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας

Προσπάθεια Τσίπρα να ρίξει τους τόνους στον ΣΥΡΙΖΑ στη σημερινή συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας

ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ

Προσπάθεια να πέσουν οι τόνοι, ώστε να μην αναδειχθεί το μέγεθος της κρίσης και της εσωστρέφειας που επικρατεί, θα κάνουν σήμερα, στη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας, ο Αλέξης Τσίπρας και τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, χρησιμοποιώντας τη γνωστή και δοκιμασμένη συνταγή αποπροσανατολισμού της κοινής γνώμης, την επίθεση κατά της κυβέρνησης και κατά του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Οι πληροφορίες λένε ότι ο κ. Τσίπρας, πέραν των υψηλών αντιπολιτευτικών τόνων, για να δείξει και πού είναι ο «εχθρός», θα είναι μεν ενωτικός, αλλά δεν θα πάρει πίσω τίποτε από τα όσα έχει προαναγγείλει. Και κυρίως δε θα πάρει πίσω την πρότασή του για εκλογή αρχηγού από τη βάση, που προκαλεί και τις περισσότερες αντιδράσεις, εφόσον θεωρείται η κίνηση που θα οδηγήσει σε ένα αρχηγικό κόμμα, όπου η ηγεσία θα είναι πανίσχυρη και τα κομματικά όργανα διακοσμητικά στοιχεία. Δε βάζει τώρα το θέμα στην πρώτη γραμμή για να πέσουν οι τόνοι και να δώσει χώρο στον εσωκομματικό διάλογο, αλλά θα το θέσει σε ψηφοφορία στο συνέδριο, όπως λένε οι πληροφορίες.

Ο κ. Τσίπρας έχει αποφασίσει να «παγώσει» προς το παρόν το θέμα αυτό και να μην αποτελεί προτεραιότητα στον εσωκομματικό διάλογο που θα ακολουθήσει ως το συνέδριο, ώστε να ηρεμήσουν τα πνεύματα. Γι’ αυτό το λόγο στελέχη των «προεδρικών» και των «πασοκογενών» χρησιμοποιούν ήδη επιχειρήματα όπως ότι το θέμα αυτό είναι πρόωρο, ή αν συζητηθεί θα επισκιάσει άλλα ζητήματα του μετασχηματισμού του κόμματος, της διεύρυνσής του κ.λπ. Στην πραγματικότητα όμως η στάση αυτή δε σημαίνει υποχώρηση. Ο κ. Τσίπρας θεωρεί κομβικό το ζήτημα της ανάδειξης αρχηγού από τη βάση για τη δομή και τη λειτουργία του νέου ΣΥΡΙΖΑ και δεν πρόκειται να κάνει πίσω.

Σε αυτή τη φάση, ο κ. Τσίπρας δεν αναμένεται να θέσει ούτε θέμα γραμματέα και -εκτός απροόπτου- όλα δείχνουν ότι ως το συνέδριο ο κ. Σκουρλέτης θα παραμείνει στη θέση του, μετά και τη συνέντευξη στην «Αυγή», όπου έδειξε να γνωρίζει ποιοι κρύβονται πίσω από τις επιθέσεις εναντίον του. Το ενδεχόμενο ο κ. Σκουρλέτης να παραιτηθεί ή να προκαλέσει με αίτημά του στην Πολιτική Γραμματεία ψηφοφορία στην Κεντρική Επιτροπή για την παραμονή του, δε συγκεντρώνει πολλές πιθανότητες. Ιδίως αν ισχύουν οι πληροφορίες ότι έχει αποδεχθεί τη θέση του επικεφαλής της κεντρικής οργανωτικής επιτροπής συνεδρίου.

Ο κ. Τσίπρας πάντως λειτουργεί ως το κομματικό μοντέλο του ΣΥΡΙΖΑ να αποτελεί ήδη παρελθόν, καθώς είναι ενδεικτικό ότι την Πέμπτη θα προεδρεύσει στην Πολιτική Επιτροπή της Προοδευτικής Συμμαχίας.

Σκοπός του είναι λίγες ημέρες πριν ανέβει στη ΔΕΘ ο ΣΥΡΙΖΑ να μην είναι διχασμένος και εγκλωβισμένος στην εσωστρέφεια και γι’ αυτό το λόγο αναμένεται να μεταφέρει χρονικά το ξεκαθάρισμα λογαριασμών, επαναλαμβάνοντας, ωστόσο, ότι το άνοιγμα του ΣΥΡΙΖΑ και οι αλλαγές που έχει προαναγγείλει είναι ειλημμένη απόφαση.

Από την έντυπη έκδοση

Προτεινόμενα για εσάς

Ζητείται ταυτότητα…

Κώστας Σκαναβής

Τσίπρας: Ο Μητσοτάκης να παρέμβει και να εντάξει όλους στο επίδομα των 800 ευρώ

Κώστας Σκαναβής

Ο κορονοϊός σκότωσε και τον πολιτικό χαβαλέ

Κώστας Σκαναβής

Φυλαχθείτε από τον Καψώχα και τον Κούλογλου

Κώστας Σκαναβής

Τσίπρας: Η ΕΕ ή θα αφήσει πίσω τη λιτότητα ή θα υπονομεύσει την ύπαρξή της

Κώστας Σκαναβής

Κορωνοϊός: Η καραντίνα επιδεινώνει την οικογενειακή βία… λένε βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και κάνουν ερώτηση

Evanthia Karra

Σε «καραντίνα» ο ΣΥΡΙΖΑ

Κώστας Σκαναβής

Οι πρωθυπουργοί δίνουν λογαριασμό στους πολίτες, όχι στα διαδικτυακά τρολ της αντιπολίτευσης

Κώστας Σκαναβής

Ιός… ανευθυνότητας στον ΣΥΡΙΖΑ

Ανδρέας Ντίνης