Ελεύθερος Τύπος
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αποκάλυψη: «Φόρτωσαν» λάθος οφειλές στην πλατφόρμα του ΕΦΚΑ

Αποκάλυψη: Χρέη με… καπέλο στην πλατφόρμα του ΕΦΚΑ

Κώστας Κατίκος

Φόρτωσαν και λάθος χρέη στην πλατφόρμα του ΕΦΚΑ για τη ρύθμιση των 120 δόσεων, και ήδη αρκετοί από τους οφειλέτες που επισκέφθηκαν την εφαρμογή για τη ρύθμιση χρεών προς τα ασφαλιστικά τους ταμεία έπαθαν κυριολεκτικά σοκ αντικρίζοντας υπερδιπλάσιο χρέος από αυτό που τους καταλογίστηκε!

Τα ντοκουμέντα που εξασφάλισε και δημοσιεύει ο «Ε.Τ.» μιλούν από μόνα τους καθώς ένα 24ωρο μετά την έναρξη υποβολής αιτήσεων δημιουργούνται εύλογες απορίες -αν όχι και υποψίες- για την αξιοπιστία των στοιχείων μικρής ή μεγάλης μερίδας οφειλετών, που μεταφορτώθηκαν από τα Ταμεία στην πλατφόρμα του ΕΦΚΑ για να προχωρήσουν στη ρύθμιση.

Επαθε σοκ

Ασφαλισμένος προς συνταξιοδότηση που είχε κάνει διακοπή δραστηριότητας από το 2013 στην εφορία, πήρε μόλις πριν δυο μήνες (14 Μαρτίου 2019) βεβαίωση από τον ΟΑΕΕ, για οφειλή 133 μηνών, συνολικού ύψους 39.463,84 ευρώ, με ανάλυση των χρεών κατά μήνα και ποσό.

Σύμφωνα με την επίσημη βεβαίωση του Ταμείου του, η βασική του οφειλή από απλήρωτες εισφορές ανέρχεται σε 25.330,86 ευρώ ενώ οι προσαυξήσεις σε 14.132,98 ευρώ (σύνολο 39.463,84 ευρώ).

Χθες που μπήκε στην πλατφόρμα του ΕΦΚΑ όμως για να κάνει ρύθμιση είδε το χρέος του να εξακοντίζεται στα 89.119,87 ευρώ, αντί 39.463,84 ευρώ που έλεγε η βεβαίωση που πήρε πριν δυο μήνες από τον ΕΦΚΑ-ΟΑΕΕ!

Στην ουσία, το χρέος φούσκωσε κατά 48.656,03 ευρώ εντός δυο μηνών, από Μάρτιο 2019 ως Μάιο 2019, για λόγους που είναι φαινομενικά ανεξήγητοι.

Ο οφειλέτης είχε κάνει διακοπή δραστηριότητας από το 2013 με βεβαίωση εφορίας, την οποία μάλιστα είχε στείλει στον ΟΑΕΕ ώστε να σταματήσει να του χρεώνει εισφορές. Οι εισφορές του ΟΑΕΕ πράγματι σταμάτησαν να χρεώνονται μετά τον Ιούνιο του 2013, όπως φαίνεται στο έγγραφο του Ταμείου.

Ομως από 1/1/2017 που ήρθαν οι εισφορές του νόμου 4387 (νόμος Κατρούγκαλου) ο ΕΦΚΑ τον ενέταξε ξανά στους ενεργούς ασφαλισμένους και του έστελνε εισφορές κάθε μήνα, παρότι είχε γίνει διακοπή από το 2013.

Οταν λοιπόν έφτασε η ώρα της αίτησης για σύνταξη, ο ασφαλισμένος ζήτησε να μάθει τι χρωστά ώστε να δει αν μπορεί να μειώσει το χρέος κάτω από 20.000 ευρώ, με το κούρεμα που προβλέπει η ρύθμιση και να πάρει σύνταξη από τον ΟΑΕΕ με παρακράτηση της δόσης από το ποσό της σύνταξης για 120 μήνες.

Ενώ λοιπόν ο ΟΑΕΕ του βγάζει το χρέος ως το 2013 με ένα ποσό της τάξης των 39.483,64 ευρώ, μόλις μπήκε στην πλατφόρμα του ΕΦΚΑ για να δει πώς θα το ρυθμίσει, βλέπει να χρωστά όχι 39.483,64 ευρώ, αλλά 88.119,87 ευρώ!

