Ελεύθερος Τύπος
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ο Μητσοτάκης έδειξε στον Τσίπρα, τον δρόμο για το Ζάππειο

Συνέντευξη Μητσοτάκη στον «ΣΚΑΪ»: Ο Τσίπρας ξέρει καλά ότι θα χάσει

ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΧΟΝΔΡΟΠΟΥΛΟΣ

Ο χαρακτήρας ψήφου εμπιστοσύνης που κατά παραδοχή και της ίδιας της κυβέρνησης έχουν αποκτήσει οι ευρωεκλογές της 26ης Μαΐου διαμορφώνει τις προϋποθέσεις για να δρομολογηθούν πολιτικές εξελίξεις μετά τη διαγραφόμενη ευρεία εκλογική νίκη της Ν.Δ. στις ευρωεκλογές.

Σηκώνοντας το γάντι, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης έδειξε για μία ακόμη φορά στον πρωθυπουργό το δρόμο του… Ζαππείου, καθιστώντας σαφές πως ο ίδιος ο κ. Τσίπρας έθεσε το δίλημμα λέγοντας ότι οι εκλογές αυτές είναι ψήφος εμπιστοσύνης και «αν δεν την πάρει, παραιτείται, χάνει, φεύγει».

«Μας χωρίζουν μόλις 4 μήνες από το απώτατο όριο στο οποίο μπορούν να γίνουν οι εκλογές. Γιατί πρέπει να ταλαιπωρείται η χώρα για να περάσει ο κ. Τσίπρας ακόμα ένα καλοκαίρι πολυτέλειας και απολαμβάνοντας τα πρωθυπουργικά οφέλη;», διερωτήθηκε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναφερόμενος στην επόμενη ημέρα μετά τη νίκη της Ν.Δ. και προειδοποίησε ότι στην περίπτωση αυτή «δεν μπορεί η χώρα να σέρνεται 4 μήνες από τη στιγμή που θα είναι ξεκάθαρο και θα έχει εκφραστεί μια προφανής δυσαρμονία του εκλογικού σώματος με τη σύνθεση της Βουλής».

Στο πλαίσιο της διακαναλικής συνέντευξης που παραχώρησε, ο κ. Μητσοτάκης άσκησε συνολική κριτική στην κυβέρνηση, διεμήνυσε εκ νέου ότι καμία πρόκληση δεν θα μένει αναπάντητη και αναφέρθηκε σε βασικούς άξονες του γαλάζιου σχεδίου για την επόμενη ημέρα, καθιστώντας σαφές μεταξύ άλλων ότι επί κυβέρνησης της Ν.Δ. δεν πρόκειται να εφαρμοστεί το αφορολόγητο. Υπογράμμισε μάλιστα πως εάν ο κ. Τσίπρας δεν κάνει δεκτή την τροπολογία της Ν.Δ. «θα είναι υποκριτής».

Ο πρόεδρος της Ν.Δ. τόνισε ότι το κόμμα του θα ψηφίσει το προεκλογικό επίδομα, επιμένοντας ωστόσο ότι «ο κ. Τσίπρας το βαφτίζει 13η σύνταξη, χωρίς να είναι».
Υπενθύμισε παράλληλα ότι 250.000 συμπολίτες μας δεν έχουν πάρει ακόμα σύνταξη και οι νέες συντάξεις που χορηγούνται με το νόμο Κατρούγκαλου είναι κατά σχεδόν 40% μειωμένες.

«Αν θέλουμε να έχουμε μια πολιτική μόνιμης στήριξης των πιο αδύναμων, αυτή η πολιτική του κ. Τσίπρα δεν μπορεί να το εξασφαλίσει», τόνισε, ενώ ξεκαθάρισε πως εάν ο πρωθυπουργός μιλάει για μέτρα πέραν των εθνικών εκλογών, δεν τον πιστεύει κανείς.

«Ο κ. Τσίπρας έταξε απίστευτα πράγματα όταν ήξερε ότι θα κέρδιζε τις εκλογές, τώρα που ξέρει ότι θα χάσει τις εκλογές, θα τάξει αυτά και άλλα τόσα», σημείωσε και διεμήνυσε ότι ως προς το τι θα γίνει το 2020 ο κ. Τσίπρας δεν έχει καμία απολύτως αξιοπιστία. «Η Ν.Δ., εφόσον την εμπιστευτεί ο ελληνικός λαός, θα έρθει στα πράγματα για να εφαρμόσει το δικό της πρόγραμμα, όχι το πρόγραμμα του κ. Τσίπρα», πρόσθεσε.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης άφησε πάντως να εννοηθεί ότι το πακέτο μέτρων που ανακοινώθηκε δεν έχει τη σύμφωνη γνώμη όλου του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης. «Πού είναι ο κ. Χουλιαράκης, γιατί έχει εξαφανιστεί; Γιατί προφανώς διαφωνεί. Και είμαι σίγουρος ότι μέσα του διαφωνεί και ο κύριος Τσακαλώτος με αυτές τις επιλογές που του επιβλήθηκαν από το Μέγαρο Μαξίμου και από τον πανικόβλητο κύριο Τσίπρα, ο οποίος προσπαθεί να διασωθεί πολιτικά», εξήγησε.

