Ελεύθερος Τύπος
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κράτος μπάχαλο στο έλεος μπαχαλάκηδων: Ανενόχλητος ο Ρουβίκωνας διέβη ξανά τη Βουλή

Οικονομική ενίσχυση ζητάει ο Ρουβίκωνας φοβούμενος νέα σύλληψη για την επίθεση στη Βουλή!

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΠΥΡΟΠΟΥΛΟΣ

Σάββας Ξηρός, Ηριάννα και Περικλής και τώρα Δημήτρης Κουφοντίνας. Ο Ρουβίκωνας έχει διαλύσει τρεις φορές τα ισχνά, αδύναμα ίσως και ανύπαρκτα μέτρα ασφαλείας της Βουλής φθάνοντας έως και το προαύλιό της, ζητώντας αποφυλακίσεις και τώρα αδειοδότηση!

Χθες το μεσημέρι, στις 14:10, περίπου 20-25 άτομα της αναρχικής συλλογικότητας, παριστάνοντας τους «τουρίστες», ανέβηκαν τα σκαλιά της Βουλής, από την πλευρά της οδού Οθωνος, έφθασαν στο προαύλιό της όπου κάποια μέλη του πέταξαν μπουκάλια με μπογιές στην τοιχοποιία του κοινοβουλίου και φεύγοντας άναψαν και δύο καπνογόνα κίτρινου και κόκκινου χρώματος, δημιουργώντας ένα προπέτασμα καπνού.

Ο πρώτος αστυνομικός της ΥΜΕΤ εμφανίζεται 30 δευτερόλεπτα μετά την έναρξή της, όταν τα μέλη του Ρουβίκωνα είχαν ολοκληρώσει… το έργο τους και ο δεύτερος αστυνομικός ακόμη αργότερα όταν οι δράστες είχαν χαθεί μέσα στο πλήθος. Οι αστυνομικοί προέβησαν στη σύλληψη ενός 36χρονου, παλιού και ιδρυτικού μέλους του Ρουβίκωνα, που έχει δεκάδες προσαγωγές και συλλήψεις για ενέργειες της ομάδας στο παρελθόν, ενώ, σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, φέρεται να είχε προσαχθεί και στις δύο προηγούμενες εισβολές στο προαύλιο της Βουλής. Τελευταία του σύλληψη ήταν στις 10 Απριλίου 2019, όταν περίπου 15 άτομα μέλη του Ρουβίκωνα πήγαν στο υπουργείο Εξωτερικών στην οδό Ακαδημίας όπου πέταξαν φέιγ βολάν, ύψωσαν πανό και φώναξαν συνθήματα υπέρ των εννέα Τούρκων αγωνιστών που είχαν συλληφθεί πριν την επίσκεψη του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Αθήνα, τον Νοέμβριο του 2017.

Έγγραφο

Πρόσφατα, η εφημερίδα «Το Βήμα» είχε δημοσιοποιήσει ένα συνηθισμένο μεν αστυνομικό έγγραφο της 13ης Μαΐου, στην οποία όμως γίνονταν επισημάνσεις για αύξηση της έντασης των μέτρων ασφαλείας γύρω από το κοινοβούλιο, για τυχόν καταδρομικές επιθέσεις-εισβολές-επιδρομές και άλλες κακόβουλες ενέργειες, που θα έχουν ως αφορμή το αίτημα αδείας του Δημήτρη Κουφοντίνα.

Το συγκεκριμένο έγγραφο που δημοσιοποίησε η εφημερίδα έγραφε χαρακτηριστικά: «Παρακαλούμε όπως, από λήψεως της παρούσας, να εντατικοποιήσετε στο έπακρο τα μέτρα προστασίας του Μεγάρου της Βουλής των Ελλήνων προς πρόληψη και αποτροπή δράσεων αιφνιδιαστικού χαρακτήρα με τη μορφή συμβολικής παρέμβασης κι οποιασδήποτε έκνομης ενέργειας σε βάρος του». Μάλιστα στο έγγραφο ζητείται «αυξημένη επαγρύπνηση» των αστυνομικών μέσα και γύρω από τη Βουλή, η οποία, 8 ημέρες μετά την έκδοσή του, είχε μετατραπεί σε ύπνωση…

