Ελεύθερος Τύπος
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Επιστολή Σταϊκούρα στην Κομισιόν για μειώσεις φόρων επενδύσεις και πλεονάσματα

Σταϊκούρας: Βήμα προς την πλήρη επιστροφή στην κανονικότητα η αναβάθμιση από την DBRS

ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΛΑΙΤΣΑΚΗΣ

Επιστολή στην οποία παρουσιάζονται οι προτεραιότητες της οικονομικής πολιτικής της νέας κυβέρνησης και, μεταξύ άλλων, αναφέρεται εμμέσως πλην σαφώς και ο στόχος της Ελλάδος για μείωση του ύψους των επιδιωκόμενων πρωτογενών πλεονασμάτων τα επόμενα έτη, απέστειλε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή ο υπουργός Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρας.

Η επιστολή του κ. Σταϊκούρα περιλαμβάνει την άποψη της ελληνικής κυβέρνησης σχετικά με την παράταση του καθεστώτος «ενισχυμένης εποπτείας» για άλλους έξι μήνες. Η επιστολή συντάχθηκε στο πλαίσιο της συνήθους διαδικασίας που ακολουθείται και προβλέπει τη διατύπωση γνώμης από την πλευρά του κράτους για το οποίο εφαρμόζεται το συγκεκριμένο καθεστώς.

Η γνώμη της ελληνικής πλευράς ζητήθηκε μέσα στον Ιούλιο με επιστολή της Κομισιόν προς το υπουργείο Οικονομικών για το περιεχόμενο της εισήγησης αναφορικά με την παράταση της ενισχυμένης εποπτείας. Στην επιστολή της Κομισιόν καταγράφονται τα μέτωπα τα οποία παραμένουν ανοικτά στην οικονομία ή δημιουργήθηκαν το προηγούμενο διάστημα, παρά τις θετικές προοπτικές που πλέον υπάρχουν. Με την ίδια επιστολή ζητήθηκε η τοποθέτηση του υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα, την οποία έλαβε και ενσωμάτωσε η Επιτροπή.
Η επιστολή

Σύμφωνα με πληροφορίες από ευρωπαϊκές πηγές τις οποίες μετέδωσε χθες το οικονομικό ειδησεογραφικό σάιτ capital.gr, στην εν λόγω απάντηση του Ελληνα υπουργού Οικονομικών καταγράφονται οι νέοι άξονες πολιτικής και οι θετικές εξελίξεις του τελευταίου διαστήματος.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, στην απάντηση του υπουργού γίνεται και έμμεση αναφορά στα πλεονάσματα. Δηλαδή στην ανάγκη επανυπολογισμού της ανάλυσης βιωσιμότητας χρέους.

Αναλυτικά, στην επιστολή απάντησης της ελληνικής πλευράς, την οποία υπογράφει ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, αναγνωρίζεται η ύπαρξη περιορισμένων κινδύνων και αδυναμιών. Παρ’ όλα αυτά, τονίζεται το θετικό μομέντουμ που δημιουργήθηκε μετά τις εκλογές της 7ης Ιουλίου, που αποτυπώθηκε στα ιστορικά χαμηλά επίπεδα στα οποία βρίσκεται το κόστος δανεισμού του Ελληνικού Δημοσίου, στην επιτυχημένη έκδοση του 7ετούς ομολόγου με επιτόκιο χαμηλότερο του 2%, στη θεαματική αποκλιμάκωση των αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων, καθώς και στη δυνατότητα των τραπεζών να αντλούν κεφάλαια από τις διεθνείς αγορές με καλύτερους όρους.

Επιπλέον, η ελληνική κυβέρνηση τόνισε τη στόχευση της κυβερνητικής της πολιτικής, που είναι η υψηλή και βιώσιμη ανάπτυξη με πειθαρχημένα και υγιή δημόσια οικονομικά και ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής.

«Οδικός χάρτης»

Στις βασικές προτεραιότητες της κυβερνητικής πολιτικής που παρουσιάζονται στην επιστολή περιλαμβάνονται η μείωση φόρων και ασφαλιστικών εισφορών, η προώθηση αποκρατικοποιήσεων και εμβληματικών επενδύσεων, η υλοποίηση μεταρρυθμίσεων που ενισχύουν την ανταγωνιστικότητα και η ανάληψη δράσεων για τη διασφάλιση της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας.

