Ελεύθερος Τύπος
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αντιδράσεις σε Κέρκυρα και Κεφαλλονιά για τους νέους δήμους

Δημοσκόπηση Pulse: Ψήφος εμπιστοσύνης σε ΝΔ και Κυριάκο Μητσοτάκη από τους πολίτες

ΠΑΝΟΣ ΜΠΑΪΛΗΣ

Τα πάνω κάτω φέρνει σε Κέρκυρα, Λέσβο, Κεφαλλονιά και Σέρβια τροπολογία του υπουργείου Εσωτερικών με την οποία δημιουργούνται 10 νέοι δήμοι τρεις μήνες πριν από τις δημοτικές εκλογές.

Στην Κέρκυρα και στην Κεφαλλονιά οι κάτοικοι αντιδρούν για το «σπάσιμο» των δήμων, ρίχνοντας την ευθύνη στους τοπικούς βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Κώστα Παυλίδη και Αφροδίτη Θεοπεφτάτου.

Στην Κέρκυρα κατηγορούν και τον νυν δήμαρχο κ. Κώστα Νικολούζο -έχει εκλεγεί με το ΣΥΡΙΖΑ, αλλά τώρα δεν θα είναι υποψήφιος-, ο οποίος έφερε το θέμα στο δημοτικό συμβούλιο, το οποίο με μόνο 16 ψήφους τάχθηκε υπέρ της διάσπασης του δήμου, με τους περισσότερους συμβούλους να… απέχουν. Ευθύνες αποδίδουν και στον γραμματέα του κόμματος κ. Σκουρλέτη, ο οποίος έχει ταχθεί υπέρ της διάσπασης. Κατά της διάσπασης ήταν, τουλάχιστον κατά το παρελθόν, η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κ. Φωτεινή Βάκη.

Ενας από τους λόγους που αντιδρά ακόμη και η Ενωση Ξενοδόχων είναι η χρόνια εκκρεμότητα με τα στερεά απόβλητα, για τα οποία οι κάτοικοι της Νότιας Κέρκυρας αντιδρούν.

Αντιδράσεις υπάρχουν και στην Κεφαλλονιά, όπου στο στόχαστρο έχει μπει η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κυρία Αφροδίτη Θεοπεφτάτου.

«Αντάρτικο»

Η πρώτη αντίδραση έρχεται από την περιοχή της Θηνιάς, οι κάτοικοι της οποίας έχουν ζητήσει να παραμείνουν στον Δήμο Αργοστολίου. Οι κάτοικοι απειλούν με προσφυγή στη Δικαιοσύνη, ενώ χαρακτηρίζουν την κυρία Θεοπεφτάτου «ετερόκλητη» βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία παραβίασε «τους νόμους και το Σύνταγμα».

Πιο απλά φαίνεται και είναι τα πράγματα στη Λέσβο, όπου και παλαιότερα είχε κατατεθεί αιτήματα για δημιουργία νέων δήμων. Κι αυτό γιατί η Λέσβος είναι το μεγαλύτερο νησί μετά την Κρήτη και ένας εκ των μεγαλύτερων δήμων της χώρας (μετά την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη) και ως εκ τούτου η δημιουργία των δήμων Μυτιλήνης και Δυτικής Λέσβου θα λειτουργήσει θετικά ως προς την εξυπηρέτηση των πολιτών.

Αντιδράσεις δεν έχουν καταγραφεί σε Σέρβια και Βελβεντό. Υπέρ της δημιουργίας δύο νέων δήμων, σύμφωνα με τα τοπικά μέσα ενημέρωσης, είχαν ταχθεί ο τοπικός βουλευτής Γιάννης Θεοφύλακτος, ο περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας Θόδωρος Καρυπίδης και ο κ. Πάνος Σκουρλέτης.

Οι νέοι δήμοι θα ξεκινήσουν τη λειτουργία τους μετά τις αυτοδιοικητικές εκλογές, ενώ, όσον αφορά το προσωπικό, επισημαίνεται ότι μεταφέρεται στους αντίστοιχους συνιστώμενους δήμους, με την ίδια σχέση εργασίας και σε αντίστοιχες θέσεις.

Σύμφωνα με το 1ο άρθρο, οι σημερινοί δήμοι Κέρκυρας, Κεφαλλονιάς, Σερβίων-Βελβεντού και Λέσβου καταργούνται, διασπώμενοι ως εξής:

  • Δήμος Βόρειας Κέρκυρας.
  • Δήμος Κεντρικής Κέρκυρας και Διαποντίων Νήσων
  • Δήμος Νότιας Κέρκυρας
  • Δήμος Αργοστολίου
  • Δήμος Ληξουρίου
  • Δήμος Σάμης
  • Δήμος Σερβίων
  • Δήμος Βελβεντού
  • Δήμος Μυτιλήνης
  • Δήμος Δυτικής Λέσβου

Ενδιαφέρον, πάντως, παρουσιάζει το 5ο άρθρο. Οπως θα διαβάσετε, προβλέπει τη δημιουργία μιας «Επιτροπής Επανεξέτασης των Διοικητικών Ορίων των ΟΤΑ A’ βαθμού», με αντικείμενο «την υποβολή εισήγησης στον υπουργό Εσωτερικών για τον ανακαθορισμό των διοικητικών ορίων των ΟΤΑ Α’ βαθμού». Το έργο της ορίζεται ότι θα ολοκληρωθεί «εντός χρονικής διάρκειας δύο (2) ετών», ενώ «με απόφαση του υπουργού Εσωτερικών μπορεί να παρατείνεται ο χρόνος διάρκειας του έργου».

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου

[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]

Προτεινόμενα για εσάς

Κορωνοϊός – Κέρκυρα: Σε καραντίνα πτέρυγα των φυλακών – Θετικοί δύο κρατούμενοι

Ανδρέας Ντίνης

Ξεκίνησε η δίκη του Μητροπολίτη Κέρκυρας – Καλούσε τους πιστούς να κοινωνήσουν με ψεύτικο μήνυμα

Tinad

Κέρκυρα: Περιπέτεια για ζευγάρι Βρετανών – Εγκλωβίστηκαν σε βράχια

Tinad

Η Αγορά Εργασίας στον Ε.Τ.: Όλες οι νέες θέσεις εργασίας σε υπουργεία, δήμους και φορείς

Δημήτρης Ντόγκας

Οκτώ δήμοι προκήρυξαν 78 προσλήψεις – Ποια επαγγέλματα αφορούν

Δημήτρης Ντόγκας

Επεισοδιακή σύλληψη 40χρονου στην Κέρκυρα που δεν φορούσε μάσκα

Tinad

Έκτακτη επιχορήγηση 40 εκατ. ευρώ σε 119 δήμους της χώρας

Tinad

Προβλήματα σε Ναύπακτο, Αγρίνιο και Κέρκυρα από το κύμα κακοκαιρίας – «Ποτάμια» οι δρόμοι, έπεσαν δέντρα

Tinad

Αγρίεψε ξανά ο καιρός: Η κακοκαιρία «χτυπά» την Κέρκυρα – Κλείνουν σχολεία

Tinad