Χωρίς διασταυρώσεις

Το «καπέλο» των 48.653,03 ευρώ από το ανύπαρκτο χρέος δεν οφείλεται σε λάθος υπολογισμό αλλά στη μεταφόρτωση των χρεών από τα Ταμεία στην πλατφόρμα του ΕΦΚΑ στο ΚΕΑΟ και στο ΕΤΕΑΕΠ, χωρίς να έχουν προηγηθεί διασταυρώσεις και συγκρίσεις με τα ποσά που είχαν εγγράψει ως πραγματικές οφειλές τα πρώην Ταμεία του ΕΦΚΑ.

Αυτό το λάθος ενδέχεται να αφορά σε χιλιάδες οφειλέτες που είτε έκλεισαν τις επιχειρήσεις τους είτε διέκοψαν τη δραστηριότητά τους είτε ξανάνοιξαν με άλλη μορφή, αλλά αυτές οι μεταβολές δεν ταυτοποιήθηκαν ή δεν επικαιροποιήθηκαν εγκαίρως, με αποτέλεσμα να φαίνονται ενεργοί ασφαλισμένοι ακόμη και όσοι έχουν διακόψει και σταμάτησαν να πληρώνουν εισφορές τα προηγούμενα χρόνια.

Αν λάβει κανείς υπόψη ότι τα χρέη που ρυθμίζονται αφορούν σε 1,3 εκατομμύρια οφειλέτες και για τους περισσότερους τα χρέη που μπαίνουν σε ρύθμιση είναι από το 2002 ως και το 2018, τότε εύλογα δημιουργούνται απορίες -αν όχι και υποψίες- για το αν τα μητρώα των Ταμείων είναι ενημερωμένα για όλα τα χρόνια των οφειλών και κυρίως για το αν οι δεκάδες ή και εκατοντάδες χιλιάδες μεταβολές που προηγήθηκαν στο διάστημα 2002-2018 έχουν ταυτοποιηθεί, συγκριθεί και διασταυρωθεί κατά τη λειτουργία του ΕΦΚΑ.

Η περίπτωση που αποκαλύπτει ο «Ε.Τ.» αποδεικνύει ότι τέτοιος έλεγχος δεν έχει γίνει και το ερώτημα είναι αν υπάρχουν τέτοια λάθη σε μερικές χιλιάδες, ή μερικές δεκάδες χιλιάδες οφειλέτες που μπορεί να πάνε για ρύθμιση 120 δόσεων και να πληρώσουν το διπλάσιο χρέος από αυτό που χρωστούν στα Ταμεία τους.

Διαβάστε ολόκληρο το ρεπορτάζ στην έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου

Προτεινόμενα για εσάς

Ξεμπλοκάρουν 60.000 συντάξεις μέχρι τον Δεκέμβριο – Τα ανακαλύφθηκε σε ξεχασμένα αρχεία στον ΕΦΚΑ

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Κωστής Χατζηδάκης: Έρχεται νομοσχέδιο για τον συνολικό εκσυγχρονισμό του ΕΦΚΑ

Ελεύθερος Τύπος NewsRoom

ΕΦΚΑ: Τρεις συντάξεις ανά υπάλληλο την ημέρα – Σε λειτουργία ο «Πύργος Ελέγχου»

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

ΕΦΚΑ – Χατζηδάκης: Στο πειθαρχικό υπάλληλοι που ταλαιπωρούν τον κόσμο

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Δεν χρειάζονται παρακάλια, αξιολόγηση χρειάζεται

Kon

Συντάξεις: Γιατί κάποιοι συνταξιούχοι δεν δικαιούνται αναδρομικά και αυξήσεις – Διευκρινίσεις από τον e-ΕΦΚΑ

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Πληρωμές αναδρομικών: Τα ποσά και οι δικαιούχοι – Ποιοι καλύπτουν τις προϋποθέσεις

Λάμπρος Κατσαρός

Πληρωμές: Επιτάχυνση στα επιδόματα μητρότητας και ασθένειας

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Αναδρομικά συνταξιούχων: Ποιοι είναι οι δικαιούχοι – Πότε πληρώνονται

Ελεύθερος Τύπος NewsRoom