Ελεύθερος Τύπος
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Δημοσκόπηση Pulse: Σταθερό προβάδισμα 11 μονάδων της ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ

Πρόβλεψη Politico για Ευρωεκλογές: Προβάδισμα της ΝΔ με 9,3% έναντι του ΣΥΡΙΖΑ

Newsroom eleftherostypos.gr

Ανοίγει η ψαλίδα μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ. Αυτό τουλάχιστον προκύπτει από τη δημοσκόπηση της Pulse που παρουσιάστηκε στο κεντρικό δελτίο του ΣΚΑΪ.

Συγκεκριμένα, η διαφορά είναι στις 11 μονάδες έναντι 10,5 που ήταν στην αντίστοιχη δημοσκόπηση του περασμένου μήνα. Ταυτόχρονα το 88% των ερωτηθέντων θέλει να μειωθούν οι φόροι, ενώ ο Κυριάκος Μητσοτάκης θεωρείται ο καταλληλότερος για να το πράξει.

Η πρόθεση ψήφου

Στην πρόθεση ψήφου με αναγωγή επί των εγκύρων, η Pulse διαπιστώνει άνοιγμα της ψαλίδας υπέρ της ΝΔ. Συγκεκριμένα, η διαφορά είναι πλέον 11 μονάδες από 10,5 που ήταν στην προηγούμενη μέτρηση.

Συγκεκριμένα: 

η ΝΔ παίρνει 32,5% (33% στην προηγούμενη),

ο ΣΥΡΙΖΑ 21,5% (22,5%),

η Χρυσή Αυγή 8% (8%),

το ΚΙΝΑΛ 7%(6,5%),

το ΚΚΕ 6% (5,5%)

η Ελληνική Λύση παίρνει 2,5% (2%) ,

η Ένωση Κεντρώων 2% (2%),

η Πλεύση Ελευθερίας 1,5% (1%)

από 1% ΑΝΕΛ, Ποτάμι, ΛΑΕ, Δημιουργία Ξανά

αναποφάσιστοι στο 12% (13,5%)

Στην πρόθεση ψήφου χωρίς αναγωγή επί των εγκύρων τα ποσοστά έχουν ως εξής: ΝΔ 30%, ΣΥΡΙΖΑ 201,5%, Χρυσή Αυγή 7,5%, ΚΙΝΑΛ 6,5%, ΚΚΕ 5,5%.

 

Η συσπείρωση των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ φτάνει το 51% (53%) ενώ της ΝΔ το 81% (81%). Το 14% όσων ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ προτίθενται να ψηφίσουν ΝΔ, ενώ το 4% κάνει την αντίστροφη πορεία. Από τους αναποφάσιστους, το 27% είχε ψηφίσει ΣΥΡΙΖΑ και το 7% ΝΔ.

Το 63% πιστεύει ότι τα πράγματα πηγαίνουν στη λάθος κατεύθυνση (το ίδιο ποσοστό με την προηγούμενη έρευνα), ενώ το 29% στη σωστή (27% στην προηγούμενη).

Το 36% θέλει εκλογές πριν τον Μάιο, το 21% τις θέλει τον Μάιο μαζί με τις ευρωεκλογές και τις αυτοδιοικητικές, ενώ το 32% θέλει ολοκλήρωση της κυβερνητικής θητείας. Όπως είναι αναμενόμενο, οι απαντήσεις στο ζήτημα σχετίζονται με την κομματική προτίμηση. Συγκεκριμένα το 55% των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ θέλει εκλογές τον Οκτώβριο, το 23% πριν τον Μάιο, και 15% τον Μάιο. Αντιστοίχως, το 55% των νεοδημοκρατών θέλει εκλογές πριν το Μάιο, το 28% τον Μάιο και το 13% τον Οκτώβριο. Γενικά, θα μπορούσε να λεχθεί ότι η προοπτική των πολλαπλών εκλογών τον Μάιο δεν ενθουσιάζει καμιά πλευρά.

Το 88% θέλει να μειωθούν οι φόροι κι ένα ηρωικό 3% δεν το επιθυμεί.

Ίσως πιο ενδιαφέρον πολιτικά είναι ότι το 39% θεωρεί καταλληλότερο να μειώσει τους φόρους τον Κυριάκο Μητσοτάκη, το 23% τον Αλέξη Τσίπρα και το 29% κανένας από τους δύο. Από τους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ του 2015 το 43% θεωρεί τον κ. Τσίπρας καταλληλότερο για να μειώσει τους φόρους, το 19% τον κ. Μητσοτάκη. Στο στρατόπεδο της ΝΔ το 75% θεωρεί καταλληλότερο τον κ. Μητσοτάκη και το 4% τον κ. Τσίπρα.

Το 82% δεν είναι ικανοποιημένο με το πολιτικό κλίμα και το επίπεδο του πολίτικού διαλόγου, εν αντιθέσει με το 9% που έχει άλλη άποψη.

Στην ερώτηση ποιο κόμμα έχει την ευθύνη για το κακό πολιτικό κλίμα, το 35% απαντάει ο ΣΥΡΙΖΑ, το 25% όλα τα κόμματα, το 21% τα δύο μεγάλα κόμματα, το 12% η Νέα Δημοκρατία και το 6% θεωρεί υπεύθυνα κάποια από τα κόμματα της υπόλοιπης αντιπολίτευσης.

Οι πολιτικοί δείκτες της Pulse έχουν ως εξής:

Στην παράσταση νίκης προηγείται η ΝΔ με 62% (59% στη προηγούμενη μέτρηση) ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ παίρνει 23% (22%).

Καταλληλότερος για πρωθυπουργός θεωρείται ο κ. Μητσοτάκης από το 35% (35%), κ Τσίπρας από το 24% (24%) και κανένας από τους δύο το 34% (32%).

 

Δείτε εδώ όλη την δημοσκόπηση 

Προτεινόμενα για εσάς

«Καλογρίτσας Γκέιτ»: Μαύρα σύννεφα στον ΣΥΡΙΖΑ για τον «White House»

Μιχάλης Μάρδας

ΣΥΡΙΖΑ: Ποιοι πιέζουν τον Τσίπρα να διαγράψει τον Τσακαλώτο

Μιχάλης Μάρδας

Αφίξεις… κορυφής στην Ελλάδα πριν τη Σύνοδο – Ο ιδιαίτερος συμβολισμός της επίσκεψης Πομπέο

Tinad

Το μήνυμα των πολιτών

Kon

Από το «ηθικό πλεονέκτημα» στον… μπροστινό του White House

Kon

 Μητσοτάκης στην 75η Σύνοδο  ΟΗΕ: «Ας δώσουμε τώρα μια ευκαιρία στη διπλωματία»

Δημήτρης Ντόγκας

Μητσοτάκης για Παύλο Μπακογιάννη: Τριάντα ένα χρόνια μετά – Η ίδια αγάπη ζωντανή στη μνήμη μου.

Ανδρέας Ντίνης

Χαρδαλιάς στη Βουλή: Με στοιχεία και έγγραφα απέναντι στα fake news του ΣΥΡΙΖΑ

Δημήτρης Ντόγκας

Η σιωπή Τσίπρα καταπλακώνει τον ΣΥΡΙΖΑ – Νέοι τριγμοί στο κόμμα

Ανδρέας Ντίνης