Ελεύθερος Τύπος
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αποκάλυψη: Διορισμός αλά ΣΥΡΙΖΑ στον ΟΑΕΔ με μέσο τον… Πουλαντζά για την Καραμεσίνη

ΟΑΕΔ - Κάρτα ανεργίας: Νέα παράταση για την αυτόματη ανανέωση

NewΚΩΣΤΑΣ ΚΑΤΙΚΟΣ

Εργα και ημέρες «απείρου κάλλους» με τους διορισμούς ΣΥΡΙΖΑ αποκαλύπτονται όσο περνούν οι μέρες προς τις εθνικές εκλογές της 7ης Ιουλίου, καθώς δεν είναι μόνον ότι βολεύουν «δικά τους παιδιά» και συγγενείς με ανήθικες μεθοδεύσεις, αλλά ότι έσπευσαν με φωτογραφικές προκηρύξεις να κλειδώσουν «ημετέρους» σε θέσεις διοικητών δημοσίων οργανισμών για ακόμη μια 4ετία, όπως συνέβη στον ΟΑΕΔ, αλλά τους… πρόλαβαν οι εκλογές και οι υποψήφιοι μένουν μετέωροι!

Η διοικήτρια του ΟΑΕΔ Μαρία Καραμεσίνη και καθηγήτρια κοινωνικής πολιτικής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο σίγουρα είναι ένα από τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που ενώ περίμενε ότι όλα θα πήγαιναν «πρίμα» και θα ξανάπιανε στασίδι ως διοικήτρια του ΟΑΕΔ για άλλη μια 4ετία, ξαφνικά μένει στον αέρα γιατί οι εκλογές ήρθαν να ανατρέψουν τις μεθοδεύσεις για την επανατοποθέτησή της που αποδεικνύονται από τη «φωτογραφική προκήρυξη» της θέσης διοικητού στον ΟΑΕΔ που έβγαλε στις 17 Μαΐου η υπουργός Εργασίας Εφη Αχτσιόγλου.

Η προκήρυξη βγήκε με βάση τις διατάξεις του νόμου 4369/2016 που προβλέπει ότι για τη στελέχωση δημοσίων οργανισμών επιλέγονται από το ΑΣΕΠ οι τρεις πρώτοι σε πληρότητα κριτηρίων που κάνουν αίτηση μέσα από το μητρώο στελεχών της Δημόσιας Διοίκησης. Ως εδώ καλά, μια που ο νόμος έγινε με τις ευλογίες της τρόικας και δεν επιτρέπει παρεκκλίσεις. Το τραγελαφικό της υπόθεσης όμως είναι ότι στην προκήρυξη, πέραν των κριτηρίων για πτυχία και μεταπτυχιακούς τίτλους, που ζητούνται (και έχουν εκατοντάδες υποψήφιοι εντός ή και εκτός Δημοσίου που μπορούν πλέον με τον νόμο 4369/2016 να κριθούν σε θέσεις προέδρων κρατικών οργανισμών) μπήκαν και έξτρα κριτήρια που μάλλον φωτογραφίζουν… το βιογραφικό της απερχόμενης διοικήτριας Μαρίας Καραμεσίνη.

Στη σελίδα 9 της προκήρυξης λοιπόν μπήκαν ως «επιθυμητά προσόντα» για τη θέση του διοικητή του ΟΑΕΔ το «επιστημονικό και ερευνητικό έργο ιδίως σε θέματα σχετικά με τις αρμοδιότητες του ΟΑΕΔ» αλλά και η «συμμετοχή σε συλλογικά όργανα, η διδακτική εμπειρία και το συγγραφικό έργο»! Τα έξτρα κριτήρια της προκήρυξης Αχτσιόγλου τα έχει… με πληρότητα το βιογραφικό της κ. Καραμεσίνη!
Εχει εκδώσει περί τα 8 βιβλία, έχει πλούσιο ερευνητικό έργο, και το βασικότερο είναι μέλος του ιδρύματος «Νίκος Πουλαντζάς» όπου… όλως τυχαίως είναι μέλος και η κ. Αχτσιόγλου.

