Ελεύθερος Τύπος
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στους εισαγγελείς πόρισμα 3.000 σελίδων για Novartis

Νέες βόμβες στην Novartis για Ρασπούτιν και στο βάθος… Πετσίτης

ΜΑΡΙΑ-ΝΙΚΗ ΓΕΩΡΓΑΝΤΑ

Ποινικές εξελίξεις αναμένονται στην υπόθεση Novartis, καθώς η Εισαγγελία Διαφθοράς έχει στα χέρια της το πρώτο πόρισμα των ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, θεωρείται βέβαιο ότι για κάποια από τα ερευνώμενα πολιτικά πρόσωπα το επίμαχο πόρισμα των ελεγκτών θα αποτελέσει και το τέλος της όλης διαδικασίας ελέγχου τους, καθώς δεν προκύπτουν στοιχεία σε βάρος τους. Ετσι αναμένεται οι εισαγγελείς να ζητήσουν την αρχειοθέτηση της δικογραφίας για αυτούς.

Ωστόσο, οι πληροφορίες λένε ότι ανάμεσα στα πρόσωπα για τα οποία οι εισαγγελείς έχουν ενδείξεις ότι είναι εμπλεκόμενα στην υπόθεση της Novartis είναι και κάποιοι πολιτικοί από το σύνολο των δέκα ερευνώμενων – χωρίς ωστόσο να διαρρέουν πληροφορίες ούτε για τον αριθμό των προσώπων αυτών – γεγονός που σημαίνει ότι θα κληθούν για εξηγήσεις από την Εισαγγελία Διαφθοράς ώστε να καταθέσουν ανωμοτί με ερευνώμενο αδίκημα τη δωροδοκία.

Οπως αναφέρουν πηγές του Εφετείου, το ογκωδέστατο πόρισμα των ελεγκτών καλύπτει μία τεράστια έρευνα στοιχείων και συγκρίσεων για μόνο πέντε φάρμακα της ελεγχόμενης εταιρίας και την τιμολόγησή τους στην Ελλάδα. Τα εν λόγω σκευάσματα ανήκουν στα ιδιαίτερα ακριβά, με κόστος που ξεπερνούσε τα 1.000 ευρώ, για καρκινοπαθείς ή για ασθενείς με σοβαρά θέματα όρασης.

Το πρώτο πόρισμα αριθμεί 3.000 σελίδες και καλύπτει μόλις ένα μέρος από το σκέλος της υπόθεσης, και συγκεκριμένα εκείνο που αφορά στη λεγόμενη τιμολόγηση φαρμάκων για μία περίοδο από το 2006 έως το 2014, με τα περισσότερα ωστόσο από αυτά να αφορούν στη διετία 2012-2014.

Το ογκώδες υλικό που συνέλεξαν οι ελεγκτές – οι οποίοι εποπτεύονται από την επιθεωρήτρια Δημόσιας Διοίκησης Μαρία Παπασπύρου – φέρεται να περιέχει εκατοντάδες στοιχεία από πολλές πηγές, όπως τον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΟΦ) αλλά και τη Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών της ΕΛ.ΑΣ. Τα στοιχεία αυτά έχουν διασταυρωθεί και αξιολογηθεί προκειμένου να καταλογιστούν ευθύνες κρατικών λειτουργών.

Οι εκτιμήσεις των ελεγκτών για το θέμα της τιμολόγησης ή υπερτιμολόγησης συγκεκριμένων φαρμάκων θα βοηθήσουν την Εισαγγελία Διαφθοράς όχι μόνο να αποδώσει ποινικές ευθύνες όπου απαιτείται αλλά και να προχωρήσει σε μία πρώτη πιο εμπεριστατωμένη εκτίμηση της ζημιάς του Δημοσίου από την εκτόξευση της φαρμακευτικής δαπάνης η οποία ανεπίσημα ακόμα εκτιμάται σε πολλά δισ. ευρώ.

Οι εισαγγελείς Διαφθοράς αφού μελετήσουν τα ευρήματα των ελεγκτών θα δρομολογήσουν και τις επόμενες κινήσεις τους. Οπως αναμένεται, θα φέρουν ενώπιόν τους για εξηγήσεις συγκεκριμένα εμπλεκόμενα πρόσωπα.

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου

Προτεινόμενα για εσάς

Novartis: Απαλλάσσεται από την κατηγορία της παθητικής δωροδοκίας ο Μανιαδάκης

Ελεύθερος Τύπος NewsRoom

Υπόθεση Novartis – Άδωνις Γεωργιάδης, Δημήτρης Αβραμόπουλος: Να ολοκληρωθεί άμεσα η έρευνα ζητά o οικονομικός εισαγγελέας

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Υπόθεση Novartis: Παρατείνει το καθεστώς προστασίας των «Μάξιμου Σαράφη» και «Αικατερίνης Κελέση»

Ελεύθερος Τύπος NewsRoom

Novartis: Οι οικονομικοί εισαγγελείς αποφασίζουν για τις κουκούλες στους μάρτυρες

Ελεύθερος Τύπος NewsRoom

Novartis: Να βγουν οι «κουκούλες» προτείνει η εισαγγελέας

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Υπόθεση Novartis: Η δίωξη κατά του αντεισαγγελέα Ιωάννη Αγγελή και η μετωπική ΝΔ με ΣΥΡΙΖΑ

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Υπόθεση Novartis: Δίωξη στον αντεισαγγελέα Αγγελή για παράβαση καθήκοντος

Υπόθεση Novartis-Παπασταύρου: Έχω εμπιστοσύνη στη Δικαιοσύνη ότι θα αποκαλύψει τους σκευωρούς

Ελεύθερος Τύπος NewsRoom

Μήνυση για συκοφαντική δυσφήμιση και αγωγή κατά του Παπαγγελόπουλου κατέθεσε ο Μιωνής