Ελεύθερος Τύπος
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πανευρωπαϊκή εκστρατεία Μητσοτάκη για μείωση πλεονάσματος

Στη Θεσσαλονίκη ο Μητσοτάκης: Τι θα του ζητήσουν οι παραγωγικοί φορείς

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΚΑΤΣΑΒΟΥ

Η Γαλλία θα είναι, σύμφωνα με κυβερνητικά στελέχη, ο πρώτος σταθμός της ευρωπαϊκής «εκστρατείας» του πρωθυπουργού. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα συναντηθεί στο Παρίσι με τον Εμανουέλ Μακρόν στα τέλη Αυγούστου, πριν το τετ α τετ με την Ανγκελα Μέρκελ, που έχει προγραμματιστεί για τις 29 του μηνός.

Ο πρωθυπουργός αναμένεται να θέσει στο τραπέζι των συζητήσεων τη μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων, με την επισήμανση πως η νέα κυβέρνηση έχει σαφές πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων και αξιόπιστο αναπτυξιακό σχέδιο.

Μετά το Παρίσι και το Βερολίνο, ο κ. Μητσοτάκης θα συναντηθεί με τον Ολλανδό πρωθυπουργό, Μαρκ Ρούτε, στη Χάγη, στις 2 και 3 Σεπτεμβρίου, ενώ τέσσερις μέρες μετά θα επισκεφθεί τη ΔΕΘ, όπου θα παρουσιάσει το κυβερνητικό οικονομικό πρόγραμμα.

Στο σχεδιασμό της ελληνικής κυβέρνησης για πρόωρη αποπληρωμή μέρους των ακριβών δανείων προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο αναφέρθηκε χθες η οικονομική εφημερίδα «Handelsblatt».

«Ο πρωθυπουργός Μητσοτάκης προτίθεται να διαπραγματευτεί με τους πιστωτές τη χαλάρωση των αυστηρών επιταγών που προβλέπουν πρωτογενή πλεονάσματα ύψους 3,5% επί του ΑΕΠ μέχρι το 2022. Ο Μητσοτάκης θέλει να περιορίσει τα πλεονάσματα προκειμένου να μειώσει τους φόρους και για να έχει περισσότερα χρήματα για επενδύσεις. Ο ίδιος διακρίνει περιθώρια για χαλάρωση των δημοσιονομικών στόχων καθώς η Ελλάδα δαπανά σαφώς λιγότερα για την εξυπηρέτηση του χρέους απ’ ό,τι υπολογιζόταν στην αρχή. Με την αποπληρωμή του ΔΝΤ θα μειωνόταν ακόμη περισσότερο η επιβάρυνση από τους τόκους», ανέφερε το δημοσίευμα.

Επίσης, σε δημοσίευμά της η «Wall Street Journal» αναφέρει ότι το ελληνικό χρηματιστήριο οδεύει προς την καλύτερη επίδοση των δύο τελευταίων δεκαετιών εν μέσω αισιοδοξίας των επενδυτών ότι η νέα κυβέρνηση θα καταφέρει να μειώσει τη λιτότητα και να ξαναζωντανέψει την υπερχρεωμένη οικονομία της χώρας.

Εν αναμονή οι επενδυτές

Το ράλι, σύμφωνα με το δημοσίευμα, ξεκίνησε από τον περασμένο Δεκέμβριο, όταν ο πρώην Ελληνας πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, άρχισε να χάνει τη δημοφιλία του και οι επενδυτές ξεκίνησαν να τιμολογούν μια νίκη του Κυριάκου Μητσοτάκη στις επερχόμενες εκλογές. Πλέον, ο κ. Μητσοτάκης βρίσκεται στο τιμόνι της χώρας από τον περασμένο μήνα και οι επενδυτές περιμένουν να εκπληρώσει τις προεκλογικές του δεσμεύσεις για μείωση των φόρων και αύξηση των επενδύσεων ώστε να τονωθεί η οικονομική ανάπτυξη της χώρας.

«Φαίνεται ότι πλέον οι επενδυτές – τόσο οι Ελληνες όσο και οι ξένοι- έχουν εμπιστοσύνη στη νέα κυβέρνηση», ανέφερε μεταξύ άλλων.

Κομισιόν για Αρχή Ανταγωνισμού

Την ίδια στιγμή, εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής επισήμανε την πλήρη στήριξη της ανεξαρτησίας των εθνικών αρχών ανταγωνισμού σχολιάζοντας την επικοινωνία που είχε την Παρασκευή ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, με την επίτροπο Ανταγωνισμού της Ε.Ε., Μαργκρέτε Βεστάγκερ, με αφορμή τη διάταξη που πέρασε από την ελληνική Βουλή και αφορά στο ασυμβίβαστο των μελών της ελληνικής ανεξάρτητης Αρχής Ανταγωνισμού.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της Επιτροπής, «ο Ελληνας πρωθυπουργός ενημέρωσε την επίτροπο Βεστάγκερ σχετικά με την τρέχουσα κατάσταση. Σε γενικές γραμμές, η Επιτροπή λαμβάνει υπόψη της την υιοθέτηση από τη Βουλή νέας νομοθεσίας που περιλαμβάνει τη διάταξη σχετικά με το ασυμβίβαστο στην ελληνική Επιτροπή Ανταγωνισμού».

Πρόσθεσε, δε, ότι «είμαστε σε επαφή με τις ελληνικές αρχές για το εν λόγω ζήτημα», τονίζοντας πως η Επιτροπή «υποστηρίζει θερμά την ανεξαρτησία των εθνικών αρχών ανταγωνισμού».

Μάλιστα, ανέφερε πως «η καλή συνεργασία μεταξύ των εθνικών αρχών ανταγωνισμού είναι σημαντική και μπορεί να διασφαλιστεί μόνο μέσω της ανεξαρτησίας τους» και κατέληξε λέγοντας πως η σχετική ευρωπαϊκή οδηγία πρέπει να εφαρμοστεί σε όλα τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. πριν από την 4η Φεβρουαρίου 2021.

Από την έντυπη έκδοση

Προτεινόμενα για εσάς

Κυριάκος Μητσοτάκης για Ντόρα Μπακογιάννη: Έχει δώσει πολλές μάχες – Θα βγει νικήτρια

Ελεύθερος Τύπος NewsRoom

Μητσοτάκης για δημογραφικό: Συρρικνωνόμαστε – Αυτές είναι οι πέντε κυβερνητικές προτεραιότητες

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Μητσοτάκης στη Βουλή: Δεν ισχύουν τα ψέμματα του ΣΥΡΙΖΑ – Δίνουμε μάχη να εμβολιαστούν οι συμπολίτες μας

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Βουλή – LIVE: Μετωπική Μητσοτάκη Τσίπρα για την πανδημία και τις δημοσκοπήσεις

Λάμπρος Κατσαρός

Η χώρα διευρύνει τις συμμαχίες της και δυναμώνει

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Δημοσκόπηση Interview: Προβάδισμα 13% της ΝΔ από τον ΣΥΡΙΖΑ – Τι λένε οι πολίτες για την άρση μέτρων και η δημοφιλία των υπουργών

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Θετικά σημάδια στον Προϋπολογισμό

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Επιστολή Μπλίνκεν σε Μητσοτάκη: Θα διαφυλάξουμε την κυριαρχία των χωρών μας έναντι απειλών

Ελεύθερος Τύπος NewsRoom

Μητσοτάκης για ελληνοαμερικανική αμυντική συμφωνία: Ηχηρή ψήφος εμπιστοσύνης προς τη χώρα μας η πενταετής συμφωνία

Ελεύθερος Τύπος Newsroom