Ελεύθερος Τύπος
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πρωτοβουλίες της ΝΔ μετά τις προκλητικές δηλώσεις Ερντογάν

Πρωτοβουλία ενημέρωσης εταίρων και συμμάχων για τις νέες προκλητικές δηλώσεις του Ερντογάν για τη Θράκη, αναλαμβάνει η ΝΔ.

Όπως αναφέρει σε δήλωσή της η συντονίστρια Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών του κόμματος Ντόρα Μπακογιάννη, «οι τελευταίες δηλώσεις του Προέδρου Ερντογάν, σχετικά με το τουρκικό “Εθνικό Συμβόλαιο” του 1920 και τα εδάφη στα οποία αυτό αναφέρεται, είναι άκρως προκλητικές, απαράδεκτες και αποσταθεροποιητικές για όλες τις χώρες που γειτονιάζουν με την Τουρκία. Ο Τούρκος Πρόεδρος οφείλει να μη συγχέει το αξίωμά του και τον πολιτικό του λόγο, με την ιδιότητα ενός νέο-οθωμανού ιστορικού που παραγνωρίζει πλήρως το Διεθνές Δίκαιο και τις Διεθνείς Συνθήκες Ειρήνης, που συνάφθηκαν τον 20ό αιώνα και μάλιστα μετά από δύο βαλκανικούς και δύο παγκοσμίους πολέμους».

Η κ. Μπακογιάννη σημειώνει επίσης ότι δεν χωρούν αμφιβολίες και παρερμηνείες σε τέτοια ζητήματα, διαφορετικά, «η Τουρκία σύντομα θα απομονωθεί από το συμμαχικό και ευρωπαϊκό χώρο, στον οποίο φιλοδοξεί να ανήκει».

Σ’ αυτή τη λογική, η ΝΔ αναλαμβάνει πρωτοβουλία ενημέρωσης φίλων, εταίρων και συμμάχων για το συγκεκριμένο σοβαρό ζήτημα.

Ερντογάν: «Η Τουρκία δεν είναι μόνο η Τουρκία»

Ο Ερντογάν με αφορμή την υπόθεση της Μουσούλης είπε πως «η Τουρκία δεν είναι μόνο η Τουρκία» και πρόσθεσε ότι «εκτός από τα 79 εκατομμύρια των πολιτών της, φέρει ευθύνη και απέναντι στα εκατοντάδες εκατομμύρια αδέλφια μας στη γεωγραφική περιοχή με την οποία μας συνδέουν ιστορικοί και πολιτισμικοί δεσμοί».

«Άλλα είναι τα φυσικά μας σύνορα κι άλλα τα σύνορα της καρδιάς μας. Αυτά πρέπει να τα ξεχωρίσουμε. Σεβόμαστε βεβαίως τα φυσικά σύνορα, όμως κανείς δεν μπορεί να βάλει όρια στην καρδιά μας και δεν θα το επιτρέψουμε» είπε ο Τούρκος πρόεδρος κατά την διάρκεια της ομιλίας του.

«Κάποιοι μας ρωτούν γιατί ενδιαφερόμαστε για τα μέρη αυτά. Μα δεν μας είναι ξένα» συνέχισε λέγοντας επίσης ότι «είναι δυνατόν να κρατάμε ξεχωριστά τη Ριζούντα από το Βατούμη. Πως μπορούμε να σκεφτούμε την Αδριανούπολη από τη Θεσσαλονίκη; Πως μπορούμε να σκεφτούμε ως ξεχωριστά μέρη το Γκαζίαντεπ με το Χαλέπι. Το Μάρντιν με τη Χασάκα, το Σίιρτ με τη Μοσούλη; To Iράκ, η Συρία,η Λιβύη, η Κριμαία, η Βοσνία και άλλες περιοχές είναι αδελφικές. Είναι και δικαίωμα και καθήκον της Τουρκίας να ενδιαφερθεί με τις περιοχές αυτές. Την ημέρα που θα τις εγκαταλείψουμε θα είναι η μέρα που θα εγκαταλείψουμε το μέλλον μας την ανεξαρτησία μας».

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοσκόπηση Pulse: 19 μονάδες η διαφορά της ΝΔ από τον ΣΥΡΙΖΑ – Τι λένε οι πολίτες για την υπόθεση Καλογρίτσα, κορωνοϊό και Τουρκία!

Μιχάλης Μάρδας

ΝΔ για ομιλία Τσίπρα: Ο Παππάς το άλλο πρόσωπο του Τσίπρα – Το πουλόβερ έχει αρχίζει να ξηλώνεται

Μιχάλης Μάρδας

Νέα επίθεση ΣΥΡΙΖΑ στους δημοσιογράφους μέσω του σποτ για τον ένα χρόνο κυβέρνησης της ΝΔ

Μιχάλης Μάρδας

Ένας χρόνος κυβέρνησης ΝΔ: Ο απολογισμός και το μήνυμα Μητσοτάκη

Ανδρέας Ντίνης

Μητσοτάκης για τον ένα χρόνο κυβέρνησης της ΝΔ: Σας ευχαριστώ για την εμπιστοσύνη σας

Ανδρέας Ντίνης

«Χρόνου Φείδου»

Ανδρέας Ντίνης

365 ημέρες πολιτικού ρεαλισμού

Kon

Ηταν όλα ρόδινα αυτόν το χρόνο;

Kon

Δημοσκόπηση Alco: Διατηρεί το προβάδισμα η ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ – Στις 14,3 μονάδες η διαφορά

Tinad