Ελεύθερος Τύπος
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Χωρίς «πυξίδα» ο ΣΥΡΙΖΑ μετά την ήττα στις εκλογές – Τρέχει πίσω από την κυβέρνηση και δεν φτάνει

ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ

«Τουφεκιές» στον αέρα, οι περισσότερες χωρίς καν να προσεγγίσουν τον στόχο, χωρίς ατζέντα, ένα διαρκές «αγκομαχητό» πίσω από την ατζέντα της κυβέρνησης και ένας ολόκληρος μηχανισμός σε διακοπές.

Αυτή είναι η μετεκλογική εικόνα του ΣΥΡΙΖΑ, για την οποία υπάρχουν ήδη γκρίνιες στην Κουμουνδούρου. Κυρίως επειδή το κρίσιμο δεκαήμερο των πυρκαγιών, και ειδικά στο τετραήμερο της μεγάλης φωτιάς στην Εύβοια, στον ΣΥΡΙΖΑ δεν υπήρχε συντονισμός, δεν υπήρχε γραμμή, δεν υπήρχαν κατευθύνσεις.

Παρά μόνον κατόπιν εορτής και όταν φάνηκε πια ότι δεν θα υπήρχαν θύματα και κατεστραμμένες περιουσίες, ανακοινώθηκε ότι κλιμάκιο του κόμματος θα μεταβεί στην περιοχή για να βοηθήσει, να «τονίσει» τη μεγάλη φυσική καταστροφή, να προτείνει αλλαγές στην πολιτική δασοπροστασίας και στο τέλος να εγκαλέσει ΜΜΕ και μια ολόκληρη κοινωνία επειδή στη φονική πυρκαγιά των 102 νεκρών στο Μάτι άσκησε κριτική που δεν ασκεί σήμερα. Και ταυτόχρονα, την ανάγκην φιλοτιμίαν ποιούμενος, ολόκληρος ο ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζει ότι δήθεν ως αξιωματική αντιπολίτευση δεν κάνει πολιτική «πάνω στα καμένα» όπως έκανε στο Μάτι η Ν.Δ. Εφτασε μέχρι και ο Παύλος Πολάκης, στη δημόσια αντιπαράθεσή του με τον υπουργό Υγείας Βασίλη Κικίλια (για την οποία στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ έλεγαν ότι έκανε ζημιά στον ΣΥΡΙΖΑ, με την κατάληξη που είχε), να επικαλεστεί ότι ο ΣΥΡΙΖΑ κάνει υπεύθυνη αντιπολίτευση…

Την ίδια ώρα, επώνυμα και ανώνυμα trolls του ΣΥΡΙΖΑ στα social media εγκαλούσαν τον πρωθυπουργό ότι δήθεν έκανε διακοπές ενώ καιγόταν η Εύβοια και την ίδια ώρα ανέβαζαν φωτογραφίες από τις διακοπές του Αλέξη Τσίπρα στην Ισπανία, ο οποίος δεν βρήκε ούτε μερικά δευτερόλεπτα από τον χρόνο του για να κάνει μία ανάρτηση στα social media (όπως πολλάκις έκανε ως πρωθυπουργός) προκειμένου να εκφράσει τη συμπαράστασή του στους πολίτες, στους πυροσβέστες και σε όλους όσοι έδιναν μάχη για να σβήσουν τη φωτιά στην Εύβοια.

Στην Εύβοια υπήρξε όντως μια μεγάλη φυσική καταστροφή και ουδείς μπορεί να υποστηρίξει ότι το πρόσημο μιας τέτοιας καταστροφής είναι θετικό. Ωστόσο, το γεγονός ότι δεν υπήρξε απώλεια ανθρώπινης ζωής, το γεγονός ότι δεν καταστράφηκαν προσωπικές περιουσίες, το γεγονός ότι δεν υπήρξε προκλητική συμπεριφορά και επικοινωνιακά κόλπα από την κυβέρνηση, παρά εκπέμφθηκε εικόνα επαγγελματισμού και συστολής από τους πολιτικά και επιχειρησιακά υπευθύνους, οδήγησε στην πρώτη πολιτική και επικοινωνιακή ήττα του ΣΥΡΙΖΑ ως αντιπολίτευσης.

Ακόμα και το γεγονός ότι ο αρμόδιος επίτροπος Χρ. Στυλιανίδης εξήρε τον συντονισμό που υπήρξε επισκεπτόμενος την Αθήνα, έφερε τον ΣΥΡΙΖΑ σε δύσκολη θέση, καθώς οι συγκρίσεις, ακόμα και αν είναι αυθαίρετες, είναι εύλογες και ήδη γίνονται από την κοινή γνώμη, που βλέπει ότι ο ίδιος κρατικός μηχανισμός, χωρίς αξιοσημείωτες προθήκες ή αλλαγές, λειτούργησε με τελείως διαφορετικό τρόπο πέρυσι σε σχέση με φέτος.

