Ελεύθερος Τύπος
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η ΝΔ ήταν έτοιμη από καιρό για να κυβερνήσει: Ποια νομοσχέδια θα ψηφιστούν μέσα στο πρώτο 20ημερο

Δημοσκόπηση Βεργίνα TV: Καλύτεροι οι υπουργοί της ΝΔ από αυτούς του ΣΥΡΙΖΑ λένε οι πολίτες

ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΧΟΝΔΡΟΠΟΥΛΟΣ

Με οδηγό τη φράση του Κυριάκου Μητσοτάκη πως «δεν υπάρχει ούτε ώρα για χάσιμο», η νέα κυβέρνηση κινείται από την πρώτη στιγμή με ταχύτατους ρυθμούς, ώστε αμέσως μετά την ολοκλήρωση της συζήτησης επί των προγραμματικών δηλώσεων να ξεκινήσει το νομοθετικό της έργο και μέσα στο πρώτο εικοσαήμερο να έχουν ψηφιστεί τα δύο πρώτα νομοσχέδια για την οργάνωση του επιτελικού κράτους και για τις πρώτες μειώσεις φόρων.

Στο Μέγαρο Μαξίμου επικρατεί ικανοποίηση όχι μόνο για το μήνυμα απόλυτης ετοιμότητας που εκπέμπει η κυβέρνηση χαράσσοντας πλήρη και λεπτομερή οδικό χάρτη για ολόκληρο το πρώτο εξάμηνο, αλλά και για τα αντανακλαστικά που επέδειξε ο κρατικός μηχανισμός στην πρώτη μεγάλη κρίση που κλήθηκε να διαχειριστεί η νέα κυβέρνηση λόγω της φονικής κακοκαιρίας στη Χαλκιδική.

Η πρώτη εκτίμηση κυβερνητικών παραγόντων είναι ότι η ελληνική κοινωνία αρχίζει ήδη να εισπράττει μηνύματα για τις μεγάλες αλλαγές που επέρχονται σε όλα τα επίπεδα. Από τον τρόπο διακυβέρνησης μέχρι την ουσία της ασκούμενης πολιτικής και από την ταχύτητα και την αποτελεσματικότητα μέχρι το ύφος της εξουσίας.

Εγγύηση δουλειάς

Η νέα δομή Υπουργικού Συμβουλίου, το οποίο στηρίζεται σε δημιουργική σύνθεση έμπειρων κοινοβουλευτικών στελεχών και καταξιωμένων τεχνοκρατών που στην πλειονότητά τους ασχολούνται για πρώτη φορά με την πολιτική, το ισχυρό συντονιστικό κέντρο για τις κεντρικά σχεδιαζόμενες πολιτικές που θα διαχέονται στα υπουργεία ώστε να αποφεύγονται οι αποσπασματικές πρωτοβουλίες και η πολυνομία, το καινοτόμο νέο σύστημα ηλεκτρονικής παρακολούθησης της υλοποίησης του κυβερνητικού έργου συνιστούν τα πρώτα δείγματα που καθιστούν αυτή την κυβέρνηση διακριτή σε σχέση με τις προηγούμενες. Στο Μαξίμου πιστεύουν ότι όλα αυτά συνιστούν και αναγκαίες προϋποθέσεις για μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα του κυβερνητικού έργου, που είναι και το μεγάλο ζητούμενο, σε συνδυασμό με την ταχύτητα.

Ολα όσα βλέπουν οι πολίτες να δρομολογούνται για πρώτη φορά κάθε άλλο παρά εκπλήσσουν όσους είχαν παρακολουθήσει ολόκληρη την πορεία του κ. Μητσοτάκη από την εκλογή του στην ηγεσία της Ν.Δ. τον Ιανουάριο 2016. Μία από τις προσφιλείς φράσεις του ήταν ότι οι «καλές κυβερνήσεις χτίζονται στην αντιπολίτευση». Με αυτό ακριβώς το σκεπτικό έδωσε από την πρώτη στιγμή εντολή, η σκληρή κριτική στα πεπραγμένα της κυβέρνησης Τσίπρα να συνδυάζεται με τον αναγκαίο προγραμματικό λόγο. Ετσι, η Ν.Δ. έφθασε με την πάροδο του χρόνου την προγραμματική της προετοιμασία σε επίπεδα εξειδίκευσης που ουδέποτε στο παρελθόν έχουν υπάρξει από κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Με ειδικό προγραμματικό Συνέδριο που ήρθε να επισφραγίσει μία σειρά από θεματικά προσυνέδρια στα οποία χαράχθηκαν οι βασικοί άξονες των πολιτικών που αποτελούν σήμερα τις βασικές κατευθύνσεις, οι οποίες περιλαμβάνονται και στους φακέλους που παρέλαβε κάθε υπουργός στην πρώτη συνεδρίαση του νέου Υπουργικού Συμβουλίου.

