Ελεύθερος Τύπος
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης: Οι πολίτες ανάγκασαν τον Τσίπρα να προκηρύξει εκλογές

Μητσοτάκης: Οι πολίτες ανάγκασαν τον Τσίπρα να προκηρύξει εκλογές

ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΧΟΝΔΡΟΠΟΥΛΟΣ

Η αντίστροφη μέτρηση για την πολιτική αλλαγή ξεκίνησε μετά τη χθεσινή επίσκεψη του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλου και την έναρξη της προεκλογικής περιόδου.

«Ο ελληνικός λαός με την ψήφο του στις 26 Μαΐου ανάγκασε τον κ. Τσίπρα να προκηρύξει εθνικές εκλογές. Στις 7 Ιουλίου -και πάλι με την ψήφο του- θα ολοκληρώσει την πολιτική αλλαγή που τόσο χρειάζεται η χώρα, για να έρθουν επιτέλους η ανάπτυξη και η ευημερία σε όλους τους Ελληνες», σχολίασε η αξιωματική αντιπολίτευση λίγη ώρα μετά την αναχώρηση του κ. Τσίπρα από το Προεδρικό Μέγαρο, όπου υπό την πίεση της συντριπτικής ήττας που υπέστη ο ΣΥΡΙΖΑ σε ευρωεκλογές και αυτοδιοικητικές εκλογές, «σύρθηκε σε εκλογές», όπως λένε γαλάζια στελέχη.

Από σήμερα ξεκινά η νέου τύπου προεκλογική εκστρατεία της Ν.Δ., με την πρώτη θεματική συγκέντρωση, η οποία θα εστιάζει στο τρίπτυχο ανάπτυξη –επενδύσεις – νέες δουλειές, να πραγματοποιείται στην Πάτρα. Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Κυριάκος Μητσοτάκης, θα δώσει συγκεκριμένες απαντήσεις σε σχέση με το αναπτυξιακό πρόγραμμα της Ν.Δ. και το πώς θα γίνει πράξη η επενδυτική έκρηξη από τον ιδιωτικό τομέα που χρειάζεται η χώρα για να δημιουργηθούν νέες και καλά αμειβόμενες δουλειές. Θα εξηγήσει όμως παράλληλα και ότι η μείωση των φόρων και των εμποδίων για τις επιχειρήσεις είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την ενίσχυση της θέσης των εργαζομένων.

Ιδιαίτερο συμβολισμό έχει η επιλογή για την εκδήλωση αυτή μίας περιοχής που έχει γνωρίσει τα προηγούμενα χρόνια τις επιπτώσεις της αποεπένδυσης και στην οποία σημειώθηκε στις πρόσφατες εκλογές μία πολύ σοβαρή αυτοδιοικητική ανατροπή, με τη νίκη του υποστηριζόμενου από τη Ν.Δ., Νεκτάριου Φαρμάκη, στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας.

Την Πέμπτη ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα βρεθεί στη Θεσσαλονίκη, όπου θα παρουσιάσει το ειδικό αναπτυξιακό πρόγραμμα της Ν.Δ. για τη Μακεδονία, εστιάζοντας μεταξύ άλλων στη στήριξη των μακεδονικών προϊόντων, στον απόηχο των επιπτώσεων από τη συμφωνία των Πρεσπών.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναμένεται να παραχωρήσει την Πέμπτη το πρωί και την πρώτη τηλεοπτική συνέντευξη μετά την προκήρυξη των εκλογών, ενώ επόμενος σταθμός της προεκλογικής του εκστρατείας θα είναι η Ηπειρος και η Λευκάδα.

Για την αξιωματική αντιπολίτευση είναι ξεκάθαρο ότι οι Ελληνες πολίτες βρίσκονται μπροστά σε ένα πολύ ισχυρό δίλημμα που αφορά στο μέλλον της χώρας. Από τη μία πλευρά μείωση φόρων, επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων, εκσυγχρονισμός του κράτους, προσέλκυση επενδύσεων, υψηλότεροι ρυθμοί ανάπτυξης, αλλά και αξιοπιστία. Από την άλλη, στασιμότητα, μεταρρυθμιστική αβελτηρία, επιδοματικές λογικές, αλλά και απόλυτη προγραμματική αναξιοπιστία, που καθιστά μη πειστική και οποιαδήποτε όψιμη ευαισθησία του ΣΥΡΙΖΑ για την υπερφορολόγηση- που ο ίδιος επέλεξε και για τη στήριξη της μεσαίας τάξης, την οποία συνειδητά επιβάρυνε με την πολιτική του.

