Ελεύθερος Τύπος
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Όργιο προσλήψεων και εμφύλιος για τα ρουσφέτια στη Βουλή

Όργιο προσλήψεων και εμφύλιος για τα ρουσφέτια στη Βουλή

ΓΙΑΝΝΗΣ ΑΠΕΡΓΗΣ

Όργιο προσλήψεων και «χρυσών» μετατάξεων από υπηρεσίες του Δημοσίου σε προσωποπαγείς θέσεις στη Βουλή αποκαλύφθηκε αναγκαστικά χθες το βράδυ, μέσω της κοινοβουλευτικής Διαύγειας.

Λίγο νωρίτερα, ξεσπούσε εμφύλιος στον ΣΥΡΙΖΑ μετά από τη στροφή της κυβέρνησης, που αρνήθηκε τελικά να περάσει τις βουλευτικές τροπολογίες – ρουσφέτια που κατέθεταν σωρηδόν βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος ζητώντας συνεννόηση με τους υπουργούς ώστε να τις καταθέσουν εκείνοι!

Είναι χαρακτηριστικό ότι ανάμεσα στους προσληφθέντες υπάρχει απόφοιτος Λυκείου με «καλή γνώση της αγγλικής γλώσσας», άνευ λοιπών στοιχείων, αλλά και υπάλληλος που μετατάσσεται στη Βουλή από το… Αστεροσκοπείο Αθηνών!

Είναι χαρακτηριστικό ότι αναρτήθηκαν στην κοινοβουλευτική διαφάνεια 32 μετατάξεις υπαλλήλων από διάφορες υπηρεσίες υπουργείων και ΟΤΑ στο προνομιακό μισθολογικά περιβάλλον της Βουλής προκαλώντας θύελλα αντιδράσεων στα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Με τους ίδιους «ρυθμούς» συνεχίζονται οι προσλήψεις μόνιμου προσωπικού και συμβασιούχων σε θέσεις δημοσιογράφων, δικηγόρων και διοικητικών υπαλλήλων, ενώ υπενθυμίζεται ότι μόλις πριν από λίγες ημέρες η Βουλή προσέλαβε ως συμβασιούχους μετακλητούς υπουργείων που, μετά τις εκλογές, θα έπρεπε να αναζητήσουν κανονική εργασία.

Το «όργιο» των τροπολογιών προκαλεί εκρήξεις και στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ. Η εικόνα πάντως που έχει δημιουργηθεί έχει προκαλέσει ανησυχία και μεταξύ των υπουργών για τα «μηνύματα» που στέλνει η κυβέρνηση στην κοινή γνώμη, ένα μήνα πριν από τις εκλογές.

Εμφύλιος

Στήλη άλατος… έμεινε χθες στην Ολομέλεια η μισή κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ όταν ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος Σωκράτης Φάμελλος τους ανακοίνωσε ότι καμία από τις 15 βουλευτικές τροπολογίες που κατέθεσαν δεν θα γίνει αποδεκτή. Στα «κάγκελα» ανέβηκαν δημοσίως οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ καταγγέλλοντας ουσιαστικά τον πρωθυπουργό και τους υπουργούς ότι διατηρούν το αποκλειστικό δικαίωμα σε τροπολογίες «δωράκια» σε ημετέρους και τις εκλογικές τους περιφέρειες!

Οι μάσκες έπεσαν χθες το απόγευμα, αποκαλύπτοντας τον σκληρό εσωκομματικό πόλεμο «ζωής και θανάτου» που επικρατεί μετά τις ευρωεκλογές στις τάξεις του ΣΥΡΙΖΑ για το ποιος θα διασώσει τη βουλευτική του έδρα από τις κάλπες. Η κυβέρνηση ουσιαστικά «έδειξε» τους βουλευτές αυτούς που κατέθεσαν τροπολογίες, τόσο στη βάση του κόμματος όσο και στους άλλους βουλευτές που δεν ακολούθησαν αυτό τον δρόμο…, ως «αντάρτες» που νοιάζονται για την εκλογική τους διάσωση και δεν σέβονται την απόφαση του πρωθυπουργού να μην κατατεθούν βουλευτικές τροπολογίες σε αυτά τα νομοσχέδια που θα ψηφιστούν μέχρι τη διάλυση της Βουλής. Από τη δική τους μεριά, απάντησαν άμεσα διαμηνύοντας ότι εμείς δεν είμαστε εδώ για να ψηφίζουμε μόνο ό,τι φέρνουν οι υπουργοί, έχουμε και εμείς δικαιώματα… Εμβόλιμα ακούστηκε η «φωνή» ενός «ορθόδοξου» βουλευτή, του Νίκου Σιμορέλη που με παράπονο είπε στους «αντάρτες βουλευτές» ότι «πολλοί από μας γνωρίζαμε ότι δεν θα γίνουν δεκτές βουλευτικές τροπολογίες… Εγώ δεν έφερα τροπολογία… γεννάται εδώ ένα θέμα εάν γίνουν δεκτές οι βουλευτικές τροπολογίες…».