Από την έρευνα που έκανε ο «Ε.Τ.» και τις πληροφορίες που συνέλεξε, αρκετοί από όσους έκαναν αιτήσεις για διοικητές στον ΟΑΕΔ έχουν τα προσόντα σπουδών και μεταπτυχιακών τίτλων, εμπειρίας ετών σε θέματα ΟΑΕΔ, επιμόρφωσης και γνώσεων επί ευρωπαϊκών θεμάτων εργασίας και ανεργίας. Ομως δεν βρήκαμε μέχρι στιγμής κανέναν να έχει τα έξτρα προσόντα που έβαλε στην προκήρυξη η κ. Αχτσιόγλου, δηλαδή το… συγγραφικό έργο και κυρίως (μακράν όλων…) το να είναι μέλος σε… συλλογικό όργανο όπως το ίδρυμα Ν. Πουλαντζάς που είναι μέλη και η κ. Καραμεσίνη αλλά και η κ. Αχτσιόγλου!

Αν δεν προκηρύσσονταν εκλογές στις 7 Ιουλίου, αλλά τον Οκτώβριο, όπως περίμεναν στην κυβέρνηση πριν την ήττα των 9,4 μονάδων στις ευρωεκλογές, η κ. Καραμεσίνη θα είχε στο «τσεπάκι της» δεύτερη 4ετία στον ΟΑΕΔ και μάλιστα με ανανέωση θητείας από την κ. Αχτσιόγλου, καθώς ο νόμος 4369/2016 λέει ότι το ΑΣΕΠ επιλέγει 3 υποψηφίους και ο υπουργός Εργασίας (ο εκάστοτε) επιλέγει αυτόν που κρίνει ο ίδιος.

Με την προκήρυξη των εκλογών όμως για τις 7 Ιουλίου, έχουμε ανατροπή σχεδίων. Οι αιτήσεις έληξαν χθες 12 Ιουνίου αλλά λόγω εκλογών το διάστημα 10, 12 Ιουνίου βγαίνει εκτός υποβολής αιτήσεων. Νομικά θα δοθεί μετά τις εκλογές αυτό το διήμερο των αιτήσεων, αλλά είναι άγνωστο αν θα μείνει η ίδια προκήρυξη λόγω ξεκάθαρων φωτογραφικών κριτηρίων ή αν θα αλλάξει και ο ίδιος ο νόμος 4369/2016, καθώς στο άρθρο 8 εξαιρεί από τη διαδικασία τον ΕΟΤ ο επικεφαλής του οποίου επιλέγεται από λίστα υποψηφίων που πάει στη Βουλή, και ενδεχομένως στις εξαιρέσεις αυτές να μπουν και άλλοι φορείς όπως ο ΟΑΕΔ, ώστε να πάψουν οι δήθεν «αξιοκρατικές τοποθετήσεις» με φωτογραφικά (δηλαδή καθαρά κομματικά) κριτήρια που τα τέντωσε μέχρι εκεί που δεν πάει άλλο η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ.

Από την έντυπη έκδοση

Προτεινόμενα για εσάς

Παράταση μέχρι τις 12 Ιουλίου για τις έγγραφες στους βρεφονηπιακούς σταθμούς του ΟΑΕΔ

Ανδρέας Ντίνης

ΟΑΕΔ: Ανοίγει η πλατφόρμα για την έκτακτη μηνιαία αποζημίωση εποχικά εργαζομένων

Μιχάλης Μάρδας

ΟΑΕΔ-Κοινωφελής Εργασία 2020: Από Δευτέρα η υποβολή αιτήσεων για το πρόγραμμα απασχόλησης 36.500 ανέργων

Μιχάλης Μάρδας

Κοινωνικός Τουρισμός: Ξεκίνησε η υποβολή αιτήσεων – Όροι και προϋποθέσεις που πρέπει να γνωρίζετε

Μιχάλης Μάρδας

Κοινωνικός Τουρισμός: Εως τις 2 Ιουλίου οι αιτήσεις για φθηνές διακοπές – Όροι και προϋποθέσεις που πρέπει να γνωρίζετε

Μιχάλης Μάρδας

Οδηγίες του ΟΑΕΔ για την εξυπηρέτηση του κοινού

Ανδρέας Ντίνης

ΟΑΕΔ: Επιμηκύνεται το τρέχον πρόγραμμα κοινωνικού τουρισμού

Ανδρέας Ντίνης

ΟΑΕΔ: Παρατείνεται η καταχώρηση IBAN για τα 400 ευρώ στους μακροχρόνια άνεργους

Ανδρέας Ντίνης

Λήγει η προθεσμία υποβολής ΙΒΑΝ για το επίδομα των 400 ευρώ σε μακροχρόνια ανέργους

Evanthia Karra