Ελεύθερος Τύπος
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Όλα έτοιμα για την επίσκεψη Τσίπρα στα Σκόπια

Σε συνέδριο για τα δυτικά Βαλκάνια ο Τσίπρας – Τι θα πει για τις Πρέσπες

Newsroom eleftherostypos.gr

Από το Διεθνές Φόρουμ των Δελφων ο Αλέξης Τσίπρας είχε προαναγγείλει πως θα μεταβεί στα Σκόπια και θα είναι ο πρώτος Ελληνας πρωθυπουργός που επισκέπτεται τη Βόρεια Μακεδονία.

Οπως όλα δείχνουν στο Μέγαρο Μαξίμου εξετάζουν και προετοιμάζουν το ταξίδι του πρωθυπουργού τον Απρίλιο. Μάλιστα ο Αλέξης Τσίπρας θα συνοδεύεται και από μία ομάδα επιχειρηματιών, οι οποίοι δραστηριοποιούνται σε τουρισμό, εστίαση, οι κατασκευές και η ενέργεια.

Μάλιστα Αθήνα και Σκόπια προετοιμάζουν και την επίσκεψη του Ζόραν Ζάεφ στην Αθήνα, η οποία θα πραγματοποιηθεί στη συνέχεια ως ανταπόδοση στο ταξίδι του Αλέξη Τσίπρα.

Ενδεικτικό είναι εξάλλου πως ο διευθυντής του Οικονομικού Γραφείου του πρωθυπουργού, Γιώργος Τσίπρας ανεφερε οτι η «Βόρεια Μακεδονία» επιθυμεί έντονα την ενίσχυση των εμπορικών συναλλαγών και της οικονομικής συνεργασίας με την Ελλάδα ιδιαίτερα στους τομείς της ενέργειας, της διαχείρισης των απορριμμάτων, και της διαμετακόμισης και πρόσθεσε ότι «πολύ σύντομα θα έχουμε νέα και ανακοινώσεις».

Υπενθυμίζεται πως ο πρωθυπουργός είχε αναφέρει από τους Δελφούς οτι θα δημιουργηθεί Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών: «Η Ελλάδα είναι αποφασισμένη να συνεχίσει να χτίζει πάνω σε όσα πετύχαμε με τη Συμφωνία των Πρεσπών. Για το λόγο αυτό, μέσα στους επόμενους μήνες, θα είμαι ο πρώτος Έλληνας πρωθυπουργός που θα επισκεφτώ επισήμως τα Σκόπια, συνοδευόμενος μάλιστα από επιχειρηματική αποστολή. Και επιπλέον θα προχωρήσουμε στην ιδρυτική σύγκλιση του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας και Βόρειας Μακεδονίας, με σκοπό να εξετάσουμε τρόπους εμβάθυνσης της συνεργασίας μας σε μια σειρά από τομείς κοινού ενδιαφέροντος. Από το εμπόριο, τις οικονομικές ανταλλαγές, τον τουρισμό, την ενέργεια, τον πολιτισμό, μέχρι τη στρατιωτική και αστυνομική συνεργασία».

Αξίζει ωστόσο να σημειωθεί πως στο Μαξίμου υπάρχει ένας προβληματισμός καθώς η δυσαρέσκεια μεγάλου μέρους της κοινωνίας για τη συμφωνία των Πρεσπών, ειδικά στη Βόρεια Ελλάδα δεν έχει περιοριστεί, με αποτέλεσμα ο ΣΥΡΙΖΑ να βυθίζεται δημοσκοπικά σε αυτές της περιοχές.

Προτεινόμενα για εσάς

Πέτσας σε Τσίπρα: Η ατομική ευθύνη αφορά και τους επικεφαλής των κομμάτων!

Ανδρέας Ντίνης

Τσίπρας στη Βουλή: Να μην γίνεται προσπάθεια ωραιοποίησης της κατάστασης στην οικονομία

Tinad

Χωρίς φιλότιμο…

Kon

Ο Τσίπρας «κουράζει» και όσους τον ψήφισαν

Kon

Τσίπρας για Αγία Σοφία: Η μετατροπή σε τζαμί δεν μπορεί να παραχαράξει ή να παραγράψει την ιστορία και τον οικουμενικό συμβολισμό της

Evanthia Karra

Μητσοτάκης μετά τις συναντήσεις με Τσίπρα-Γεννηματά: Γόνιμος διάλογος παρά τις διαφορές

Evanthia Karra

Ολα στο… παζάρι από τον Τσίπρα!

Kon

Το «πακέτο» της δημιουργίας

Kon

Τσίπρας σε Μητσοτάκη: Να αποτρέψετε το Oruc Reis

Ανδρέας Ντίνης