Ελεύθερος Τύπος
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μπίζνες με Λαυρεντιάδη ο Πετσίτης πριν τις εκλογές του 2015

Ασύμμετρη απειλή για τον ΣΥΡΙΖΑ ο Μανώλης Πετσίτης

ΓΙΑΝΝΗΣ ΑΠΕΡΓΗΣ - ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΚΑΤΣΑΒΟΥ

Στη Βουλή θα κληθούν να καταθέσουν η επικεφαλής της Αρχής Ξεπλύματος Βρόμικου Χρήματος Αννα Ζαΐρη και ο υπάλληλος που απομακρύνθηκε από την έρευνα των λογαριασμών Πετσίτη και ΕLFE, όπως αποκάλυψε ο Ελεύθερος Τύπος της Κυριακής.

Το αίτημα της Ν.Δ., που στηρίχθηκε ουσιαστικά στις αποκαλύψεις του «Ε.Τ.», καθώς δημιούργησε νέα δεδομένα στην υπόθεση Πετσίτη, εξανάγκασε χθες τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και την πρόεδρο της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας Τασία Χριστοδουλοπούλου, όχι μόνο να κάνουν αποδεκτό το αίτημα ακρόασης, αλλά και να αφήσουν «ανοικτό» ότι πίσω από τον «Μανόλο του Μαξίμου» ενδέχεται να υπάρχει σκάνδαλο.

Χαρακτηριστικά, η κ. Χριστοδουλοπούλου, επικαλούμενη την προεκλογική περίοδο και επειδή, όπως ισχυρίστηκε, «η σκανδαλολογία δημιουργεί μια απίστευτη νοσηρότητα στην πολιτική ζωή, αυτά τα πράματα δεν πρέπει να μένουν χωρίς απαντήσεις, είτε αυτά είναι σκάνδαλο είτε είναι συμψηφισμός σκανδάλων», είπε: «Εγώ συναινώ να έρθει η κ. Ζαΐρη, όπως να έρθει και ο υπάλληλος που παραιτήθηκε και έφυγε από την υπηρεσία, ώστε να δούμε εάν μπορούμε να αποκτήσουμε κάποια γνώμη από όσα λέγονται».

«Το πικρό αυτό ποτήρι θα το πείτε μέχρι τέλους», ήταν το πολιτικό σχόλιο του βουλευτή της Ν.Δ. Γιάννη Τραγάκη στην πρόεδρο της Επιτροπής, η οποία έσπευσε να προδικάσει ότι πρόκειται για μια ακόμα υπόθεση Fake News… της Ν.Δ.

Αίσθηση, πάντως, προκάλεσε ο τρόπος με τον οποίο η κ. Χριστοδουλοπούλου προσπάθησε να δώσει «κατευθύνσεις» στα δύο στελέχη της Αρχής που θα έρθουν τη μεθεπόμενη εβδομάδα για ακρόαση στην Επιτροπή, λέγοντας: «Ο καταστατικός χάρτης με τον οποίο ιδρύθηκε αυτή η Αρχή αναφέρει ότι ο πρόεδρός της και τα μέλη έχουν απόλυτο καθήκον εχεμύθειας. Διέπονται από το απόρρητο. Είναι μια sui generis ανεξάρτητη Αρχή, γιατί είναι περισσότερο διωκτική και διοικητική, και άρα ό,τι και εάν ρωτήσετε την κ. Ζαΐρη, πιστεύετε θα σας απαντήσει; Οτι εάν της ζητήσετε το πόρισμα της Αρχής για την υπόθεση θα σας το δώσει;».

Το βολικό «απόρρητο» που έσπευσε να προεξοφλήσει για ό,τι δεν θα θελήσει να απαντήσει η επικεφαλής της Αρχής αποδόμησαν τόσο ο βουλευτής της Ν.Δ. Μάκης Βορίδης -«Απόρρητο; Για ποιο πράγμα;»- όσο και ο κ. Τραγάκης – «Τι μας λέτε; Οτι όποιο θέμα δεν θέλει να απαντήσει η κυρία πρόεδρος θα μας λέει ότι έχει το δικαίωμα του απορρήτου; Ή όποιο θέμα εκείνη κρίνει, έτσι από μόνη της, θα το θεωρεί απόρρητο;».

Μη πειστικός επίσης υπήρξε και ο τρόπος με τον οποίο η πρόεδρος της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας θέλησε να δείξει ότι η κυβέρνηση και ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχουν να φοβηθούν τίποτα από την υπόθεση: «Εγώ, πλέον, θα λέω σε όλα (τα αιτήματα της Ν.Δ. για ακροάσεις και συζητήσεις στην Επιτροπή) ναι! Στην προεκλογική αυτή περίοδο θα λέω σε όλα ναι! Σε ό,τι ζητήσετε, και τον Θεό να θέλετε θα τον καλέσω!».

