Ελεύθερος Τύπος
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η ψήφος των ευρωεκλογών εξαφάνισε 5 μικρά κόμματα από το χάρτη

Η ψήφος των ευρωεκλογών εξαφάνισε 5 μικρά κόμματα από το χάρτη

ΓΙΑΝΝΗΣ ΑΠΕΡΓΗΣ

Για τρία κοινοβουλευτικά κόμματα η καμπάνα των ευρωεκλογών χτύπησε πένθιμα: Το Ποτάμι, οι ΑΝ.ΕΛ. και η Ένωση Κεντρώων είδαν τα ποσοστά τους να εξαϋλώνονται – και μάλιστα σε μία αναμέτρηση στην οποία συνήθως κυριαρχεί η λεγόμενη «χαλαρή» ψήφος, στην οποία βρίσκουν διέξοδο αρκετοί ψηφοφόροι.

Το μέλλον φαντάζει δυσοίωνο και για τα τρία σχήματα – αλλά όχι μόνο: Η ΛΑΕ του Παν. Λαφαζάνη κατέγραψε ποσοστό κάτω από το 1%, ενώ η Πλεύση Ελευθερίας της Ζωής Κωνσταντοπούλου είχε ως παρηγοριά ότι με το 1,6% που έλαβε, βρέθηκε ψηλότερα από το Ποτάμι του Σταύρου Θεοδωράκη, λίγες ημέρες μάλιστα μετά την επανασύσταση της Κοινοβουλευτικής του Ομάδας.

Ο Σταύρος Θεοδωράκης αμέσως κίνησε τις διαδικασίες αποστράγγισης του Ποταμιού και όπως λέει στους συνομιλητές του, σκοπεύει να απομακρυνθεί από την πολιτική, χωρίς να επιδιώκει δημόσια παρουσία και λόγο, τουλάχιστον για το άμεσο μέλλον.

Η παραίτησή του ήταν «μονόδρομος» μετά το ισχνό 1,5% του κόμματος. Ενα αποτέλεσμα – απόδειξη ότι το Ποτάμι δεν μπορεί να έχει γυρισμό…

Πρόκειται για ένα άδοξο… σχεδόν τέλος για ένα κίνημα που μόλις πριν από πέντε χρόνια, στις αρχές του 2014, είχε ξεκινήσει να κυλά με ορμή, αντλώντας δυνάμεις από τα ιδεολογικά αποθέματα των δεξαμενών του Φιλελεύθερου Κέντρου έως τις «πηγές» της Κεντροαριστεράς, εισάγοντας πολλούς καινοτόμους επικοινωνιακούς νεωτερισμούς.

Ενα μίγμα που στις ευρωεκλογές εκείνης της μνημονιακής περιόδου, με τις μεγάλες πολιτικές ανατροπές, του εξασφάλισε ένα πολλά υποσχόμενο για το μέλλον 6,6% και δύο ευρωβουλευτές στις Βρυξέλλες. Μια εκτόξευση που συνεχίστηκε και στις επόμενες πρόωρες πρώτες εθνικές εκλογές του 2015, με ένα δυναμικό 6% και 17 βουλευτές. Λίγους μήνες αργότερα, στις εκλογές του Σεπτεμβρίου του 2015, κατέδειξε πως η ροή του Ποταμιού λίγο επηρεαζόταν από τα ισχυρά ρεύματα της έντονης πόλωσης που επικρατούσαν σε εκείνη την προεκλογική περίοδο: συγκέντρωσε ένα 4,9% και εξέλεξε 11 βουλευτές.

Τα λάθη που ακολούθησαν ήταν πολλά, αρκετά από αυτά ήδη αναγνωρισμένα από τον Σταύρο Θεοδωράκη, τους βουλευτές του αλλά και από τα στελέχη του: η προσέγγιση και στη συνέχεια η αποχώρηση από το Κίνημα Αλλαγής, αλλά και η στάση του κόμματος στη συμφωνία των Πρεσπών, που δίχασε την Κοινοβουλευτική Ομάδα που του είχε απομείνει…

Ο καταστροφικός εκλογικός σεισμός που έπληξε τη Σεβαστουπόλεως σε κάθε περίπτωση δεν ήταν ξαφνικός. Τα τέσσερα προηγούμενα χρόνια είχε προηγηθεί μια ολόκληρη παρατεταμένη προσεισμική ακολουθία που προμήνυε: εσωτερικά πολλαπλά ρήγματα, τόσο σε επίπεδο κοινοβουλευτικό, με τον έναν μετά τον άλλο βουλευτή να ανεξαρτητοποιείται, όσο και στελεχών, που αποχωρούσαν δυσαρεστημένα από τον οργανωτικό ιστό.

Ο Σταύρος Θεοδωράκης ανέλαβε την ευθύνη του αρνητικού αποτελέσματος, δεσμεύτηκε ότι δεν θα είναι υποψήφιος με άλλο κόμμα σε αυτές τις εκλογές και παρέδωσε τα «κλειδιά» στον αντιπρόεδρο Γιώργο Μαυρωτά μέχρι το φθινόπωρο, όπου το συνέδριο θα «μετρήσει» εάν του έχουν απομείνει ικανά στελέχη για μια
«προσπάθεια επανεκκίνησης», με ποιον επικεφαλής, αλλά κυρίως και με ποιους επιδιωκόμενους στόχους…

Σε κάθε περίπτωση, το Ποτάμι διαθέτει αρκετά στελέχη που εκτιμάται ότι θα γίνουν «μήλον της έριδος» τόσο για τη Ν.Δ. όσο και για το ΚΙΝ.ΑΛ., στη σύντομη προεκλογική περίοδο που θα ακολουθήσει.