ΔΕΗ

Ενδεικτικό της προγραμματικής προετοιμασίας είναι το γεγονός ότι η κατάσταση της ΔΕΗ, που συνιστά σήμερα μία από τις επείγουσες προτεραιότητες για τη νέα κυβέρνηση, αποτελεί ένα από τα πρώτα ζητήματα για τα οποία η Ν.Δ. όχι απλώς χτύπησε προειδοποιητικό καμπανάκι, αλλά επεξεργάστηκε και παρουσίασε πριν από δύο χρόνια αναλυτική πρόταση αναδιοργάνωσης της Επιχείρησης, στο πλαίσιο του προγράμματος για τον τομέα της Ενέργειας.
Η Εκπαίδευση αποτελεί επίσης πεδίο στο οποίο έχει γίνει πολύ αναλυτική επεξεργασία και παρουσίαση των προγραμματικών θέσεων της Ν.Δ., καθώς ο κ. Μητσοτάκης θεωρεί ότι πρόκειται για τη μεγαλύτερη μεταρρύθμιση που χρειάζεται η χώρα και δεν είναι τυχαία η επιλογή του να ξεκινήσει από το υπουργείο Παιδείας τις επισκέψεις σε υπουργεία. Μέχρι την έναρξη της συζήτησης για τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης, στις 20 Ιουλίου, ο κ. Μητσοτάκης θα έχει κύκλο επαφών με τις ηγεσίες όλων των υπουργείων, από τις οποίες το Μέγαρο Μαξίμου θα παραλάβει και γραπτώς επισημάνσεις και προτάσεις εν όψει της τελικής διαμόρφωσης των προγραμματικών δηλώσεων της νέας κυβέρνησης.

Αμέσως μετά τις προγραμματικές θα κατατεθεί το νομοσχέδιο για τον επιτελικό ρόλο του κράτους που θα έχει τις καινοτομίες που παρουσιάστηκαν και στο πρώτο Υπουργικό Συμβούλιο από τον υπουργό Επικρατείας, Γιώργο Γεραπετρίτη.

Ετοιμα σε πολύ σημαντικό βαθμό ήταν πριν από τις εκλογές και άλλα νομοσχέδια, όπως το φορολογικό με το οποίο θα ξεκινήσουν οι μειώσεις φόρων, τα αναπτυξιακά κίνητρα, το σχέδιο ηλεκτρονικών συναλλαγών, το αναπτυξιακό πολυνομοσχέδιο, η ψήφος των Ελλήνων του εξωτερικού από τον τόπο μόνιμης διαμονής, το νομοσχέδιο για την πρόληψη Υγείας και ο αντικαπνιστικός νόμος, η κατάργηση πανεπιστημιακού ασύλου και εν γένει νομοσχέδια για όλες τις βαθμίδες της Εκπαίδευσης, καθώς και για την επιτάχυνση στην απονομή Δικαιοσύνης, ενώ θα προωθηθούν και αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα.

Ολα αυτά αποτελούν τη βάση πάνω στην οποία εργάζονται πλέον οι αρμόδιοι υπουργοί για να δώσουν την τελική μορφή και να προωθηθούν μέσα στους επόμενους μήνες.

Για τον Κυριάκο Μητσοτάκη έχουν μεγάλη σημασία το πρώτο εξάμηνο και ο απολογισμός που θα γίνει στο Υπουργικό του Δεκεμβρίου. Το Υπουργικό Συμβούλιο θα συνεδριάζει σε μηνιαία βάση με συμμετοχή των υπουργών και αναπληρωτών υπουργών και χωρίς τηλεοπτικές κάμερες.

Το πρώτο ταξίδι του κ. Μητσοτάκη θα γίνει στην Κύπρο αμέσως μετά τις προγραμματικές δηλώσεις, ενώ έγινε ήδη γνωστό ότι θα επισκεφθεί το Βερολίνο στο τρίτο δεκαήμερο του Αυγούστου.

Από την έντυπη έκδοση 

Προτεινόμενα για εσάς

Υπουργικό Συμβούλιο: Αυτά είναι τα νομοσχέδια που εγκρίθηκαν – Πέτσας: «Συνεχίζεται το μεταρρυθμιστικό έργο»

Tinad

«Παρατηρητήριο» ΝΔ: Τα fake news για τη Σύνοδο Κορυφής και τη Σύνοδο των Χωρών του Νότου

Tinad

Η κατάρρευση της χούντας και η αποκατάσταση της Δημοκρατίας

Kon

Συλλυπητήριο μήνυμα της ΝΔ για τον θάνατο του πρώην βουλευτή Ανέστη Λώρα

Tinad

Παπαγγελόπουλος για πόρισμα Ν.Δ.: Παράνομη πολιτική δίωξη σε βάρος ενός αθώου

Tinad

Αιχμηρή ανακοίνωση ΝΔ για Παππά: 367 λέξεις για να μην απαντήσει τι δουλειά είχε στην Κύπρο

Tinad

Νέα επίθεση ΣΥΡΙΖΑ στους δημοσιογράφους μέσω του σποτ για τον ένα χρόνο κυβέρνησης της ΝΔ

Μιχάλης Μάρδας

Ένας χρόνος κυβέρνησης ΝΔ: Ο απολογισμός και το μήνυμα Μητσοτάκη

Ανδρέας Ντίνης

«Χρόνου Φείδου»

Ανδρέας Ντίνης