Η συνεδρίαση της Ολομέλειας χθες εξελίχθηκε σε μια ανοικτή συνεδρίαση κοινοβουλευτικής ομάδας μετά από εκλογική ψυχρολουσία και με βγαλμένα μαχαίρια… Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Αφροδίτη Θεοπεφτάτου, Μάκης Μπαλαούρας, Ηλίας Καματερός, Σάκης Παπαδόπουλος, Εύη Καρακώστα, Γεώργιος Παπαφιλίππου, Παναγιώτα Κοζομπόλη, Κατερίνα Ιγγλέση, Ευαγγελία Βαγιωνάκη από το βήμα της Ολομέλειας πήραν τον λόγο διαφωνώντας με αυτή την κυβερνητική απόφαση να απορρίψουν τις τροπολογίες που είχαν καταθέσει. Ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος Σωκράτης Φάμελλος σε μια προσπάθεια να τους «χαλαρώσει» τους έκλεισε το μάτι… λέγοντας «να πάτε στους αρμόδιους υπουργούς και να τις φέρουν εκείνοι ως υπουργικές τις επόμενες ημέρες…» αφήνοντάς τους ένα παράθυρο ελπίδας…

Νωρίτερα, γεμάτη απογοήτευση, η κ. Θεοπεφτάτου του αντέτεινε «γιατί να μη γίνουν δεκτές, δεν κατανοώ, είναι ανοιχτή η Βουλή και σε εξέλιξη το κοινοβουλευτικό έργο, οι βουλευτές έχουμε δικαίωμα, αν όχι υποχρέωση να καταθέτουμε νομοθετικές προτάσεις, δεν μπορεί να λέμε συλλήβδην δεν θα γίνουν δεκτές, παράκληση να δούμε τα πράγματα σωστά…». Ο Μ. Μπαλαούρας ανέβασε τους τόνους λέγοντας «και εμείς οι βουλευτές νομοθετούμε, ποιος σας είπε ότι οι βουλευτές δεν νομοθετούν και νομοθετούν μόνο οι υπουργοί», ενώ και ο κ. Παπαδόπουλος ανέφερε «γιατί τα αιτήματα των βουλευτών δεν είναι ώριμα και είναι ώριμα όταν τα φέρνουν οι υπουργοί».

Οι μόνες τροπολογίες που τελικά ψηφίσθηκαν είναι οι τέσσερις του υπουργείου Εσωτερικών για την παράταση εργασίας σε προσωπικό ΙΔΟΧ σε ΟΤΑ στην καθαριότητα μέχρι να αναρτηθούν οι πίνακες του ΑΣΕΠ για το μόνιμο προσωπικό και αυτοί να αναλάβουν καθήκοντα. Η τροπολογία της υπ. Διοικητικής Μεταρρύθμισης Μαριλίζας Ξενογιαννακοπούλου για θέματα δημόσιας διοίκησης. Η τροπολογία του υπ. Περιβάλλοντος με θέμα «Ρύθμιση θεμάτων δασικών χαρτών, τροποποίηση διατάξεων του ν.4442/2016 και διατάξεις σχετικά με το Ελληνικό Κτηματολόγιο» και η μισή… υπουργική τροπολογία για τη χωροθέτηση στην Ανάβυσσο των νέων κτιρίων του ΕΛΚΕΘΕ.

Από τη χθεσινή πάντως συνεδρίαση – οπερέτα της Βουλής η Ν.Δ. απείχε, ενώ ΚΙΝΑΛ, ΚΚΕ και ΧΑ αποχώρησαν αφήνοντας μόνο τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και του Ποταμιού να ψηφίζουν τις κυρώσεις και τις υπουργικές τροπολογίες.

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου

Προτεινόμενα για εσάς

Ελπίδα για σοβαρότερη αντιπολίτευση

Kon

Οταν το 12 υπερτερεί του 88…

Kon

Βγήκαν τα… μαχαίρια από το ξεκίνημα σε ΚΙΝΑΛ και ΣΥΡΙΖΑ

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Ο πανικός του κ. Τσίπρα

Kon

Εντελώς «ξεστοκαρισμένος»…

Kon

Γιατί ο Τσίπρας ανησυχεί με το ΚΙΝΑΛ

Kon

ΝΔ: Θα διαψεύσει ο ΣΥΡΙΖΑ ότι διαπραγματευόταν αμυντική συμφωνία με ΗΠΑ με τους ίδιους όρους

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Μπρα ντε φερ για τη… στρόφιγγα της χρηματοδότησης

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Τσίπρας: Προσυνεδριακές διαδικασίες και καμπάνιες για να «σκεπάσει» το ΚΙΝ.ΑΛ.

Ελεύθερος Τύπος Newsroom