Στο ίδιο καθεστώς βαθιάς «ενδοσκόπησης» μετά το άκρως απογοητευτικό 0,80% της Κυριακής, έχουν περιπέσει και οι Ανεξάρτητοι Ελληνες, με τον Πάνο Καμμένο να είναι προ της απόφασης να μην κατέλθουν στις εκλογές της 7ης Ιουλίου.

Ο «Τανάσης», το σκυλάκι που πρωταγωνίστησε στο προεκλογικό σποτ των ΑΝ.ΕΛ., μπορεί να τράβηξε την προσοχή των τηλεθεατών και να συζητήθηκε, αλλά δεν είχε την επιτυχία του μικρού Αλέξη, που θα τον μάθαινε ο Πάνος Καμμένος να γράφει «με το δεξί».

Ο ίδιος ο πρόεδρος των ΑΝ.ΕΛ. δεν έχει ακόμα πει την τελευταία του λέξη – και οι πληροφορίες τον θέλουν να αναζητεί νέες συμμαχίες και συνεργασίες, με στόχο να επανέλθει στη Βουλή. Ωστόσο, θεωρείται εξαιρετικά δύσκολο να γίνει κάτι τέτοιο μέσα σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα, αφού οι εθνικές εκλογές απέχουν μόλις πέντε εβδομάδες.

Η Ενωση Κεντρώων του Βασίλη Λεβέντη δεν κατάφερε να κεφαλαιοποιήσει τη σκληρή στάση της απέναντι στη συμφωνία των Πρεσπών και εξαϋλώθηκε εκλογικά. Βέβαια, αυτό που μέτρησε περισσότερο ήταν η εμφάνιση σχημάτων όπως η Ελληνική Λύση του Κυριάκου Βελόπουλου, που θεωρήθηκαν από τους ψηφοφόρους που επιδιώκουν να «τρολάρουν» ως προσφορότερες λύσεις στη σημερινή συγκυρία.

Προσωπικούς τίτλους τέλους από πρόεδρος του ΛΑΟΣ, μετά τη νέα αποτυχία του 1,2% στις ευρωεκλογές, έριξε και ο Γιώργος Καρατζαφέρης, γράφοντας στο facebook ότι «η ευθύνη του αποτελέσματος ανήκει στην ηγεσία του».

Ο Γιώργος Καρατζαφέρης, ως παλαιά «καραβάνα» στην πολιτική, φρόντισε να μην κατεβάσει οριστικά και αμετάκλητα τα ρολά στην Καλλιρρόης, αλλά να δηλώσει πως θα «ανοίξει το δρόμο στη νέα γενιά του κόμματος για να σχεδιάσει τη στρατηγική εν όψει των επικείμενων εθνικών εκλογών». Μια κάθοδος που σύμφωνα με πληροφορίες εκτιμάται από πολλούς μέσα στο ΛΑΟΣ ως ιδιαίτερα δύσκολη – γι’ αυτό και κάποιοι εισηγούνται ότι μέχρι να δουν εάν μπορεί να υπάρξει «ανασύνταξη» και «συνέχεια», να γίνει αυτό που έπραξαν τον Σεπτέμβριο του 2015: τότε ο ΛΑΟΣ δεν συμμετείχε στις εθνικές εκλογές καθώς ακόμα και το 1,03% που είχε πάρει τον Ιανουάριο του 2015 είχε κριθεί ως εξωπραγματικό για εκείνη την εκλογική αναμέτρηση.

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου

Προτεινόμενα για εσάς

Πέτσας «καρφώνει» Τσίπρα: Ας αφήσει στην άκρη τους παλικαρισμούς – Ζητάμε πολιτικές απαντήσεις

Tinad

ΝΔ για το παρακράτος ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ: «Γνωρίζατε, κύριε Τσίπρα;»

Μιχάλης Μάρδας

Δημοσκόπηση «καίει» τον ΣΥΡΙΖΑ: Το 54,7% θεωρεί ότι ο Τσίπρας γνώριζε για τις συνομιλίες Μιωνή – Παππά και το 62,3% ότι υπήρχαν παρεμβάσεις στη Δικαιοσύνη

Tinad

Βόρεια Μακεδονία: Ο κορονοϊός εκλέγει… κυβέρνηση

Μιχάλης Μάρδας

Πολιτικός σεισμός για την αποκάλυψη του παρακράτους ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ – Αποκαλυπτικοί διάλογοι

Μιχάλης Μάρδας

ΝΔ: Αποκαλύπτεται το παρακράτος Καμμένου επί ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ – Αποκαλυπτικοί διάλογοι

Ανδρέας Ντίνης

Αποκαλύψεις – «φωτιά» του Μπόλτον για τον Τραμπ: Ζήτησε βοήθεια από την Κίνα για την επανεκλογή του

Tinad

Σιγά που θα κάθονταν: Ο Ερντογάν άρχισε το «μαγείρεμα» για τις εκλογές στην Τουρκία!

Μιχάλης Μάρδας

ΕΟΕ: Τον Σεπτέμβριο του 2021 οι εκλογές

Μιχάλης Μάρδας