Ελεύθερος Τύπος
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Έρευνα από Άρειο Πάγο για τις καταγγελίες Αγγελή περί στησίματος Novartis

Έρευνα από Άρειο Πάγο για τις καταγγελίες Αγγελή περί στησίματος Novartis

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΔΑΜΙΑΝΟΣ

Εμφύλιος πόλεμος μαίνεται στη Δικαιοσύνη αναφορικά με την υπόθεση Novartis μετά τη δημοσιοποίηση της αναφοράς του αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου κ. Ιωάννη Αγγελή (σε δύο σκέλη, τον Δεκέμβριο του 2018 και τον Φεβρουάριο του 2019) και προκαλεί… σεισμό στον Aρειο Πάγο, αλλά και στα κόμματα, καταμεσής της προεκλογικής περιόδου, με τον υπουργό Δικαιοσύνης, κ. Μιχάλη Καλογήρου, να παρεμβαίνει κι αυτός χθες το απόγευμα.

Η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Ξένη Δημητρίου, λίγες μέρες πριν από τη συνταξιοδότησή της «ανέσυρε» την αναφορά του κ. Αγγελή για την υπόθεση Novartis που είχε δημοσιοποιηθεί από την εφημερίδα «Πρώτο Θέμα» και περιείχε καταγγελίες για εξωθεσμικές ενέργειες της εισαγγελέως Διαφθοράς, κ. Ελένης Τουλουπάκη, που διενεργεί την έρευνα για τη Novartis. O κ. Αγγελής, που ήταν για τρεις μήνες εποπτεύων εισαγγελέας της κ. Τουλουπάκη, μέχρι την παραίτησή του τον προηγούμενο Ιανουάριο, είχε καταγγείλει «πράγματα και θάματα» προ του περίφημου ταξιδιού των εισαγγελέων κατά της Διαφθοράς στη Βιέννη, όπου συναντήθηκαν με τους Αμερικανούς συναδέλφους τους.

Ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου ανέφερε τότε πως οι εισαγγελείς Διαφθοράς ουσιαστικά «έστησαν» την υπόθεση Novartis, υπό την ενορχήστρωση στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ. Χαρακτηριστικά, κατήγγειλε: «Με μεγάλη μου έκπληξη τους άκουσα να με πληροφορούν διά στόματος κυρίας Τουλουπάκη (κατά λέξη) ότι “θα πούμε στους Αμερικάνους ότι γύρω στις 20 Δεκεμβρίου θα ασκήσουμε δίωξη κατά τριών πολιτικών προσώπων και συγκεκριμένα κατά των Γεωργιάδη, Λοβέρδου και Σαλμά”. Αντέδρασα έντονα και τους είπα (κατά λέξη) “καλά, εμένα δεν με υπολογίζετε ως επόπτη σας, την κυρία εισαγγελέα του Αρείου Πάγου την έχετε ενημερώσει;”, μου απάντησαν αρνητικώς».

Η αντίδραση όμως της κ. Δημητρίου ήλθε χθες, ενώ οι αναφορές αυτές βρίσκονταν στο συρτάρι της εδώ και περίπου πέντε μήνες, όπως και η αναφορά της κ. Ελένης Τουλουπάκη. Η επικεφαλής της Eισαγγελίας κατά της Διαφθοράς με το έγγραφό της (που είχε κατατεθεί επισήμως στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου τον προηγούμενο Ιανουάριο, μεταξύ των δύο αναφορών Αγγελή) περνά στην αντεπίθεση, καταγγέλλοντας τον πρώην προϊστάμενό της για παρεμβάσεις στην έρευνά της. Κατά πληροφορίες, τα όσα ισχυρίζεται η κ. Τουλουπάκη είναι… εξίσου εξωφρενικά με τις καταγγελίες Αγγελή, αφού αναφέρει πως ο κ. Αγγελής μπήκε στο γραφείο της με τη συνοδεία αστυνομικού σε χρονική στιγμή που εκείνη ήταν απούσα (συγκεκριμένα στις Βρυξέλλες) και αντέγραψε με ένα στικάκι το αρχείο της εισαγγελέως σχετικά με τις εκκρεμείς της υποθέσεις, ενώ κατ’ αυτήν δεν είχε τέτοια αρμοδιότητα! Μάλιστα, στην αναφορά της αυτή, κατά τις ίδιες πηγές, επικαλείται τις δύο γραμματείς της, προσκομίζοντας σχετική τους κατάθεση.