Επί της ουσίας, στον ΣΥΡΙΖΑ κάποιοι βλέπουν ότι κινούνται χωρίς πυξίδα, αντιδρούν σχεδόν σε όλα τα θέματα με άνευ περιεχομένου αντιπολιτευτικές κραυγές, σχεδόν απουσιάζουν από την καθημερινή προσπάθεια ανάδειξης των θέσεων της αξιωματικής αντιπολίτευσης στα ΜΜΕ και περιμένουν με την επιστροφή του κ. Τσίπρα στην Αθήνα και την έναρξη της νέας πολιτικής περιόδου -έχοντας ωστόσο ήδη χάσει πολύτιμο έδαφος- να θέσουν όλα τα ζητήματα.
Στο επιτελείο του κ. Τσίπρα, πάντως, υπάρχουν και κάποιοι που χαμογελούν με αυτή την εικόνα. Και χαμογελούν επειδή εκτιμούν ότι οι πρώτες αυτές ημέρες του ΣΥΡΙΖΑ ως αντιπολίτευσης δείχνουν πως ο κ. Τσίπρας δεν είναι απλώς αναντικατάστατος, αλλά εν τη απουσία του δεν υπάρχουν στελέχη που μπορούν -όπως λένε- να εξασφαλίσουν την ομαλή λειτουργία του κόμματος, πολιτικά και επικοινωνιακά.

Είναι οι ίδιοι που θεωρούν ότι η πορεία του Αλ. Τσίπρα προς το συνέδριο της άνοιξης του 2020 θα είναι «υγιεινός περίπατος», καθώς ουδείς θα βρεθεί που θα έχει το ανάστημα να σταθεί εμπόδιο στην προσπάθεια του κ. Τσίπρα αφενός να ομογενοποιήσει τον ΣΥΡΙΖΑ και αφετέρου να ενισχύσει το ηγετικό του προφίλ περνώντας από το συνέδριο την εκλογή προέδρου από τη βάση.

Είναι οι ίδιοι που πιστεύουν ότι κανείς εντός του ΣΥΡΙΖΑ δεν θα σταθεί εμπόδιο στην εγγραφή χιλιάδων νέων μελών, χωρίς φίλτρα και προϋποθέσεις, παρά με «διαβατήριο» την αφοσίωσή τους στον αρχηγό.

Είναι οι ίδιοι που πιστεύουν ότι δεν υπάρχει κανένας ουσιαστικός λόγος για συζήτηση επί της ουσίας σχετικά με τους λόγους που οδήγησαν τον ΣΥΡΙΖΑ στην ήττα, καθώς μια τέτοια συζήτηση θα οδηγήσει σε εσωστρέφεια, ενώ εκείνοι πιστεύουν πως η κυβέρνηση Μητσοτάκη άμεσα θα αρχίσει να έχει προβλήματα και ο κ. Τσίπρας σύντομα θα κληθεί να ξανακυβερνήσει τη χώρα.

Το «όλα τα κάναμε σωστά» είναι η επικρατούσα ανάγνωση του 31,5% στις εκλογές εντός του ΣΥΡΙΖΑ. Εχουν υποδεχθεί το εκλογικό αποτέλεσμα, δε, ως επιβράβευση της κυβέρνησης των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ και κατόπιν της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, αποδίδοντας την εκλογική ήττα στο κλίμα που δήθεν δημιούργησαν τα ΜΜΕ και στο αντι-ΣΥΡΙΖΑ μέτωπο, που έχουν ως πρώτη τους προτεραιότητα να «σπάσουν».

Και όταν επισημαίνεται στους φανατικούς υποστηρικτές του Αλ. Τσίπρα ότι η συγκρότηση αντικυβερνητικού μετώπου, που επίσης αποτελεί προτεραιότητα του ΣΥΡΙΖΑ, δεν μπορεί να προχωρήσει στη βάση τού «όλα τα κάναμε σωστά», η απάντηση που παίρνει είναι πως «σύντομα το ΚΙΝ.ΑΛ. θα αντιληφθεί ότι ή θα συμμαχήσει μαζί μας ή θα τελειώσει».

Από την έντυπη έκδοση 

Προτεινόμενα για εσάς

Διχασμός στον ΣΥΡΙΖΑ: Πάμε για… θερμό επεισόδιο Τσίπρα – Τσακαλώτου

Tinad

Αγριεύει η κόντρα Κοτζιά με τους «53» για την ΑΟΖ του… ΣΥΡΙΖΑ

Tinad

Διχασμός στον ΣΥΡΙΖΑ για την ΑΟΖ με την Αίγυπτο – Βολές από τους «53+»

Ανδρέας Ντίνης

Εντονη κριτική ΣΥΡΙΖΑ κατά της συμφωνίας με Αίγυπτο για ΑΟΖ, ενώ ακόμη δεν έχει ενημερωθεί!

Ανδρέας Ντίνης

Έξαρση ΣΥΡΙΖΑ για τον κορωνοϊό

Kon

Διακυβέρνηση σε ρυθμό… «My way» από τον Κυριάκο

Kon

Παιχνίδια με τους θεσμούς

Kon

Όταν έχεις υπογράψει μνημόνιο δεν μιλάς για νεοφιλελευθερισμό

Kon

Ο Γράμμος, ο ΣΥΡΙΖΑ και η Γιάλτα

Tinad