Σε ό,τι αφορά τις δικαστικές αποφάσεις για τους συνταξιούχους, τόνισε ότι θα γίνουν σεβαστές. Σχολίασε μάλιστα ότι «ένας λόγος ακόμα που η πολιτική του κ. Τσίπρα, ως προς τη χορήγηση του προεκλογικού επιδόματος, είναι υποκριτική είναι διότι δεν λαμβάνει υπόψη το γεγονός ότι μπορεί να χρειαστούν χρήματα για να καλυφθούν ανάγκες από δικαστικές αποφάσεις που, λίγο-πολύ, είναι προεξοφλημένες και γνωρίζουμε ποιο είναι το αποτέλεσμά τους».

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης εμφανίστηκε βέβαιος ότι η Ν.Δ. θα επιτύχει μια ευρεία εκλογική νίκη, επισημαίνοντας ότι ο κ. Τσίπρας δεν θα έχει πια κανένα άλλο περιθώριο. «Πρέπει να πάει στο Ζάππειο, να παραιτηθεί και η χώρα να οδηγηθεί εντός 4 εβδομάδων σε εθνικές εκλογές», τόνισε χαρακτηριστικά.
Επανέλαβε εξάλλου ότι με τον κ. Τσακαλώτο ο ίδιος μπορεί να συζητήσει πολιτικά και ιδεολογικά, αλλά επανέλαβε: «Με αυτόν τον ΣΥΡΙΖΑ του κ. Τσίπρα δεν νομίζω ότι υπάρχει καμία δυνατότητα για οποιαδήποτε συνεννόηση ή σύγκλιση την επόμενη μέρα»

«Την επόμενη μέρα κυβέρνηση πιστεύω ότι θα έχουμε σίγουρα. Το τι θα γίνει στον ΣΥΡΙΖΑ αφορά τον ΣΥΡΙΖΑ και τα δικά του εσωτερικά ζητήματα, τα οποία είμαι βέβαιος ότι θα ανακύψουν ύστερα από μια βαριά εκλογική ήττα», πρόσθεσε.

Ο πρόεδρος της Ν.Δ. άσκησε εκ νέου σκληρή κριτική στον πρωθυπουργό για το ζήτημα των διακοπών του, τονίζοντας ότι «υπάρχει ζήτημα μεγάλης πολιτικής υποκρισίας».

«Ο κ. Τσίπρας έφτιαξε την καριέρα του καταγγέλλοντας αυτούς που έχουν ιδιαίτερες προνομιακές σχέσεις με επιχειρηματίες», τόνισε, σημειώνοντας ότι «είναι υπόλογος για τις δικές του επιλογές. Επέλεξε ο ίδιος 25 μέρες μετά το Μάτι να πάει να κάνει διακοπές σε ένα πολυτελές κότερο».

«Ο κ. Τσίπρας ήρθε στην εξουσία πάνω στην καρότσα ενός αγροτικού φωνάζοντας “go back, μαντάμ Μέρκελ” και φεύγει από την εξουσία καπνίζοντας πούρα και σαλπάροντας με πανάκριβα σκάφη», πρόσθεσε.

Σε ό,τι αφορά την πρόσφατη συζήτηση στη Βουλή, επανέλαβε ότι «δεν θα εκλαμβάνουν πια την ευγένειά μου ως αδυναμία», καθιστώντας σαφές ότι το πλαίσιο της πολιτικής αντιπαράθεσης το καθορίζει πάντα η κυβέρνηση.

«Δέχθηκα χυδαία επίθεση με αγοραίο ύφος»

«Να αφήσουμε τους πατεράδες μας έξω από αυτή την αντιπαράθεση, δεν ευθύνεται ο κ. Τσίπρας, δεν υπάρχει οικογενειακή ευθύνη καμία, όπως δεν υπάρχει όμως και για εμένα».

Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε και στην κόντρα του στη Βουλή με τον πρωθυπουργό, τονίζοντας ότι στη δευτερολογία «δέχθηκα μία χυδαία επίθεση με ένα αγοραίο ύφος» και ότι ο ίδιος «απάντησα με ευπρέπεια κάνοντας μία παρατήρηση μόνο για το τι έκανε η οικογένεια του πρωθυπουργού τα χρόνια της δικτατορίας».