Οι προθέσεις της κ. Χριστοδουλοπούλου πάντως για την ακρόαση του υπαλλήλου που ερευνούσε τις διαδρομές χρήματος σε offshore που συνδέονται με τον κ. Πετσίτη και τις εταιρείες συμφερόντων Λαυρεντιάδη φάνηκαν όταν είπε: «Να τον καλέσουμε, αφού όμως εντοπίσουμε το όνομά του. Διότι έψαξα στο Διαδίκτυο, δεν γνωρίζω πώς το λένε, δεν γράφει πουθενά κανείς ούτε και από ποια υπηρεσία ήταν αποσπασμένος στη συγκεκριμένη αρχή»! Λίγο αργότερα, όμως, και υπό την πίεση των βουλευτών της Ν.Δ. για την κλήτευση του υπαλλήλου, η πρόεδρος της Επιτροπής «καρφώθηκε» ότι έχει ενημέρωση περί του υπαλλήλου, αφού είπε στους γαλάζιους βουλευτές: «Στηρίζετε την καταγγελία σας στο γιατί έφυγε αυτός ο άνθρωπος. Κάτι έκανε που δεν άρεσε στην κ. Ζαΐρη. Να έρθει, λοιπόν, ο κύριος αυτός να δούμε γιατί παραιτήθηκε»!

Διάχυτη πάντως είναι η αμηχανία που προκαλεί στην κυβέρνηση η υπόθεση Πετσίτη, με τον υπουργό Επικρατείας Δημήτρη Τζανακόπουλο να μιλάει για «ανύπαρκτο θέμα» που εφευρέθηκε σε αντιπερισπασμό για τις διώξεις σε τραπεζικά και κομματικά στελέχη για τα δάνεια της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ, με την πρόεδρο της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας να λέει δήθεν απειλητικά προς τους βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι μετά τις ακροάσεις για το θέμα Πετσίτη «για να καλέσουμε και το ΕΣΡ για να συνταχθεί ειδική έκθεση για τα fake news» και τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ να καταθέτουν τροπολογία με την οποία θα μπορούν τα όργανα ελέγχου Πόθεν Εσχες να ανοίγουν τραπεζικούς, χρηματιστηριακούς λογαριασμούς των ελεγχόμενων, αλλά και να κάνουν άρση σε επαγγελματικό απόρρητο.

Νέα αποκάλυψη: Ως υπάλληλος του Λαυρεντιάδη στο Μαξίμου ο Πετσίτης το 2015

Άλλη μια αποκάλυψη για τον Μανώλη Πετσίτη και τη σχέση του με το ηγετικό περιβάλλον του ΣΥΡΙΖΑ έρχεται να προστεθεί στην αλυσίδα των δημοσιευμάτων που ταλανίζουν το Μέγαρο Μαξίμου.

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα Newsbomb.gr, ο Μανώλης Πετσίτης ανέλαβε να εκπροσωπεί φορολογικά τους Κύπριους δικηγόρους των offshore του Λαυρέντη Λαυρεντιάδη, μόλις ένα μήνα πριν τις εκλογές του Ιανουαρίου του 2015 και την ανάληψη της εξουσίας από το ΣΥΡΙΖΑ.

Από τα νέα στοιχεία που δημοσιοποιήθηκαν χθες προκύπτει πως όταν ο Νίκος Παππάς άνοιξε την πόρτα του Μαξίμου στον Πετσίτη, ο τελευταίος ήταν ήδη υπάλληλος του Λαυρεντιάδη διαψεύδοντας έτσι τους ισχυρισμούς του υπουργού Ψηφιακής Πολιτικής.

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα, η εμπιστοσύνη του Λαυρεντιάδη στο πρόσωπο του Πετσίτη προέκυπτε από το γεγονός πως ο στενός φίλος του Νίκου Παππά είχε αναλάβει να εκπροσωπεί στην Ελλάδα τους Κύπριους δικηγόρους, που είναι ακόμη και σήμερα οι διαχειριστές «αμαρτωλών» offshore του Λαυρεντιάδη.

«Πρόκειται για τους Κύπριους δικηγόρους Λάμπρο Πιερή και Σωτηράκη Παναγιώτου. Ο Λάμπρος Πιερής, προβεβλημένο στέλεχος του ΑΚΕΛ, είναι συνέταιρος στο νομικό γραφείο APLAW Services Limited, δηλαδή στο γραφείο του Αρτέμη Αρτεμίου, ενώ ο Σωτηράκης Παναγιώτου, ο οποίος έχει αποδειχθεί το δεξί χέρι του Λαυρέντη Λαυρεντιάδη σε πλήθος σκοτεινών υποθέσεων, ήταν μέχρι πρόσφατα διευθυντής της APLAW Services Limited», αναφέρει η ιστοσελίδα.

