Ελεύθερος Τύπος
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Guardian: Οι Έλληνες βουλευτές επιτέλους αποφασίζουν να τηρήσουν τον αντικαπνιστικό νόμο

Επιστημονική Υπηρεσία Βουλής: Μη ανεκτή η επιβολή φόρου 22% στο ακάλυπτο ποσό

Newsroom eleftherostypos.gr

Στην απαγόρευση του καπνίσματος στους δημόσιους χώρους, ένα μέτρο που ελήθφη πριν από εννέα χρόνια, αλλά ουδέποτε εφαρμόστηκε, ούτε καν στην ελληνική Βουλή, αναφέρεται εκτενές άρθρο του Guardian.

«Έως πολύ πρόσφατα, οι Έλληνες βουλευτές δεν το σκέφτονταν και και πολύ για να ανάψουν ένα τσιγάρο στους σεβαστούς χώρους του Κοινοβουλίου. Τόσο συνηθισμένη ήταν η συνήθεια, ώστε μία πυκνή ομίχλη καπνού κάλυπτε το καφέ του κτηρίου, λίγα μέτρα από τον χώρο όπου οι βουλευτές είχαν ψηφίσει κάποτε για την απαγόρευση του καπνίσματος σε όλους τους δημόσιους χώρους. Εννέα χρόνια, δέκα μήνες και 26 ημέρες μετά την έναρξη ισχύος της απαγόρευσης αυτής, οι βουλευτές υποχρεώνονται τελικά να την τηρήσουν».

«Ούτε έναν μήνα μετά την ανάληψη της εξουσίας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο φανατικός αντικαπνιστής πρωθυπουργός της Ελλάδας, είναι αποφασισμένος να κάνει ό, τι δεν έχει επιτύχει μέχρι τώρα καμία άλλη κυβέρνηση: να επιβάλει την απαγόρευση που ο προκάτοχός του Γιώργος Παπανδρέου δεν κατάφερε να επιβάλει πριν από μια δεκαετία. Το 27% του πληθυσμού είναι καπνιστές. Η Ελλάδα παραμένει στην κορυφή της λίστας της Eurostat, έστω και αν τα ποσοστά βρίσκονται σε φθίνουσα πορεία», σημειώνει η Χελένα Σμιθ.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αναφέρεται επίσης στο δημοσίευμα, είναι αποφασισμένος και επιμένει πως οι βουλευτές είναι αυτοί που πρέπει να δώσουν το παράδειγμα. Αμέσως μετά το κοινοβούλιο, η απαγόρευση θα επιβληθεί σε υπουργεία, νοσοκομεία, σχολεία και άλλους δημόσιους χώρους.

Η Χελένα Σμιθ υπογραμμίζει την ανοχή της ππροηγούμενης κυβέρνησης στους θεριακλήδες – «σε αντίθεση με τα υπόλοιπα κράτη-μέλη της Ε.Ε.» – σημειώνοντας μάλιστα το περιστατικό με τον πρώην υπουργό Υγείας Παύλο Πολάκη, ο οποίος είχε κάνει έξαλλους τους Ευρωπαίους αξιωματούχους, όταν απαθανατίστηκε να καπνίζει κατά τη διάρκεια συνέντυεξης Τύπου.

Σε κάθε περίπτωση, αν και τα πρόστιμα για τους παραβάτες αναμένονται τσουχτερά, παραμένει ένα καλό ερώτημα πώς ο νόμος θα εφαρμοστεί στους βουλευτές, λόγω της ασυλίας τους. «Εναπόκειται στον πρόεδρο του κοινοβουλίου να διασφαλίσει ότι ο νόμος υα εφαρμοστεί», επισημαίνει από την πλευρά του ο Παναγιώτης Μπεχράκης, καθηγητής πνευμονολόγος και επικεφαλής της επιτροπής εμπειρογνωμόνων για τον έλεγχο του καπνίσματος.

Προτεινόμενα για εσάς

Ξαναρχίζουν οι κλινικές δοκιμές της χλωροκίνης μετά την αποκάλυψη «βόμβα» από τον Guardian

Ανδρέας Ντίνης

«Βόμβα» από τον Guardian: Αμφιλεγόμενη εταιρεία στατιστικής παρέσυρε ΠΟΥ και κράτη σε λάθη για τον κορωνοϊό

Ανδρέας Ντίνης

ΕΟΔΥ: Οι βλαβερές συνέπειες του καπνίσματος και τα οφέλη από τη διακοπή του

Tinad

Παγκόσμια ημέρα κατά του καπνίσματος: Το κάπνισμα ήταν η πρώτη πανδημία του 20ου αιώνα

Μιχάλης Μάρδας

Κάπνισμα και COVID-19: Γιατί ο κίνδυνος μόλυνσης από κορωνοϊό είναι πολλαπλάσιος

Ανδρέας Ντίνης

Ο Guardian «υποκλίνεται» στην Ύδρα: Το νησί των ονειροπόλων!

Tinad

ΧΑΠ και κάπνισμα αυξάνουν τον κίνδυνο για κορωνοϊό, σύμφωνα με νέα μελέτη

Ανδρέας Ντίνης

Είναι η νικοτίνη… φάρμακο για τον κορωνοϊό;

Kon

Κορωνοϊός: Το κάπνισμα άμεση απειλή της ανθρώπινης ζωής – Τι λένε Έλληνες ειδικοί

Tinad