Ελεύθερος Τύπος
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Κεραυνοί» Ιερώνυμου για τη… λουδοβίκεια στάση Φίλη

Αλέξη Τσίπρα, ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος για τις αλλαγές Φίλη στο μάθημα των Θρησκευτικών και τη ρητορική που ακολουθεί τελευταία σε βάρος της Εκκλησίας. Με επιστολή του προς τον πρωθυπουργό, την οποία κοινοποίησε σε όλους τους πολιτικούς αρχηγούς, ο κ. Ιερώνυμος ασκεί σφοδρή κριτική στον υπουργό Παιδείας, αφήνοντας αιχμές για προσπάθεια πολιτικής «κατήχησης» και «στράτευσης» των μαθητών αλλά και εξίσωσης του Χριστιανισμού με τον τροτσκισμό. Από το βήμα της Βουλής, ο Νίκος Φίλης, με νέες «εμπρηστικές» δηλώσεις για τις σχέσεις Εκκλησίας–Πολιτείας, διεμήνυσε πως οι αλλαγές στο μάθημα των Θρησκευτικών θα προχωρήσουν παρά τις αντιδράσεις ορισμένων, όπως είπε, «έξαλλων».
Πάντως, ο Αρχιεπίσκοπος επιμένει να ζητά από τον πρωθυπουργό ουσιαστικό και ειλικρινή διάλογο και, όπως σχολιάζουν εκκλησιαστικοί κύκλοι, δεν πρόκειται να υποχωρήσει και να δεχτεί επ’ ουδενί τις αλλαγές στο μάθημα των Θρησκευτικών. Για τις αλλαγές αυτές, αλλά και τη στάση του υπουργού Παιδείας, στην πολυσέλιδη, γραμμένη σε αυστηρό ύφος, επιστολή του προς τον κ. Τσίπρα, εκφράζει τις πρόδηλες απορίες και αντιδράσεις του για τα «νέα» Θρησκευτικά.

«…μέχρι σήμερα η δημόσια επιχειρηματολογία του κ. υπουργού Παιδείας, Ερευνας και Θρησκευμάτων κατέληγε διαρκώς με την επωδό ότι “η Πολιτεία αποφασίζει”, σαφώς υπονοώντας ότι η Εκκλησία επιθυμεί να ποδηγετήσει στην Πολιτεία. Αραγε στη δημοκρατική μας πατρίδα έχει χώρο η λουδοβίκεια άποψη ότι Πολιτεία είναι μόνο ο υπουργός;» αναρωτιέται ο Αρχιεπίσκοπος.

Και αφού επισημαίνει ότι «η Εκκλησία δεν κρύβεται πίσω από το Σύνταγμα» τονίζει ότι «η Ορθοδοξία δεν έχει τίποτα να φοβηθεί από τη σύγκριση με τα άλλα θρησκεύματα και δόγματα».

ΒΑΛΙΑ ΝΙΚΟΛΑΟΥ

 vnikolaou@etypos.com

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου που κυκλοφορεί

Προτεινόμενα για εσάς

Έκκληση Ιερώνυμου: Οι πιστοί να εκκλησιαστούν από το σπίτι – «Προστατεύστε την ιερότητα της ζωής»

Tinad

Κεραμέως: Οι Πανελλαδικές όσο πιο κοντά γίνεται στην ημερομηνία έναρξής τους

Κώστας Σκαναβής

Ιερώνυμος: Αισθάνομαι συγκίνηση για τους φρουρούς των συνόρων

Επικοινωνία Μητσοτάκη-Ιερώνυμου για κορωνοϊό: Η Εκκλησία θα ενημερώσει του πιστούς

Δημήτρης Κατσάκος

Η επόμενη μέρα για τους πτυχιούχους των κολεγίων

admin

Μητσοτάκης: Το ελληνικό δημόσιο πανεπιστήμιο θα μπορέσει να ανοίξει τα φτερά του – Οι τρεις μεγάλες τομές

admin

Εκπαιδευτική μεταρρύθμιση: Νομοσχέδιο ελευθερίας και ευθύνης για τα πανεπιστήμια

Δημήτρης Κατσάκος

Μητσοτάκης στη Βουλή: Το νομοσχέδιο για την Παιδεία αποτελεί μία τολμηρή και συνεκτική δέσμη μεταρρυθμίσεων

Ανδρέας Ντίνης

Μητσοτάκης: Το ελληνικό δημόσιο πανεπιστήμιο θα μπορέσει να ανοίξει τα φτερά του – Οι τρεις μεγάλες τομές

Ανδρέας Ντίνης