Σύμφωνα με στοιχεία των ελληνικών φορολογικών Αρχών τα οποία παρουσίασε το Newsbomb.gr, ο Μανώλης Πετσίτης έγινε φορολογικός εκπρόσωπος των Παναγιώτου και Πιερή στις 23 Δεκεμβρίου 2014, ήτοι 33 ημέρες πριν κερδίσει ο ΣΥΡΙΖΑ τις εκλογές του 2015. Δηλαδή ξεκίνησε να συνεργάζεται με τους δικηγόρους του Λαυρεντιάδη, λίγες εβδομάδες πριν εγκατασταθεί στο Μαξίμου.

«Ταχύτατα έγινε ο άνθρωπός τους στην Ελλάδα, όχι μόνον δηλώνοντας το σπίτι του στην Καισαριανή ως την επαγγελματική τους έδρα, αλλά εκπροσωπώντας εκείνους και τον Λαυρεντιάδη σε συναντήσεις στη ΔΕΠΑ και φέρνοντας μεγάλα πακέτα στην εταιρεία Διαφημιστικές Υπηρεσίες Maze Μονοπρόσωπη ΕΠΕ, που είχαν συστήσει οι Παναγιώτου και Πιερής», σημειώνει το δημοσίευμα.

«Δεδομένου ότι οι συγκεκριμένοι δικηγόροι ήταν και συνεργάτες του φίλου του κ. Παππά, Αρτέμη Αρτεμίου, το πιο λογικό είναι να υποθέσει κανείς πως ο υπουργός γνώριζε για αυτή την επαγγελματική σχέση. Και αυτό είναι το πιο λογικό να υποθέσει κανείς διότι η συνεργασία είχε αναπτυχθεί μεταξύ δύο κοινών του φίλων», αναφέρει το Newsbeast.gr.

«Στην περίπτωση που ο Νίκος Παππάς έχει εξαπατηθεί από τον Μανώλη Πετσίτη και τον Αρτέμη Αρτεμίου για τον χρόνο έναρξης της συνεργασίας τους, θα περίμενε κανείς πως ο υπουργός θα στραφεί εναντίον και των δύο, καθώς τον εξέθεσαν δημοσίως, οδηγώντας τον να υποστηρίζει ανακριβή γεγονότα.

Διότι είναι ανακριβές πλέον να λέγεται πως ο Μανώλης Πετσίτης κατέστη ιδιώτης και εκπρόσωπος εταιρειών με τις οποίες συγκρούσθηκε ο ΣΥΡΙΖΑ μετά το 2015, όταν ήδη από το 2014 ο φίλος του είχε ξεκινήσει να συνεργάζεται με τα στελέχη της APLAW Services Limited».

Και συνεχίζει: «Δεδομένου λοιπόν ότι ο Πετσίτης ήταν μέσα στο Μαξίμου και ως συνεργάτης του κ. Παππά και ως εκπρόσωπος συμφερόντων του Λαυρεντιάδη, θα πρέπει να πέσει άπλετο φως και να αναζητηθούν πολιτικές ευθύνες. Αφενός διότι η ραγδαία διόγκωση του χρέους της ELFE, συμφερόντων Λαυρεντιάδη προς τη ΔΕΠΑ, ξεκίνησε ακριβώς εκείνη την περίοδο, αφετέρου διότι ο Πετσίτης βρέθηκε αμέσως μετά να λαμβάνει επιταγές συνολικού ύψους 200.000 ευρώ από τη λιπασματοβιομηχανία του Λαυρεντιάδη, για άγνωστες μέχρι και σήμερα υπηρεσίες».

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου

Προτεινόμενα για εσάς

Από τη σωστή πλευρά της Ιστορίας

Kon

Αυτοκαταστροφή ο «Μπάλλος του ΣΥΡΙΖΑ»…

Kon

Ο «εθνικός στόχος»

Kon

Ο Καραμανλής και η απόγνωση του Τσίπρα

Kon

Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έκανε την έκπληξη: Κριτική και για την ελληνοαμερικανική συμφωνία

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Εξεταστική για τη VOX POP και «ΣΙΑ»…

Kon

Είναι σοβαροί;

Kon

«Δεν χάνει ούτε μία στο εκατομμύριο»

Kon

ΣΥΡΙΖΑ για Γεννηματά: Να κερδίσει και αυτή τη μάχη, όπως στο παρελθόν

Λάμπρος Κατσαρός