Ελεύθερος Τύπος
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αυτούς προτείνει η Βουλή για τη θέση του προέδρου του Αρείου Πάγου

Νέες βόμβες Αγγελή: Δεν θα πάω φυλακή για τη Novartis – Δεν πήγε να καταθέσει

Newsroom eleftherostypos.gr

Τους αντιπροέδρους του Αρείου Πάγου Ιωσήφ Τσαλαγιαννίδη, Αγγελική Αλειφεροπούλου και την Πηνελόπη Ζωντανού προέκρινε η Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής για την πλήρωση της θέσης του Προέδρου του Αρείου Πάγου. Ειδικότερα, ο κ. Τσαλαγιαννίδης έλαβε 14 ψήφους, η κυρία Αλειφεροπούλου 4 ενώ η κυρία Ζωντανού πήρε 7 ψήφους.

Σημειώνεται ότι  τόσο η κυρία Κοκοτίνη, όσο και η κυρία Καλού, που ήταν οι προηγούμενες επιλογές του Αλέξη Τσίπρα για την ηγεσία του Αρείου Πάγου, αρνήθηκαν να παρουσιαστούν ενώπιον της Διάσκεψης των Προέδρων.

Με επιστολή τους σύμφωνα με τους εκπροσώπους του ΣΥΡΙΖΑ τόνισαν ότι δεν «υπήρξε οποιαδήποτε αιτιολόγηση που να εξηγεί και να τεκμηριώνει τη μη υπογραφή των προεδρικών διαταγμάτων. Κατά τους ίδιους στις ίδιες επιστολές ανέπτυξαν επίσης το «νομικό σκεπτικό για ποιο λόγο αυτή η διαδικασία έχει μια σειρά από θεσμικά προβλήματα», εκτιμώντας ότι «θα έπρεπε  το υπουργικό συμβούλιο να αιτιολογήσει γιατί δεν συνέχισε τη διαδικασία από εκεί που διεκόπη»!

«Θεωρούμε ότι η διαδικασία αυτή είναι μια θεσμική  παραδοξότητα δεν υπήρξε ουδεμία αιτιολόγηση για τη μη υπογραφή των Προεδρικών Διαταγμάτων για τη διαμόρφωση των οποίων είχαν τηρηθεί οι νόμιμες διαδικασίες σύμφωνα με το Σύνταγμα», τόνισαν στους κοινοβουλευτικούς συντάκτες βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.

Απαντώντας ο γραμματέας της ΚΟ της ΝΔ Σταύρος Καλαφάτης ξεκαθάρισε ότι η κυβέρνηση «αποκαθιστά τη θεσμική τάξη και στο ζήτημα της δικαιοσύνης. Ο ΠτΔ δεν είχε υπογράψει τα σχετικά προεδρικά διατάγματα και η κυβέρνηση δεν έκανε θεσμική βουτιά στην επετηρίδα και κινήθηκε με όρους αξιοκρατίας».

Οι προτάσεις της Διάσκεψης των Προέδρων θα κατατεθούν στο υπουργικό Συμβούλιο που θα κάνει και την τελική επιλογή την οποία θα πρέπει να εγκρίνει, ψηφίζοντας το σχετικό Προεδρικό Διάταγμα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Αύριο θα συνεδριάσει η Διάσκεψη προκειμένου να επιλεγούν τα πρόσωπα που θα προταθούν για τη θέση του Εισαγγελέα του Ανωτάτου Δικαστηρίου της χώρας.

Προτεινόμενα για εσάς

Βουλή: Στον Άρειο Πάγο το υλικό της πρότασης παραπομπής Παπαγγελόπουλου

Tinad

Βουλή: Αυτά είναι τα μέλη του Δικαστικού Συμβουλίου για τον έλεγχο της ποινικής δίωξης κατά Παπαγγελόπουλου

Tinad

Βουλή: Στα… χαρακώματα Σταϊκούρας-Τσακαλώτος για την πρώτη κατοικία

Μιχάλης Μάρδας

Τσίπρας στη Βουλή: Να μην γίνεται προσπάθεια ωραιοποίησης της κατάστασης στην οικονομία

Tinad

Μάσκα και στη Βουλή: Υποχρεωτική η χρήση της από όλους!

Tinad

Τροπολογία-επανάσταση: Και οι δύο γονείς θα έχουν λόγο σε σοβαρές αποφάσεις για το μέλλον του παιδιού τους ασχέτως επιμέλειας!

Μιχάλης Μάρδας

Καλλιάνος στη Βουλή: Έρχονται δύσκολες μέρες με ισχυρό καύσωνα και μποφόρ

Μιχάλης Μάρδας

Χαμός στη Βουλή με Κεραμέως-Φίλη – Η επιλεκτική ανάγνωση πρακτικών και η απειλή στον πρόεδρο της επιτροπής

Μιχάλης Μάρδας

Έντονη η καταδίκη της Βουλής για την μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί

Evanthia Karra