Ελεύθερος Τύπος
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ανίερος πόλεμος Φίλη εναντίον της Εκκλησίας

Σε οριστική ρήξη οδεύουν, ως φαίνεται, οι σχέσεις του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου και του υπουργού Παιδείας Νίκου Φίλη. Η επίθεση του υπουργού στην Εκκλησία, την οποία κατηγόρησε (σε τηλεοπτική του εμφάνιση) πως έχει συμβάλει στην ηθική έκπτωση της κοινωνίας, σε συνδυασμό με τις αλλαγές στη διδασκαλία του μαθήματος των Θρησκευτικών, προκάλεσε την «έκρηξη» του Αρχιεπισκόπου και της Ιεραρχίας. Ανάλογη αντίδραση υπήρξε και από την ιστορική μορφή της Αριστεράς, τον Μανώλη Γλέζο, ο οποίος χθες καταφέρθηκε εναντίον της κυβέρνησης, λέγοντας ότι «έδωσα την εμπιστοσύνη μου εκεί όπου δεν έπρεπε».

Ο υπουργός Παιδείας, που όχι μόνο δεν έριξε τους τόνους αλλά προχώρησε σε μια πρωτοφανή επίθεση (σ.σ.: μετέπειτα το υπουργείο δήλωσε ανοιχτό σε διάλογο με την Εκκλησία), αναρωτήθηκε (στο Kontra News) για το ρόλο που έπαιξε η Εκκλησία σε κρίσιμες και ιστορικές στιγμές: «Πού ήταν η εκκλησία στη χούντα; Πού ήταν στην Κατοχή; Δεν μπορούμε να προσκυνάμε και να λέμε ότι είναι εκ προοιμίου ιερά. Δεν είναι ιερά, ανθρώπινο είναι η Εκκλησία». Ο ίδιος υποστήριξε ότι με συνταγματική αναθεώρηση η κυβέρνηση θα περάσει στο ουδετερόθρησκο κράτος και σε ουδετερόθρησκο σχολείο.

Για να συνεχίσει, κατηγορώντας την Εκκλησία για σκοταδισμό. «Στον 20ό αιώνα που ζούμε είναι αδιανόητο η Εκκλησία να καθορίζει ποια μαθήματα θα γίνονται στα σχολεία. Αυτά τα πράγματα είναι αναχρονισμός και σκοταδισμός και δεν τα συζητάμε…». Μάλιστα, εκτίμησε ότι είναι «σκοταδιστικές αντιλήψεις» οι θέσεις για το μάθημα των Θρησκευτικών, που δεν πρέπει να γίνονται προσηλυτιστικά και κατηχητικά.

Οι δηλώσεις του υπουργού εξόργισαν τον Μανώλη Γλέζο, ο οποίος, κληθείς να τις σχολιάσει (μέσω του ραδιοφώνου του Alpha), τάχθηκε υπέρ της Εκκλησίας: «Oποιος καταφέρεται ενάντια στην Εκκλησία για τη δήθεν αδράνειά της τη διάρκεια της Κατοχής βλαστημάει. Οταν ο στρατηγός Σταυράκος, διοικητής στρατιωτικός των Αθηνών και της Αττικής, κάλεσε τους δημάρχους, τις Αρχές και τους περιφερειάρχες να έρθουν στους Αμπελοκήπους για να παραδώσει τα κλειδιά της πόλης στους κατακτητές, ο Αρχιεπίσκοπος τότε αρνήθηκε και δήλωσε ότι η “Εκκλησία παρίσταται στην απελευθέρωση των λαών και όχι στη σκλαβιά τους”».

ΒΑΛΙΑ ΝΙΚΟΛΑΟΥ

Διαβάστε περισσότερα στην έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου

Προτεινόμενα για εσάς

Η Εκκλησία ζητά να λειτουργούν οι ναοί κεκλεισμένων των θυρών

Μιχάλης Μάρδας

Παπάς έκανε κανονικά λειτουργία στην Πάτρα και οι πιστοί επιτέθηκαν σε δημοσιογράφο που την κατέγραψε [Βίντεο]

Μιχάλης Μάρδας

Κορωνοϊός: Συνελήφθη ο Μητροπολίτης Κυθήρων – Τέλεσε λειτουργία παρά την απαγόρευση

Evanthia Karra

Έτσι θα λειτουργούν πλέον οι εκκλησίες – Αυτή είναι η απόφαση για την αναστολή λατρευτικών συνάξεων

Μιχάλης Μάρδας

Κορωνοϊός και Εκκλησία: Η ατολμία των Ιεραρχών και η απόφαση Μητσοτάκη – Όλο το παρασκήνιο για την αναστολή των θρησκευτικών λειτουργιών

Μιχάλης Μάρδας

Κορωνοϊός: Η εκκλησία αναβάλλει τις λατρευτικές συνάξεις εκτός των κυριακάτικων λειτουργιών – Τι θα γίνει με γάμους και βαφτίσεις

Μιχάλης Μάρδας

Κορωνοϊός: Σήμερα η απόφαση της Εκκλησίας για τις λειτουργίες και το ραντεβού Μητσοτάκη-Τσίπρα

Μιχάλης Μάρδας

Κορωνοϊός: Παίρνει μέτρα η Εκκλησία της Ελλάδας – Σενάριο για αναστολή των λατρευτικών συνάξεων

Μιχάλης Μάρδας

Κορωνοϊός: Αναμένεται δήλωση του Αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου – Τι λέει το Πατριαρχείο και τι κάνουν οι Μητροπολίτες

Μιχάλης Μάρδας