Επίσης, στην επιστολή του ο υπουργός Οικονομικών τονίζει πως η συνεχιζόμενη τάση αποκλιμάκωσης του κόστους δανεισμού επηρεάζει θετικά τη βιωσιμότητα του χρέους και τις προσδοκίες της αγοράς.

Πληροφορίες αναφέρουν πως την ανάγκη άμεσης αποστολής της συγκεκριμένης επιστολής -λόγω των προθεσμιών και των προβλεπόμενων διαδικασιών- επισήμανε στον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα ο Ντέκλαν Κοστέλο στο περιθώριο του συνεδρίου του Economist στα μέσα Ιουλίου.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, ο υπουργός Οικονομικών έστειλε την απαντητική επιστολή τόσο στον κοινοτικό επίτροπο Πιερ Μοσκοβισί όσο και στον Ντέκλαν Κοστέλο, περιγράφοντας πώς επιθυμεί να κινηθεί η κυβέρνηση στο μέτωπο της οικονομικής πολιτικής και καταγράφοντας το πλαίσιο που αναλύθηκε και στις προγραμματικές δηλώσεις της νέας κυβέρνησης.

Παράταση

Από την πλευρά της, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στην απόφασή της για την παράταση της «ενισχυμένης εποπτείας», αναφέρει μεταξύ άλλων:

* Η Ελλάδα εξακολουθεί να αντιμετωπίζει κινδύνους όσον αφορά τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα, οι οποίοι, αν επαληθευτούν, θα μπορούσαν να έχουν δυσμενείς δευτερογενείς επιπτώσεις σε άλλα κράτη-μέλη της ζώνης του ευρώ.

* Εάν επέλθουν τυχόν δευτερογενείς συνέπειες, θα μπορούσαν να είναι έμμεσες, επηρεάζοντας την εμπιστοσύνη των επενδυτών και, ως εκ τούτου, το κόστος αναχρηματοδότησης για τράπεζες και εκδότες του Δημοσίου σε άλλα κράτη-μέλη της ζώνης του ευρώ.

* Για να αντιμετωπιστούν οι υπολειπόμενοι κίνδυνοι και να παρακολουθείται η εκπλήρωση των δεσμεύσεων που έχουν αναληφθεί, «κρίνεται αναγκαίο και σκόπιμο να παραταθεί η ενισχυμένη εποπτεία για την Ελλάδα».

Από την έντυπη έκδοση

Προτεινόμενα για εσάς

Κομισιόν: Παγκόσμια επιτυχία το ευρωπαϊκό ψηφιακό πιστοποιητικό για Covid

Ελεύθερος Τύπος NewsRoom

Τα 7 μέτρα της Κομισιόν για τις αυξήσεις τιμών ενέργειας – Φοροελαφρύνσεις και στήριξη ευάλωτων

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Μακρόν: Επενδύσεις ύψους 30 δις ευρώ για την επαναβιομηχανοποίηση της χώρας

Μαρίνα Μπενέκου

Κομισιόν: Λυπηρό το γεγονός ότι η Τουρκία δεν προχωρά στην αποφυλάκιση του Οσμάν Καβαλά

Ελεύθερος Τύπος NewsRoom

Σταϊκούρας για ενεργειακή κρίση: Έχουμε τους πόρους ανά πάσα στιγμή να στηρίξουμε νοικοκυριά και επιχειρήσεις

Λάμπρος Κατσαρός

Αυτές είναι οι προτάσεις Σταϊκούρα και 4 ΥΠΟΙΚ για την ενεργειακή κρίση

Οικονομία: Υπό συνεχή αναθεώρηση η ανάκαμψη της

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Οικογένεια 11χρονου Μάριου για την παρέμβαση Σταϊκούρα: «Ανακούφιση και αίσθημα δικαίωσης»

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Παρέμβαση Σταϊκούρα για τον 11χρονο Μάριο: Επανεξετάζεται η αποζημίωση για τον θάνατό του από αδέσποτη σφαίρα

Ελεύθερος Τύπος Newsroom