Ελεύθερος Τύπος
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αιχμές Μητσοτάκη για «ανεύθυνη δραματοποίηση» στα ελληνοτουρκικά

ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΧΟΝΔΡΟΠΟΥΛΟΣ

Την ανάγκη εθνικής ενότητας και αποφασιστικότητας προτάσσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης μπροστά στη συνεχιζόμενη τουρκική προκλητικότητα και υπογραμμίζει ότι «εφόσον υπάρξει περαιτέρω κλιμάκωση τέτοιων ενεργειών, είναι απολύτως επιβεβλημένο Ελλάδα και Κύπρος να ζητήσουν από την Ευρωπαϊκή Ενωση την επιβολή κυρώσεων κατά της Τουρκίας».

Ο πρόεδρος της Ν.Δ., ο οποίος θα θέσει το ζήτημα αυτό και στη σύνοδο των ηγετών των κομμάτων του ΕΛΚ, την Πέμπτη, άφησε πάντως αιχμές για «ανεύθυνη δραματοποίηση» προειδοποιώντας ότι «σύγκληση κυβερνητικών οργάνων εντός του Σαββατοκύριακου, του Αγίου Πνεύματος, δεν ωφελεί την εθνική στάση και την εθνική γραμμή, την οποία πρέπει όλοι να τηρήσουμε».

Ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι «εδώ και μήνες η Τουρκία δείχνει απόλυτη περιφρόνηση στο Διεθνές Δίκαιο» και πρόσθεσε: «Παραβιάζει συστηματικά τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας, εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ). Εφόσον υπάρξει περαιτέρω κλιμάκωση τέτοιων ενεργειών, είναι απολύτως επιβεβλημένο Ελλάδα και Κύπρος να ζητήσουν από την Ευρωπαϊκή Ενωση την επιβολή κυρώσεων κατά της Τουρκίας».

«Είναι αναγκαίο σε αυτήν την κρίσιμη συγκυρία να υπάρχει εθνική ενότητα και αποφασιστικότητα. Ομως, σε καμία περίπτωση η κρισιμότητα της κατάστασης δεν δικαιολογεί την ανεύθυνη δραματοποίησή της», συμπλήρωσε.

Σημειώνεται ότι ο πρόεδρος της Ν.Δ. είχε θέσει από τα μέσα Μαΐου το ζήτημα των κυρώσεων, δηλώνοντας στον ΣΚΑΪ: «Από τη στιγμή που η Τουρκία επιλέγει ή τελικά επιλέξει να κάνει γεωτρήσεις εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Κύπρου, να αμφισβητήσει ευθέως δηλαδή τα κυριαρχικά της δικαιώματα, είναι απολύτως απαραίτητο η Ευρωπαϊκή Ενωση να προβεί σε χειροπιαστά αντίποινα απέναντι στην Τουρκία. Για αυτό και, ναι, θέτω στο τραπέζι της συζήτησης το ζήτημα των κυρώσεων απέναντι στην Τουρκία, εφόσον επιμείνει σε αυτή τη στρατηγική».

Μία εβδομάδα μετά σε συνέντευξή του στον ρ/σ News 247 δήλωνε: «Δεν είναι η δουλειά μου ούτε να κάνω εκτιμήσεις ούτε να φοβάμαι. Η δουλειά μου είναι να δρω. Εχω πει ξεκάθαρα ότι αν η Τουρκία συνεχίσει να παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου με τόσο απροκάλυπτο τρόπο, η Ευρώπη πρέπει να προχωρήσει σε κυρώσεις απέναντι στην Τουρκία. Και αυτή θα είναι η θέση με την οποία θα προσέλθω στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα».

Από την έντυπη έκδοση

Προτεινόμενα για εσάς

Τη σημασία της Τριμερούς στην Αθήνα τονίζει η Προεδρία της Αιγύπτου

Μαρίνα Μπενέκου

Μητσοτάκης σε Σίσι: Αποσταθεροποιητικός ο ρόλος της Τουρκίας – Διάλογος με σεβασμό στο διεθνές δίκαιο

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Σύνοδος Κορυφής Μητσοτάκη, Σίσι, Αναστασιάδη στην Αθήνα – Στρατηγική συμμαχία στη Μεσόγειο

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Κυριάκος Μητσοτάκης για Ντόρα Μπακογιάννη: Έχει δώσει πολλές μάχες – Θα βγει νικήτρια

Ελεύθερος Τύπος NewsRoom

Μητσοτάκης για δημογραφικό: Συρρικνωνόμαστε – Αυτές είναι οι πέντε κυβερνητικές προτεραιότητες

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Μητσοτάκης στη Βουλή: Δεν ισχύουν τα ψέμματα του ΣΥΡΙΖΑ – Δίνουμε μάχη να εμβολιαστούν οι συμπολίτες μας

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Βουλή – LIVE: Μετωπική Μητσοτάκη Τσίπρα για την πανδημία και τις δημοσκοπήσεις

Λάμπρος Κατσαρός

Η χώρα διευρύνει τις συμμαχίες της και δυναμώνει

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Το… τερμάτισε ο Οκτάι: «Η Κύπρος είναι τουρκική από το 1571 – Δεν υποχωρούμε στα Βαρώσια»

Ελεύθερος Τύπος Newsroom