Ελεύθερος Τύπος
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ο Γαβρόγλου «απειλεί» με απόλυση 4.000 ιερείς

Ο Γαβρόγλου «απειλεί» με απόλυση 4.000 ιερείς

ΒΑΛΙΑ ΝΙΚΟΛΑΟΥ

Μετά το ναυάγιο της συμφωνίας πρωθυπουργού – Αρχιεπισκόπου για τις αλλαγές στο μισθολογικό καθεστώς των κληρικών, η κυβέρνηση, ως φαίνεται, προσπαθεί να ανάψει νέες φωτιές.

Αυτή τη φορά ο υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας Δημήτρη Κυριαζίδη, δήλωσε επί της ουσίας ότι 4.000 κληρικοί βρίσκονται στον… αέρα «διότι δεν έχουν οργανικές θέσεις. Διότι, εάν αύριο έρθει το όποιο ελεγκτικό συμβούλιο και πει “γιατί μισθοδοτούνται οι ιερείς οι οποίοι δεν έχουν οργανικές θέσεις;”, μπορεί να υπάρχει τεράστιο πρόβλημα. Το ξέρετε αυτό;».

Ο κ. Γαβρόγλου στην απάντησή του, που προκάλεσε αναταραχή στις τάξεις των ιερέων, επικαλέστηκε το νόμο του 1945, λέγοντας ότι «οι οργανικές θέσεις ιερέων στην Εκκλησία είναι έξι χιλιάδες, ούτε μία παραπάνω», αφού, όπως είπε, «πρέπει να μισθοδοτούνται μόνο οι έγγαμοι ιερείς, κάτι που σήμερα δεν συμβαίνει».
Μάλιστα, χαρακτήρισε «απίστευτη παθογένεια» και «θεσμική ακαταστασία» το γεγονός ότι «σήμερα μισθοδοτούνται 10.400 ιερείς, ενώ είναι 6.000 οι οργανικές θέσεις που προέβλεπε ο νόμος», ζητώντας από όλα τα κόμματα να τοποθετηθούν.

«Είναι θέσεις που δίνει η πολιτεία στην Ιερά Σύνοδο για τους ιερείς και υπάρχει η κατανομή και η πρόσληψη χωρίς καμία διαδικασία», πρόσθεσε ο υπουργός Παιδείας.

Και αναφέρθηκε και στη λεγόμενη συμφωνία (η Ιεραρχία την έχει την απορρίψει) για τις αλλαγές στη μισθοδοσία του Κλήρου, σημειώνοντας: «Αυτό ακριβώς πήγε να διορθώσει το πλαίσιο συμφωνίας που έχει υπογραφεί ανάμεσα στον Αρχιεπίσκοπο και στον πρωθυπουργό. Το ερώτημα είναι: Ως πολιτικά κόμματα θέλουμε να μπει μια τάξη σε αυτό; Ναι ή όχι;».

Ενταση προκλήθηκε στη διαπίστωση του βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας Δημήτρη Κυριαζίδη περί συμφωνίας «κάτω απ’ το τραπέζι μεταξύ Τσίπρα – Ιερώνυμου».

Σε έντονο ύφος, ο Κώστας Γαβρόγλου είπε: «Ντροπή σας! Κάτω από το τραπέζι; Είναι δυνατόν σε μια δημοκρατική χώρα να μιλάτε με αυτόν τον τρόπο».

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου

Προτεινόμενα για εσάς

Άρχισε τα ίδια ο Τσίπρας: «Θα δούμε» είπε, αν πουν όχι οι Γάλλοι στην επαναδιαπραγμάτευση – Τι είπε για πανδημία, δημοσκοπήσεις και ακρίβεια

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Η επόμενη μέρα στο ΠΑΣΟΚ φοβίζει τον ΣΥΡΙΖΑ

Kon

Οικονόμου: Διπλή εξεταστική αν ο ΣΥΡΙΖΑ επιχειρήσει να «δραπετεύσει»

Ελεύθερος Τύπος NewsRoom

Ευδαίμων αμνησία (ΙΙ)…

Kon

Το πέταγμα της πεταλούδας στο ΚΙΝ.ΑΛ.

Kon

Με το βλέμμα στραμμένο στο ΚΙΝ.ΑΛ. ο ΣΥΡΙΖΑ

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Δημοσκόπηση Interview: Προβάδισμα 13% της ΝΔ από τον ΣΥΡΙΖΑ – Τι λένε οι πολίτες για την άρση μέτρων και η δημοφιλία των υπουργών

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Παγιδευμένος στο αδιέξοδο της εξεταστικής ο ΣΥΡΙΖΑ

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Ουαί υμίν…

Ελεύθερος Τύπος Newsroom