Ελεύθερος Τύπος
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Διεθνείς επαφές Μητσοτάκη για επενδύσεις και μείωση πλεονάσματος

ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΧΟΝΔΡΟΠΟΥΛΟΣ

Η ανάκτηση της αξιοπιστίας της χώρας, η ενίσχυση του κλίματος εμπιστοσύνης με τους εταίρους και η προσέλκυση επενδύσεων βρίσκονται στο επίκεντρο των διεθνών επαφών που ξεκινά από την προσεχή Πέμπτη ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε μία προσπάθεια να εκμεταλλευτεί αφενός το θετικό momentum από την πολιτική αλλαγή για να ενισχύσει την αναπτυξιακή δυναμική της ελληνικής οικονομίας και να χτίσει αφετέρου τις αναγκαίες συμμαχίες προκειμένου να επιτύχει με την πάροδο του χρόνου το στόχο της μείωσης των πρωτογενών πλεονασμάτων από το 3,5% ώστε να διασφαλίσει δημοσιονομικό χώρο για ακόμη μεγαλύτερες μειώσεις φόρων και εισφορών.

Πρώτο μήνυμα στήριξης των αναπτυξιακών προτεραιοτήτων της χώρας ήρθε χθες από τη γαλλική προεδρία, η οποία γνωστοποιώντας τη συνάντηση του Εμανουέλ Μακρόν με τον Κυριάκο Μητσοτάκη επισήμανε ότι η Γαλλία βρισκόταν πάντα στο πλευρό της Ελλάδας κατά τη διάρκεια της κρίσης, όπως και στο εξής για να συνοδεύσει την ανάπτυξη και τις επενδύσεις».

Οπως τόνισε μάλιστα η γαλλική προεδρία, η ενίσχυση αυτής της πολιτικής, οικονομικής και στρατηγικής σύμπραξης είναι σημαντική για την Ευρωπαϊκή Ενωση και την περιοχή.

Ο Εμανουέλ Μακρόν θα υποδεχθεί τον Ελληνα πρωθυπουργό το απόγευμα της Πέμπτης στο Μέγαρο των Ηλυσίων «για να συζητήσουν σύνολο των ευρωπαϊκών και διμερών θεμάτων, καθώς και εκείνων που σχετίζονται με την Ανατολική Μεσόγειο».

Επόμενος σταθμός για τον κ. Μητσοτάκη θα αποτελέσει το Βερολίνο, στις 29 Αυγούστου, όπου θα συναντηθεί με την καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ, ενώ στις 2-3 Σεπτεμβρίου θα βρεθεί στη Χάγη, όπου θα έχει συνάντηση με τον Ολλανδό πρωθυπουργό, Μαρκ Ρούτε.

Ο πρωθυπουργός θα παρουσιάσει τη μεταρρυθμιστική ατζέντα που έχει αρχίσει ήδη να εφαρμόζει με αποφασιστικότητα η νέα κυβέρνηση κερδίζοντας μάλιστα με τα πρώτα δείγματα γραφής και την εμπιστοσύνη των αγορών.

Πέραν της Γαλλίας και της Γερμανίας, το ειδικό βάρος των οποίων είναι γνωστό στο πλαίσιο της Ε.Ε., δεν είναι τυχαίο ότι επελέγη από το Μέγαρο Μαξίμου να συμπεριληφθεί σε αυτό τον πρώτο κύκλο επαφών του κ. Μητσοτάκη και η Ολλανδία, η οποία έχει τηρήσει στο παρελθόν σκληρή στάση απέναντι στην Ελλάδα στα ζητήματα δημοσιονομικής πολιτικής.

Ο πρωθυπουργός θα αναδείξει μεταξύ άλλων την ταχύτητα με την οποία κινείται η νέα κυβέρνηση στο μεταρρυθμιστικό πεδίο δημιουργώντας τις προϋποθέσεις για επιτάχυνση της ανάπτυξης. Η μεταρρυθμιστική αξιοπιστία συνιστά άλλωστε και το «κλειδί» για να τεθεί το ζήτημα της μείωσης των πρωτογενών πλεονασμάτων, για τα οποία στο Μέγαρο Μαξίμου θεωρούν ότι οι στόχοι που έχουν τεθεί επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ είναι υψηλοί ακριβώς επειδή οι εταίροι δεν εμπιστεύονταν τη μεταρρυθμιστική προσήλωση της προηγούμενης κυβέρνησης. Αυτό άλλωστε έχει επισημάνει πολλές φορές και ο κ. Μητσοτάκης, εκτιμώντας ότι δεν εμπιστεύονταν πως η Ελλάδα θα υλοποιήσει τις μεταρρυθμίσεις και γι’ αυτό ζητούσαν περισσότερη λιτότητα απ’ όση ήταν αναγκαία.

Παράλληλα με τις διεθνείς επαφές του πρωθυπουργού, το Μέγαρο Μαξίμου στρέφει πλέον την προσοχή του και στην προετοιμασία της πρώτης επίσκεψης του κ. Μητσοτάκη στη ΔΕΘ με την ιδιότητα του πρωθυπουργού, στις 7-8 Σεπτεμβρίου, όπου θα αναπτύξει την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης με έμφαση στον οδικό χάρτη μείωσης των φόρων, στην εμπροσθοβαρή υλοποίηση μεταρρυθμίσεων, στις επενδύσεις, στην ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής, αλλά χωρίς να υπάρχει οποιαδήποτε διάθεση να κινηθεί σε λογική «καλαθιού» με εξαγγελίες παροχών.
Στα τέλη του ερχόμενου μήνα θα βρεθεί για μία περίπου εβδομάδα και στις ΗΠΑ, όπου θα πραγματοποιηθεί η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, από 17 έως 30 Σεπτεμβρίου, στη Νέα Υόρκη.

Από την έντυπη έκδοση 

Προτεινόμενα για εσάς

Μητσοτάκης σε Μισέλ: Δύο οι επιλογές της Τουρκίας – Στο χέρι της αν θα επιλέξει τη συνεργασία ή αν θα υποστεί επιπτώσεις

Tinad

Σύνοδος Κορυφής για Ελληνοτουρκικά: «Διάλογος για ΑΟΖ μόνο αν λήξουν οι προκλήσεις» τονίζει ο Μητσοτάκης

Μιχάλης Μάρδας

Μητσοτάκης: Το φως του 21ου αιώνα αγκαλιάζει την Ακρόπολη

Ανδρέας Ντίνης

Η ατάκα-εντολή Μητσοτάκη που «άναψε φωτιά» στους υπουργούς του στο σημερινό υπουργικό συμβούλιο

Μιχάλης Μάρδας

Μητσοτάκης: Οι ενέργειες της Τουρκίας προκαλούν παρενέργειες – Το αποτύπωμα της επίσκεψης Πομπέο

Tinad

Αναχώρησε από τα Χανιά ο Μάικ Πομπέο

Tinad

Πώς αποτιμά την επίσκεψη Πομπέο η Αθήνα – Το μήνυμα των ΗΠΑ στην Τουρκία

Ανδρέας Ντίνης

Στον αρχαιολογικό χώρο της Απτέρας ξεναγήθηκαν Μητσοτάκης – Πομπέο

Ανδρέας Ντίνης

Μητσοτάκης: Στρατηγικό σημείο της περιοχής η Σούδα – Πομπέο: Πυλώνας σταθερότητας η Ελλάδα

Tinad