Ελεύθερος Τύπος
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στη Βουλή το διυπουργικό νομοσχέδιο για άσυλο και απλή αναλογική – Τι προβλέπει

Η πρόταση της ΝΔ για την εκλογή προέδρου: Με σχετική πλειοψηφία αν δεν υπάρξει συναίνεση

Newsroom eleftherostypos.gr

Στη Βουλή κατατίθεται σήμερα, το διυπουργικό νομοσχέδιο, το οποίο μεταξύ άλλων περιλαμβάνει τις αλλαγές που προωθεί η κυβέρνηση για το άσυλο και την επίλυση των προβλημάτων που δημιουργήθηκαν από την εφαρμογή της απλής αναλογικής σε δήμους και περιφέρειες.

Σήμερα το μεσημέρι αναμένεται να ολοκληρωθεί η δημόσια διαβούλευση για το νομοσχέδιο, το οποίο εισάγεται με τη διαδικασία του επείγοντος στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή την ερχόμενη Δευτέρα. Τότε θα ξεκινήσει η συζήτησή του και θα ψηφιστεί από την ολομέλεια της Βουλής την Τετάρτη ή το αργότερο την Πέμπτη.

Τι προβλέπει η διάταξη για το ακαδημαϊκό άσυλο

Η διάταξη για το ακαδημαϊκό άσυλο, που αντικαθιστά την ισχύουσα από τον «νόμο Γαβρόγλου» (ν.4485/2017) έχει ως στόχο να βελτιώσει την κατάσταση στα Πανεπιστήμια, όπως τόνισε και η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως. Οπως διευκρίνισε η υπουργός δεν καταργείται το άσυλο αλλά γίνονται αλλαγές προς ενίσχυσή του.

Οι αλλαγές που γίνονται στον «νόμο Γαβρόγλου», είναι οι εξής:

Στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα (Α.Ε.Ι.) κατοχυρώνεται και προστατεύεται η ακαδημαϊκή ελευθερία στην έρευνα και τη διδασκαλία, η οποία αποτελεί θεσμική εγγύηση της αδέσμευτης και απαραβίαστης επιστημονικής σκέψης, έρευνας και διδασκαλίας.

Η ακαδημαϊκή ελευθερία, καθώς και η ελεύθερη έκφραση και διακίνηση των ιδεών, προστατεύονται σε όλους τους χώρους των Α.Ε.Ι., έναντι οποιουδήποτε προσπαθεί να τις καταλύσει ή περιορίσει.

Εντός των χώρων των Α.Ε.Ι. οι αρμόδιες αρχές ασκούν όλες τις κατά νόμο αρμοδιότητές τους συμπεριλαμβανομένης της επέμβασης λόγω τέλεσης αξιόποινων πράξεων».

Αλλαγές στην κυβερνησιμότητα Δήμων και Περιφερειών

Για τους Δήμους και τις Περιφέρειες, η κυβέρνηση θέλει να τελειώσει με την απλή αναλογική, η οποία μετά τις τελευταίες δημοτικές και Περιφερειακές εκλογές, έφερε αρκετά προβλήματα, αλλάζοντας την συγκεκριμένη διάταξη. Σε Δήμους, όπως αυτός της Θεσσαλονίκης, παρατηρείται λόγω της ισχύουσας νομοθεσίας, να μην έχει πλειοψηφία στο διοικητικό συμβούλιο, αυτός που επικράτησε στον β’ γύρο των εκλογών (Κ. Ζέρβας), κάτι που κάνει δύσκολο το έργο του.

Το νέο νομοσχέδιο δίνει τη δυνατότητα σε δύο ή περισσότερες δημοτικές ή περιφερειακές παρατάξεις να συμπράξουν, υπό την προϋπόθεση ότι μια από αυτές είναι η παράταξη του δημάρχου ή του περιφερειάρχη αντίστοιχα. Η νέα παράταξη θα λειτουργεί ως ενιαία και λογίζεται ως η παράταξη με την οποία έχει εκλεγεί ο δήμαρχος ή ο περιφερειάρχης για να καταστεί εφικτή η συγκρότηση των συλλογικών οργάνων, διατηρώντας ταυτόχρονα την αυτοτέλεια κάθε μιας από αυτές.

Επίσης, η πλειοψηφία των μελών της Οικονομικής Επιτροπής και της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής θα προέρχονται από τον συνδυασμό με τον οποίο εξελέγη ο δήμαρχος ή ο περιφερειάρχης, ενώ εισάγονται ρυθμίσεις ώστε να διασφαλιστεί ότι από τον συνδυασμό του δημάρχου ή του περιφερειάρχη θα προέρχεται η πλειοψηφία των διοικητικών συμβουλίων των νομικών προσώπων των δήμων και των Περιφερειών, συμπεριλαμβανομένων των Δημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης και Αποχέτευσης.

Αλλαγές σε ΕΟΠΥΥ και ψηφιακή σύνταξη

Μέσα στο διυπουργικό νομοσχέδιο, περιλαμβάνονται επίσης η ψηφιακή σύνταξη που έχει προαναγγείλει ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης, καθώς και οι αλλαγές στην λειτουργία του ΕΟΠΥΥ και των φαρμάκων υψηλού κόστους, που θα μπορούν οι ασφαλισμένοι να τα παίρνουν και από ιδιωτικά φαρμακεία.

Προτεινόμενα για εσάς

Φώφη Γεννηματά: Η τελευταία ομιλία της στη Βουλή [βίντεο]

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Φώφη Γεννηματά: Κλείνει η Βουλή για μια εβδομάδα σε ένδειξη πένθους

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Μπρα ντε φερ για τη… στρόφιγγα της χρηματοδότησης

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Γερμανία: Ξεκίνησαν οι διαπραγματεύσεις για τον σχηματισμό κυβέρνησης

Μαρίνα Μπενέκου

Αν ακούγαμε τον Τσιόδρα

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Διπλωματική θωράκιση

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Λίβανος: Διεξαγωγή βουλευτικών εκλογών στις 27 Μαρτίου

Μαρίνα Μπενέκου

Γερμανία- Μπέρμποκ: Στο τέλος της εβδομάδας οι διαπραγματεύσεις για σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού «φανάρι»

Μαρίνα Μπενέκου

Ρωγμές στη Βουλή- Tασούλας: Καμία ανησυχία για την στατικότητα του κτιρίου

Ελεύθερος Τύπος NewsRoom