Ελεύθερος Τύπος
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Φουλ της… αυτοδυναμίας για τη ΝΔ δείχνουν 3 δημοσκοπήσεις

Τα νομοσχέδια της ΝΔ που θα ψηφιστούν αμέσως μετά την νίκη στις εκλογές

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΚΑΤΣΑΒΟΥ

«Κλειδωμένη» αυτοδυναμία της Ν.Δ. δείχνουν τρεις νέες δημοσκοπήσεις που είδαν χθες το φως της δημοσιότητας.

Στην έρευνα της Pulse για τον ΣΚΑΪ, η ψαλίδα βρίσκεται στις οκτώ μονάδες, της Alco για το Open στις 9,8 μονάδες, ενώ στη μέτρηση της Opinion Poll η διαφορά διευρύνεται στις 12,8 μονάδες.

Στη δημοσκόπηση της Pulse και στην πρόθεση ψήφου με αναγωγή η Ν.Δ. συγκεντρώνει 35%, ο ΣΥΡΙΖΑ 27%, το Κίνημα Αλλαγής, 7%, το ΚΚΕ 5,5%, η Χρυσή Αυγή 4,5%, το ΜέΡΑ 25 του Γιάνη Βαρουφάκη 3,5% και η Ελληνική Λύση του Κυριάκου Βελόπουλου 3%.

Σε περίπτωση που η Ελληνική Λύση δεν καταφέρει να μπει στη Βουλή, η δημοσκόπηση υπολογίζει πως η Ν.Δ. θα αποσπάσει 156 έδρες, έχοντας καθαρή αυτοδυναμία. Εάν το κόμμα Βελόπουλου εξασφαλίσει θέση στη νέα Βουλή, η πλειοψηφία της Ν.Δ. περιορίζεται στις 152 έδρες.

Η ανάδειξη αυτοδύναμης κυβέρνησης Ν.Δ. είναι το δημοφιλέστερο σενάριο ανάμεσα στους ψηφοφόρους. Συγκεκριμένα, ένας στους τρεις τάχθηκε υπέρ της αυτοδυναμίας Ν.Δ. και το 12% στηρίζει αυτοδυναμία ΣΥΡΙΖΑ.

Το 15% προκρίνει κυβέρνηση συνεργασίας με κορμό την Ν.Δ., ενώ το ποσοστό που θέλει συνασπισμό με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ ανέρχεται στο 19%. Τέλος, το 13% αναφέρει πως προτιμά μεγάλη συμμαχία που θα περιλαμβάνει τα δύο μεγάλα κόμματα και άλλες παρατάξεις.

Στην παράσταση νίκης η Ν.Δ. έχει προβάδισμα 53 μονάδων. Ανεξαρτήτως πρόθεσης ψήφου, το 71% εκφράζει την πεποίθηση πως η σημερινή αξιωματική αντιπολίτευση θα επικρατήσει στις κάλπες, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό για τον ΣΥΡΙΖΑ είναι 18%.

Στην καταλληλότητα για την πρωθυπουργία ο Κυριάκος Μητσοτάκης χαίρει της στήριξης του 36%, ενώ ο Αλέξης Τσίπρας βρίσκεται στο 28%.

Υπό την σκιά των συνεχιζόμενων προκλήσεων της Τουρκίας στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου, η καθαρή πλειοψηφία εκτιμά πως η κυβέρνηση έπρεπε να έχει προχωρήσει σε επίσημη ενημέρωση των κομμάτων για τα ελληνοτουρκικά. Με την πλειοψηφία ευθυγραμμίζονται και οι περισσότεροι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ.

Το 82% αναφέρει πως η κυβέρνηση έπρεπε «σίγουρα» ή έστω «μάλλον» να ενημερώσει την αντιπολίτευση. Το 10% απαντά «σίγουρα» ή «μάλλον» όχι.
Στη δημοσκόπηση της Opinion Poll και στην πρόθεση ψήφου με αναγωγή η Ν.Δ. φτάνει στο 39,8%, ο ΣΥΡΙΖΑ στο 27%, το ΚΙΝ.ΑΛ. στο 6,4%, το ΚΚΕ στο 4,6%, το κόμμα του Γ. Βαρουφάκη στο 4,1%, ενώ η Ελληνική Λύση στο 3,6%. Η Χρυσή Αυγή συγκεντρώνει 3,3%.

Η παράσταση νίκης για παράδειγμα είναι συντριπτική για τη Ν.Δ., που αγγίζει το 85% ενώ στην καταλληλότητα πρωθυπουργού ο Κυριάκος Μητσοτάκης συγκεντρώνει 36% και ο Αλέξης Τσίπρας 24,7%.

Στην έρευνα της Alco για το Open η ψαλίδα στην πρόθεση ψήφου με αναγωγή βρίσκεται στο 9,8%. Συγκεκριμένα, η ΝΔ συγκεντρώνει 32,4%, ο ΣΥΡΙΖΑ 23,2%, το ΚΙΝ.ΑΛ. 6,5%, το ΚΚΕ 4,8%, η Χ.Α. 3,8%, το κόμμα του Γ. Βαρουφάκη 3,5%, ενώ οριακά στο 3% εμφανίζεται η Ελληνική Λύση.

Στην Πειραιώς αναλύουν με προσοχή τα ευρήματα και εκφράζουν την πεποίθηση ότι θα υπάρχει συμμετοχή των γαλάζιων ψηφοφόρων στις εκλογές. Το ερωτηματικό είναι αν θα προσέλθουν μαζικά στις κάλπες και οι ψηφοφόροι του Αλέξη Τσίπρα ή θα επιλέξουν την αποχή, αφού ο ΣΥΡΙΖΑ έχει «κλειδώσει» ότι θα είναι δεύτερο κόμμα μετά τις ευρωεκλογές.

Από την έντυπη έκδοση

Προτεινόμενα για εσάς

Διά γυμνού οφθαλμού, χωρίς χρήση VAR

Kon

Μητσοτάκης: Πρέπει να είμαστε τολμηροί για να μειώσουμε τις εκπομπές

Ελεύθερος Τύπος NewsRoom

Συνάντηση Μητσοτάκη – Αναστασιάδη: Δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή καμία λύση δύο κρατών

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Νέα Δημοκρατία: «Κατακεραυνώνει» τον Τσίπρα – «Με τη Χρυσή Αυγή κατέβαιναν στις πλατείες των αγανακτισμένων»

Λάμπρος Κατσαρός

Τη σημασία της Τριμερούς στην Αθήνα τονίζει η Προεδρία της Αιγύπτου

Μαρίνα Μπενέκου

ΝΔ: Επαναφέρει τα ερωτήματα που αρνείται να απαντήσει ο κ. Τσίπρας η δίωξη σε Ματθαιόπουλο

Ελεύθερος Τύπος NewsRoom

Μητσοτάκης σε Σίσι: Αποσταθεροποιητικός ο ρόλος της Τουρκίας – Διάλογος με σεβασμό στο διεθνές δίκαιο

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Σύνοδος Κορυφής Μητσοτάκη, Σίσι, Αναστασιάδη στην Αθήνα – Στρατηγική συμμαχία στη Μεσόγειο

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Κυριάκος Μητσοτάκης για Ντόρα Μπακογιάννη: Έχει δώσει πολλές μάχες – Θα βγει νικήτρια

Ελεύθερος Τύπος NewsRoom