Ελεύθερος Τύπος
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Το προβάδισμα της ΝΔ δίνει… τόνο και στις αγορές

Μητσοτάκης: Τώρα εξαργυρώνουν τα γραμμάτια των… συναλλαγών Τσίπρα

ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΧΟΝΔΡΟΠΟΥΛΟΣ

Oσο πλησιάζει η χώρα στις εκλογές και στην πολιτική αλλαγή τόσο αυξάνεται το ενδιαφέρον των αγορών, καθώς προεξοφλείται πλέον ότι σε λίγους μήνες η Ελλάδα θα έχει αποκτήσει μία πραγματικά μεταρρυθμιστική κυβέρνηση που θα είναι αποφασισμένη να ακολουθήσει μία πολιτική μείωσης φόρων και εισφορών και δημιουργίας θετικού επενδυτικού περιβάλλοντος.

Η πραγματικότητα αυτή, την οποία αναγνωρίζουν ολοένα και περισσότεροι στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, κάνει την ηγεσία της Ν.Δ. να εντείνει και τις δικές της πρωτοβουλίες στην κατεύθυνση της προσέλκυσης επενδύσεων από τον ιδιωτικό τομέα με το βλέμμα στην ανάγκη να δημιουργηθούν προϋποθέσεις για ισχυρή και βιώσιμη ανάπτυξη την επόμενη ημέρα.

Σε σωστή κατεύθυνση

Στο πλαίσιο αυτό η Πειραιώς θεωρεί «βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση» και την έναρξη της διαδικασίας για έκδοση 10ετούς ομολόγου η οποία εντάσσεται επίσης στο γενικότερο κλίμα των αυξημένων προσδοκιών που δημιουργεί η βεβαιότητα για επερχόμενη πολιτική αλλαγή, αλλά και για αυξημένη εμπιστοσύνη στη μεταρρυθμιστική αξιοπιστία της νέας διακυβέρνησης.

«Οι αγορές προεξοφλούν την ομαλότητα και το ελκυστικό επενδυτικό περιβάλλον στο οποίο στοχεύει η επόμενη κυβέρνηση με πρωθυπουργό τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Με βάση αυτό το σκεπτικό θεωρούμε πως είναι ένα βήμα στη σωστή κατεύθυνση», δήλωσε χαρακτηριστικά η Μαρία Σπυράκη με αφορμή την έναρξη της διαδικασίας για το 10ετές ομόλογο.

Μπαράζ επαφών

Ο θετικός αντίκτυπος που έχει η επικείμενη αλλαγή κυβέρνησης δεν συνιστά εκτίμηση που γίνεται από την ίδια την αξιωματική αντιπολίτευση, αλλά επισημαίνεται πλέον από ολοένα και περισσότερα διεθνή μέσα ενημέρωσης, από ξένους επενδυτές, καθώς και από τον πρώην πρόεδρο της Κομισιόν, Ζ. Μ. Μπαρόζο.
Σε αυτό το κλίμα ο ίδιος ο πρόεδρος της Ν.Δ. συνεχίζει τον κύκλο επαφών που έχει ξεκινήσει εδώ και αρκετές εβδομάδες με επίκεντρο τις επενδύσεις.

Μετά τη συνάντηση που είχε στην Αθήνα με εκπροσώπους σημαντικών γερμανικών εταιρειών που δραστηριοποιούνται στη χώρα και τις επαφές σε Μόναχο και Μόσχα, αναμένεται στο τέλος της εβδομάδας να βρεθεί για τον ίδιο λόγο στη Νέα Υόρκη.

Υπεροχή

Η εκλογική δυναμική του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης επιβεβαιώνεται πάντως όχι μόνο από την εικόνα που αποτυπώνεται στις δημοσκοπήσεις και καταδεικνύει πως ούτε το κύμα κυβερνητικής παροχολογίας είχε αποτέλεσμα για τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και από πραγματικές κάλπες.

Χαρακτηριστικό είναι ότι ο πρόεδρος της Ν.Δ. δεν έκρυψε την ικανοποίησή του για την εκλογή του Αθ. Εξαδάκτυλου με 62% στην προεδρία του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου. Είναι σημαντική, ανέφερε, «όχι μόνο γιατί σε μία ακόμη κάλπη αποδοκιμάζεται ο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά γιατί δείχνει ότι ο ιατρικός κόσμος έχει αγκαλιάσει το πρόγραμμα της Ν.Δ. για την αναβάθμιση της δημόσιας Υγείας».

Η ηγεσία της αξιωματικής αντιπολίτευσης δίνει έμφαση και στη συζήτηση στη Βουλή για το δημογραφικό για το οποίο ο Κυριάκος Μητσοτάκης τονίζει ότι αποτελεί ζήτημα που αφορά «το ίδιο μας το έθνος» και αναμένεται να αναφερθεί εκ νέου στο πλήρες πρόγραμμα που έχει παρουσιάσει η Ν.Δ., υπενθυμίζοντας μία σειρά από μέτρα για την αντιμετώπισή του που, όπως επισημαίνει, συνιστούν «πραγματική και ουσιαστική κοινωνική πολιτική».

Μεταξύ άλλων η χορήγηση 2.000 ευρώ στην οικογένεια κάθε παιδιού που γεννιέται στην Ελλάδα, η αύξηση του αφορολογήτου κατά 1.000 ευρώ για κάθε παιδί, αλλά και η δέσμευση ότι κάθε οικογένεια, εφόσον πληροί τα εισοδηματικά κριτήρια, θα λαμβάνει κουπόνι μηνιαίο 180 ευρώ ώστε κανένα παιδί να μη μένει εκτός παιδικού σταθμού, είτε δημοσίου είτε ιδιωτικού.

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου

Προτεινόμενα για εσάς

Εσωκομματικές εκλογές στην ΝΔ: Δυναμική τάση στους νέους που ξεπερνούν το 22% των μελών της

Ελεύθερος Τύπος NewsRoom

Πηγές Κ.Ο. ΝΔ για εξεταστική: Καλούμε τον κ. Τσίπρα να ανταποκριθεί στον θεσμικό του ρόλο

Ελεύθερος Τύπος NewsRoom

ΝΔ: Θα διαψεύσει ο ΣΥΡΙΖΑ ότι διαπραγματευόταν αμυντική συμφωνία με ΗΠΑ με τους ίδιους όρους

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

ΝΔ: Επαναφέρει τα ερωτήματα που αρνείται να απαντήσει ο κ. Τσίπρας η δίωξη σε Ματθαιόπουλο

Ελεύθερος Τύπος NewsRoom

Δημοσκόπηση Interview: Προβάδισμα 13% της ΝΔ από τον ΣΥΡΙΖΑ – Τι λένε οι πολίτες για την άρση μέτρων και η δημοφιλία των υπουργών

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Η ΝΔ θυμίζει στον ΣΥΡΙΖΑ τα πρωτοσέλιδα πριν τις εκλογές και τις «δημοσκοπήσεις μαϊμού»

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

ΝΔ: Ο ΣΥΡΙΖΑ στο θέμα της συμφωνίας επιλέγει τον φθηνό λαϊκισμό

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

ΝΔ: Και ψηφιακά η ανάδειξη κομματικών οργάνων

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Δημοσκόπηση Opinion Poll: Διψήφια διαφορά ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ – Καταλληλότερος πρωθυπουργός ο Μητσοτάκης

Ελεύθερος Τύπος Newsroom