Ελεύθερος Τύπος
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Όλα έτοιμα για τις προγραμματικές δηλώσεις: Τα βασικά σημεία της ομιλίας Μητσοτάκη

Όλα έτοιμα για τις προγραμματικές δηλώσεις: Τα βασικά σημεία της ομιλίας Μητσοτάκη

Newsroom eleftherostypos.gr

Με την ομιλία του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, ξεκινά σήμερα στις 6 το απόγευμα στην Ολομέλεια η τριήμερη διαδικασία της ανάγνωσης των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης.

Της ομιλίας του πρωθυπουργού έπονται ομιλίες βουλευτών, ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες, αναμένεται να λάβουν τον λόγο και άλλοι πολιτικοί αρχηγοί.

Την Κυριακή και την Δευτέρα, τις προγραμματικές δηλώσεις θα αναγνώσουν ο καθένας στον τομέα της ευθύνης του, οι αρμόδιοι υπουργοί και υφυπουργοί. Θα παρεμβάλλονται ομιλίες βουλευτών από όλα τα κόμματα, όπως εγγραφούν στον κατάλογο των ομιλητών.

Η τριήμερη διαδικασία, ολοκληρώνεται τα μεσάνυχτα της Δευτέρας με την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση. Της ψηφοφορίας, θα προηγηθεί ο κύκλος των ομιλιών των πολιτικών αρχηγών.

Κεντρικοί άξονες στην εναρκτήρια τοποθέτηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη το Σάββατο θα είναι το σχέδιο για την λειτουργική δημόσια διοίκηση, την οικονομία και το πακέτο φοροελαφρύνεσεων, την παιδεία και τον πολιτισμό, την υγεία, το περιβάλλον, τις επενδύσεις και την εργασία.

Το πρώτο νομοσχέδιο που θα φέρει η νέα διακυβέρνηση θα αφορά στην αναδιάρθρωση και την αναδιοργάνωση βασικών δομών του κράτους. Το πρώτο από τα κεφάλαια που θα περιλαμβάνει το νομοσχέδιο αυτό, θα αφορά στη λειτουργία του Υπουργικού Συμβουλίου το οποίο ουσιαστικά θα αναβαθμιστεί και θα καταστεί το κύριο όργανο μέσα από το οποίο θα παράγονται δημόσιες πολιτικές. Μέχρι σήμερα οι πολιτικές παράγονται από τα επιμέρους Υπουργεία, που κινούνται το κάθε ένα στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του και στο τέλος προσπαθούν να συνθέσουν μία ευρύτερη εικόνα κυβερνητικής πολιτικής.

Ουσιαστικά θα υπάρχει ένας κεντρικός άξονας, ο οποίος θα καθορίζει την κυβερνητική διαδρομή και τις επιμέρους δράσεις του κάθε υπουργείου, θα θέτει συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα και θα τα τοποθετεί όλα αυτά σε μία κεντρική βάση δεδομένων, έτσι ώστε να είναι εκ των προτέρων γνωστό τι και πότε θα πρέπει να γίνει.

Μέσω αυτού του ηλεκτρονικού συστήματος, θα αντιμετωπιστούν η έλλειψη συντονισμού και ταχείας διεκπεραίωσης, αλλά και η γενική παθολογία του κράτους καθώς υπάρχουν πάρα πολλές συναρμοδιότητες, μεταξύ πολλών υπουργείων. Σκοπός είναι να λειτουργήσει η κυβέρνηση συντονισμένα και γρήγορα, να υπάρχει αποτελεσματικότητα και ταχύτητα.

Προτεινόμενα για εσάς

Ζητείται ταυτότητα…

Κώστας Σκαναβής

Κορωνοϊός: Προς παράταση μέτρων για «ένα… σκληρό αλλά ασφαλές Πάσχα»

Μιχάλης Μάρδας

Τσίπρας: Ο Μητσοτάκης να παρέμβει και να εντάξει όλους στο επίδομα των 800 ευρώ

Κώστας Σκαναβής

Εθνική ομοψυχία, ικανοποίηση για κυβέρνηση

Κώστας Σκαναβής

Το μήνυμα των πολιτών για την επόμενη μέρα

Κώστας Σκαναβής

Εμπρός, στο… παρελθόν!

Κώστας Σκαναβής

Ο τοξικός λόγος του ΣΥΡΙΖΑ έφερε τις 20 μονάδες διαφορά

Κώστας Σκαναβής

Μητσοτάκης για Έβρο και αποχώρηση μεταναστών: Κλείνει ένα κεφάλαιο αλλά η μάχη συνεχίζεται

Μιχάλης Μάρδας

Κορωνοϊός – Μητσοτάκης: Κατώτερη των περιστάσεων η χθεσινή σύνοδος κορυφής της ΕΕ

Μιχάλης Μάρδας