Αναζήτηση ευθυνών

Για την αστυνομική απραξία κατά τη διάρκεια της επίθεσης του Ρουβίκωνα θα αναζητηθούν ευθύνες, καθώς με εντολή του αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας ανατέθηκε στον γενικό επιθεωρητή Νοτίου Ελλάδος, αντιστράτηγο Χρήστο Δραγατάκη, η διενέργεια Ενορκης Διοικητικής Εξέτασης. Μέσω αυτής θα εξεταστεί η ολιγωρία των στελεχών της φρουράς της Βουλής, των αξιωματικών που βρίσκονταν στο κέντρο επιχειρήσεων της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Αττικής, των αξιωματικών και των αστυνομικών που βρίσκονταν στο προαύλιο του κοινοβουλίου και οι αιτίες της καθυστερημένης αντίδρασης. Θα διερευνηθεί πού είχαν κατανεμηθεί οι αστυνομικοί, ποιος τους συντόνιζε, ποιος έδινε εντολές για την μετακίνησή τους και κίνησή τους για πραγματοποίηση συλλήψεων.

Στο μεταξύ την έντονη δυσαρέσκειά της για την απραξία των αστυνομικών κατά τη διάρκεια της επίθεσης του Ρουβίκωνα εξέφρασε η υπουργός Προστασίας του Πολίτη Ολγα Γεροβασίλη προς την αστυνομική ηγεσία, καθώς υπήρχαν οδηγίες, σχεδιασμός και πιθανότητες εκδήλωσης τέτοιας ενέργειας, οι οποίες έμειναν στα χαρτιά.
Σημειώνεται πως δύο μόλις αστυνομικοί της ΥΜΕΤ εμφανίζονται να αντιδρούν μισό λεπτό αργότερα από την εκδήλωση της επίθεσης και όταν οι δράστες αποχωρούν.

Για τον Σάββα Ξηρό

Την 1η Απριλίου 2015, όταν ο Ρουβίκωνας βρισκόταν στα «πρώτα του βήματα», έφθασε έξω από το περιστύλιο της Βουλής επί προεδρίας Ζωής Κωνσταντοπούλου την περίοδο επεξεργασίας νομοσχεδίου του υπουργείου Δικαιοσύνης, ζητώντας τότε την κατάργηση των φυλακών τύπου Γ και την αποφυλάκιση του Σ. Ξηρού. Ομάδα των περίπου 20 ατόμων είχε ανοίξει πανό υπέρ της απελευθέρωσης των κρατουμένων απεργών πείνας.

Οι αντιεξουσιαστές παρέμειναν στο προαύλιο της Βουλής, φώναξαν συνθήματα υπέρ των απεργών πείνας, υπέρ της απελευθέρωσης του Σάββα Ξηρού και κατά των φυλακών τύπου Γ. Η αστυνομία είχε προβεί στην προσαγωγή τους. Η Ζωή Κωνσταντοπούλου είχε δηλώσει χαρακτηριστικά: «Είστε αναστατωμένοι, επειδή κάποιοι διαμαρτυρήθηκαν;».

Για Ηριάννα-Περικλή

Στις 27 Ιουλίου 2017 καταγράφηκε η δεύτερη έφοδος του Ρουβίκωνα στη Βουλή, από την είσοδο της Β. Σοφίας και έφτασε μέχρι το περιστύλιο ζητώντας την αποφυλάκιση της Ηριάννας Β.Λ. και του Περικλή Μ. Δεκαεπτά μέλη του Ρουβίκωνα πέρασαν αστραπιαία στο προαύλιο όταν ανέβηκε η μπάρα που επιτρέπει τη διέλευση των αυτοκινήτων (εκείνη τη στιγμή περνούσε το αυτοκίνητο του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Γ. Χουλιαράκη), πριν προλάβουν οι αστυνομικοί της πύλης να αντιδράσουν.