Η εντολή της κ. Δημητρίου για γενικευμένη έρευνα για όλες τις παραπάνω καταγγελίες, αλλά και για τη διαρροή του εγγράφου Αγγελή προς τον Τύπο, ανατέθηκε στον αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου κ. Δημήτριο Δασούλα, ο οποίος καλείται να διενεργήσει ποινική προκαταρκτική εξέταση και για τις δύο αναφορές. Κατά πληροφορίες, ο κ. Δασούλας θα καλέσει όλους τους εμπλεκόμενους εισαγγελικούς λειτουργούς προκειμένου να διαπιστώσει εάν συνάδελφοί του έχουν τελέσει ποινικά ή πειθαρχικά παραπτώματα. Οι ενδεχόμενες αξιόποινες πράξεις που μπορούν να ανακύψουν περιλαμβάνουν την παραβίαση μυστικότητας της ανάκρισης και την απόπειρα κατάχρησης εξουσίας.

Περί κατάχρησης εξουσίας, την κατηγορία αυτή ρητά είχε αποδώσει ο κ. Αγγελής στην κ. Τουλουπάκη, στη δεύτερη αναφορά του προς την εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, με πληροφορίες από την Εισαγγελία Διαφθοράς να αναφέρουν πως τέτοιο αδίκημα δεν στοιχειοθετείται από τις αναφορές του αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου. Οποια κι αν είναι η αλήθεια, την οποία καλείται πλέον να εντοπίσει ο κ. Δασούλας, είναι εμφανές πως άλλη μια υπόθεση διαφθοράς καθίσταται «μήλον της έριδος» ανάμεσα στα κόμματα. Στη Δικαιοσύνη δεν έχει ξεχαστεί η πρόωρη εκτίμηση που είχε εκφραστεί από τον αναπληρωτή υπ. Δικαιοσύνης (και πρώην εισαγγελέα) Δ. Παπαγγελόπουλο για «το μεγαλύτερο σκάνδαλο από συστάσεως του ελληνικού κράτους», όταν μάλιστα θεωρητικά δεν έπρεπε να έχει γνώση της δικογραφίας.

Πάντως, χθες το απόγευμα ο υπουργός Δικαιοσύνης κ. Μιχάλης Καλογήρου διέταξε πειθαρχική έρευνα εις βάρος του κ. Αγγελή, με αφορμή τις καταγγελίες Τουλουπάκη. Μια έρευνα που εκ του Συντάγματος δεν μπορεί να διεξαγάγει ο κ. Δασούλας, ως ομόβαθμος του κ. Αγγελή, και έτσι μετά τη διαβίβαση των εγγράφων από την Εισαγγελία Διαφθοράς παρήγγειλε πειθαρχική έρευνα από την αρμόδια ανώτατη δικαστική λειτουργό, την πρόεδρο του Συμβουλίου της Επικρατείας κ. Σακελλαροπούλου.

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου

Προτεινόμενα για εσάς

Novartis: Απαλλάσσεται από την κατηγορία της παθητικής δωροδοκίας ο Μανιαδάκης

Ελεύθερος Τύπος NewsRoom

Έρευνα για εγκληματική οργάνωση ζητά ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου για τα επεισόδια σε Σταυρούπολη και Νέο Ηράκλειο

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Δολοφονία στη Δάφνη: Μείωση ποινών για το… έγκλημα μέσω facebook

Λάμπρος Κατσαρός

Μπλόκο στους δικομανείς αρνητές βάζει ο Πλιώτας – Τέλος το αυτόφωρο για μηνύσεις σε εκπαιδευτικούς και γιατρούς

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Παρέμβαση του Αρείου Πάγου για αντιεμβολιαστές που απειλούν εκπαιδευτικούς

Ελεύθερος Τύπος NewsRoom

Υπόθεση Novartis – Άδωνις Γεωργιάδης, Δημήτρης Αβραμόπουλος: Να ολοκληρωθεί άμεσα η έρευνα ζητά o οικονομικός εισαγγελέας

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Άρειος Πάγος: Πώς θα αντιμετωπίζουν οι εισαγγελείς ανεμβολιάστους συλληφθέντες που αρνούνται self test

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Πλαστά πιστοποιητικά εμβολιασμού: Ακόμη δέκα εμβολιαστικά κέντρα στο μικροσκόπιο των αρχών

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Πλαστά πιστοποιητικά εμβολιασμού: Παρέμβαση Άρειου Πάγου – Άσκηση δίωξης έστω και με υπόνοια

Ελεύθερος Τύπος Newsroom