«Θα έκανα και τώρα πάλι ακριβώς το ίδιο. Θέλω να αφήσουμε τους πατεράδες μας έξω από αυτή την αντιπαράθεση, δεν ευθύνεται ο κύριος Τσίπρας, δεν υπάρχει οικογενειακή ευθύνη καμία. Οπως δεν υπάρχει οικογενειακή ευθύνη όμως και για εμένα. Ας σταματήσουμε, λοιπόν, επιτέλους αυτή την υποκρισία με τα δύο μέτρα και τα δύο σταθμά. Ας αφήσουμε έξω από αυτή τη συζήτηση τις οικογένειές μας», πρόσθεσε.

Επανέλαβε πάντως ότι καμία πρόκληση δεν θα μείνει αναπάντητη, ενώ ξεκαθάρισε ότι αυτός ο οποίος διαμόρφωσε το πλαίσιο της πολιτικής αντιπαράθεσης από τότε που ο ίδιος εκλέχθηκε πρόεδρος της Ν.Δ. ήταν ο κ. Τσίπρας.
Αποκάλυψε μάλιστα ότι κατ’ ιδίαν του έχει πει «διάλεξε πώς θα πάμε στις εκλογές. Εσύ θα καθορίσεις το πλαίσιο της αντιπαράθεσης».

«Δική μου επιθυμία είναι να πάμε ήπια. Η απάντηση, νομίζω, την οποία έδωσε στην κατ’ ιδίαν συζήτηση δεν έχει καμία σημασία. Σημασία έχει τι έκανε στη συνέχεια», πρόσθεσε.

Αναφερόμενος στο ζήτημα της ασφάλειας, ο πρόεδρος της Ν.Δ. υπογράμμισε πως για τον ίδιο «το να σταματήσει να υπάρχει αυτή η εικόνα στο κέντρο της Αθήνας, αλλά και να αποκατασταθεί η ασφάλεια παντού στη χώρα είναι απόλυτη πολιτική προτεραιότητα».

Ο κ. Μητσοτάκης δεσμεύθηκε ότι όλοι οι αστυνομικοί θα προμηθευτούν εντός εξαμήνου νέα αλεξίσφαιρα γιλέκα και εντός ενός έτους θα προχωρήσει η προμήθεια χιλίων καινούργιων περιπολικών.

Απαντώντας σε ερώτηση για τα Ελληνοτουρκικά, τόνισε ότι το μήνυμα προς την Τουρκία «πρέπει να είναι ξεκάθαρο και να εκπέμπεται με την απαραίτητη αυτοπεποίθηση. Θέλουμε καλές σχέσεις γειτονίας, αλλά δεν μπορούμε σε καμία περίπτωση να ανεχθούμε μία αναθεωρητική πολιτική, η οποία αμφισβητεί κυριαρχικά δικαιώματα με τον πιο ξεδιάντροπο τρόπο και αμφισβητούνται κυριαρχικά δικαιώματα».

Από την έντυπη έκδοση

Προτεινόμενα για εσάς

Στην Ελλάδα η Μέρκελ: Η ατζέντα και ο επίλογος μιας έντονης σχέσης

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Φώφη Γεννηματά: Πρόγραμμα για την πρόληψη του καρκίνου που φέρει το όνομά της – Τι ανακοίνωσε ο Μητσοτάκης

Λάμπρος Κατσαρός

Μέρκελ: Προσβλέπει στις συναντήσεις της με την ελληνική πολιτική ηγεσία

Μαρίνα Μπενέκου

Μέτοικος στη Νεφελοκοκκυγία…

Kon

Πορτογαλικό μοντέλο ακυβερνησίας

Kon

Συνάντηση Μητσοτάκη με τον ΥΠΕΞ της Κίνας: «Οι διμερείς σχέσεις αναπτύσσονται πολύ ομαλά»

Ελεύθερος Τύπος NewsRoom

Μητσοτάκης: Η Ελλάδα είναι πυλώνας σταθερότητας με βάση το διεθνές δίκαιο και το δίκαιο της θάλασσας

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Συνάντηση Μητσοτάκη με τον πρωθυπουργό του Μπαχρέιν: Στο επίκεντρο οι επενδύσεις και ο τουρισμός

Ελεύθερος Τύπος NewsRoom

Οικονόμου: Τι θα ισχύει με τη χρήση μάσκας στις παρελάσεις για την 28η Οκτωβρίου

Ελεύθερος Τύπος Newsroom