Επιχείρησαν να εισχωρήσουν στο εσωτερικό, αλλά οι υπεύθυνοι ασφαλείας πρόλαβαν και έκλεισαν την είσοδο που βρίσκεται στην ευθεία της Ολομέλειας με αποτέλεσμα να παραμείνουν στο σημείο για να διαδηλώσουν ρίχνοντας φέιγ βολάν και φωνάζοντας συνθήματα συμπαράστασης στην Ηριάννα. Οι διαδηλωτές περικυκλώθηκαν από αστυνομικούς που έφτασαν με περιπολικά στη Βουλή και τέθηκαν υπό προσωρινή κράτηση. Με εντολή ωστόσο του προέδρου της Βουλής Νίκου Βούτση και ενώ προηγήθηκε συνεννόησή του με τον αρμόδιο υπουργό Προστασίας του Πολίτη Ν. Τόσκα, οι προσαχθέντες επέστρεψαν με… αστυνομική κλούβα εκεί που είχαν εντοπιστεί, και αφέθηκαν ελεύθεροι αφού κρατήθηκαν τα στοιχεία τους.

Για την 3η χθεσινή παρέμβαση του Ρουβίκωνα στη Βουλή με τη «διακόσμηση» της εξωτερικής τοιχοποιίας ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης δήλωσε μεταξύ άλλων: «Αυτού του τύπου οι ενέργειες απέναντι στο Κοινοβούλιο απέναντι σε κάθε εκδοχή που τις καθαγιάζει είναι αντιδημοκρατικές και δεν προσφέρουν τίποτα στους κοινωνικούς αγώνες οι οποίοι πρέπει να εξελίσσονται και εξελίσσονται με διαφορετικό τρόπο».

Ανέβασαν κείμενο σε αντιεξουσιαστική ιστοσελίδα

Σε κείμενό του σε ιστοσελίδα του αντιεξουσιαστικού χώρου, ο Ρουβίκωνας κάνει λόγο για μια «σειρά δράσεων και επιθετικών ενεργειών ως υποστήριξη στον δίκαιο αγώνα του κομμουνιστή απεργού πείνας Δημήτρη Κουφοντίνα». Αναφέρει επίσης πως απέναντι στο καταδικασμένο σε 11 φορές ισόβια μέλος της 17Ν «…έχει συνασπιστεί όλη η μαυρίλα της εξουσίας. Βαθύ δεξιό κράτος, ΣΥΡΙΖΑ, αριστοκρατικές φαμίλιες της δημοκρατίας, φασίστες, μεγαλοεπιχειρηματίες και παπαγάλοι των ΜΜΕ».
Κάνουν λόγο επίσης για τις πιέσεις που ασκούνται από τι ΗΠΑ και πως «η νίκη του απεργού πείνας Δ. Κουφοντίνα είναι νίκη της μεγάλης κοινωνικής πλειοψηφίας. Κι αυτό γιατί είναι μια νίκη ενός κεφαλιού που σηκώνεται ψηλά και αψηφά τη δύναμη των πανίσχυρων λίγων. Αυτών που ποτέ δεν υπολόγισαν καμιά ζωή για το κέρδος και την εξουσία τους».

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου

Προτεινόμενα για εσάς

Διπλωματική θωράκιση

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Ρωγμές στη Βουλή- Tασούλας: Καμία ανησυχία για την στατικότητα του κτιρίου

Ελεύθερος Τύπος NewsRoom

Συναγερμός για το κτίριο της Βουλής: Ρήγματα και κενά που απειλούν με καταρρεύσεις

Ελεύθερος Τύπος NewsRoom

Οχι αντιπολίτευση με τον κορονοϊό

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Γερμανία: Πιο πολλές γυναίκες και μέλη κάτω των 40 ετών στη νέα βουλή

Μαρίνα Μπενέκου

Τσίπρας: Απέτυχε η κυβέρνηση στην προστασία των πολιτών από τον κορονοϊό

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Η κακοκαιρία «Μπάλλος» χτύπησε και τη Βουλή: Εισροή νερού και πτώση μαρμάρων

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Ο Τσίπρας έμεινε μόνος με τις προφάσεις του

Kon

Βουλή – Συμφωνία Ελλάδας – Γαλλίας: Οι δηλώσεις όλων των πολιτικών αρχηγών [βίντεο]

Λάμπρος Κατσαρός