Πολλά γαλάζια στελέχη θεωρούν ότι η εμπειρία από την αναντιστοιχία λόγων και έργων του κυβερνώντος κόμματος είναι εκείνη που κάνει τους ψηφοφόρους να προσπερνούν πλέον και το πρόγραμμα που επιχειρεί να παρουσιάσει ο ΣΥΡΙΖΑ για την επόμενη ημέρα.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ένα παρελθόν. Το προηγούμενο πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης έγινε κουρελόχαρτο», υπενθύμισε χαρακτηριστικά ο αντιπρόεδρος της Ν.Δ., Κωστής Χατζηδάκης. «Οι ψηφοφόροι πια μπορούν να κρίνουν και να συγκρίνουν. Μπορούν να ξέρουν αν αυτά τα 4 χρόνια που έμεινε ο ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία πήγαμε μπροστά ή πίσω», πρόσθεσε, ενώ την ίδια ώρα στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης σχολιάζουν με αιχμηρό τρόπο και το γεγονός ότι ο «απερχόμενος πρωθυπουργός» επικαλείται για την προσφυγή σε πρόωρες εκλογές την οικονομία, που ο ίδιος «έχει καταστήσει επισφαλή». Τονίζουν μάλιστα ότι η προοπτική πολιτικής αλλαγής αντιμετωπίζεται ήδη θετικά από τις αγορές, όπως έχει διαφανεί από τις αντιδράσεις τους μετά το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών.

Με πολύ θετικά σχόλια παρουσίασε τον πρόεδρο της Ν.Δ. η γερμανική εφημερίδα Handelsblatt, η οποία σημείωσε ότι ο κ. Μητσοτάκης θέλει να ανανεώσει την Ελλάδα εφαρμόζοντας ένα πρόγραμμα μείωσης των φόρων και εκσυγχρονισμού του κράτους.
«Οι πρόωρες κοινοβουλευτικές εκλογές προκάλεσαν μεγάλη ανακούφιση στους επιχειρηματικούς κύκλους», ανέφερε η γερμανική εφημερίδα προσθέτοντας τα εξής:

«Κι ενώ ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας προσπαθεί να κινητοποιήσει τους ψηφοφόρους με εκλογικά δώρα, όπως οι φορολογικές ελαφρύνσεις και οι αυξήσεις των συντάξεων, αλλά και την τελευταία στιγμή με προσοδοφόρες θέσεις εργασίας στο δημόσιο τομέα, οι επενδυτές βασίζονται στην αλλαγή εξουσίας».

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Ν.Δ. δήλωσε ότι θέλει να σχηματίσει «μια ισχυρή, σταθερή κυβέρνηση, η οποία θα εφαρμόσει μια διαφορετική οικονομική πολιτική» και δήλωσε αισιόδοξος ότι «με χαμηλούς φόρους, ταχύτερες μεταρρυθμίσεις και εκσυγχρονισμό του κράτους θα προσελκύσουμε επενδύσεις και θα επιτύχουμε πολύ υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης από τη σημερινή κυβέρνηση».

Από την Κω εξάλλου, όπου ολοκλήρωσε την περιοδεία στα Δωδεκάνησα, διαμήνυσε ότι η επόμενη κυβέρνηση θα άρει τα εμπόδια που δεν επιτρέπουν σε μικρούς και μεγάλους επιχειρηματίες να αναπτυχθούν και να δημιουργήσουν πολλές και καλές νέες θέσεις εργασίας και ζήτησε από τους πολίτες να του δώσουν μία ευκαιρία να κάνει πράξη αυτά για τα οποία δεσμεύθηκε, τονίζοντας: «Μετά από τα ψέματα, τους φόρους, την εξαπάτηση την οποία βιώσαμε, δεν θα ήθελα να ξαναβιώσετε την εμπειρία ενός πρωθυπουργού ο οποίος θα έρθει στην εξουσία λέγοντάς σας πράγματα τα οποία δεν μπορούν να γίνουν. Γι’ αυτό και δεσμεύομαι ότι αυτά τα οποία σας λέμε θα γίνουν πράξη την επόμενη μέρα».

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου

Προτεινόμενα για εσάς

Μητσοτάκης: Να πούμε όχι σε όλους τους νέους διχασμούς – Ενωμένοι πρέπει να προχωρήσουμε μπροστά

Ελεύθερος Τύπος NewsRoom

Οικονόμου για ομιλία Τσίπρα: Προσπαθεί να καλύψει το κενό πολιτικής με λάσπη και ύβρεις

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Μητσοτάκης από τη Σύνοδο Κορυφής: Η Τουρκία οφείλει να γνωρίζει τις συνέπειες των επιλογών της

Ελεύθερος Τύπος NewsRoom

Πηγές Κ.Ο. ΝΔ για εξεταστική: Καλούμε τον κ. Τσίπρα να ανταποκριθεί στον θεσμικό του ρόλο

Ελεύθερος Τύπος NewsRoom

Αθήνα σε Άγκυρα: Απαράδεκτες και προκλητικές οι απειλές της Τουρκίας

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Σύνοδος Κορυφής: Θέτει θέμα τουρκικής προκλητικότητας ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Σύνοδος Κορυφής: Θα θέσει θέμα τουρκικής προκλητικότητας ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Ενεργειακή κρίση: Παρέμβαση Μητσοτάκη στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για το θέμα

Ελεύθερος Τύπος NewsRoom

Μητσοτάκης για τον διπλασιασμό των εγγραφών στα δημόσια ΙΕΚ: Η νεολαία παίρνει το μέλλον στα χέρια της, μπράβο της

Ελεύθερος Τύπος NewsRoom